Учени от БАН: Няма да изчезнем, но може да сме под 6 млн. през 2040 г.

След 30 г. всеки десети българин у нас ще бъде над 80 години
235
Учени от БАН: Няма да изчезнем, но може да сме под 6 млн. през 2040 г.
Снимка: архив, БулФото

Населението на България може да падне под 6 милиона души до 2040 година, спроде изследване на Българската академия на науките.

Застаряването на нацията, социалните неравенства и миграцията са сред водещите фактори, които задълбочават демографската криза у нас.

Учените прогнозират, че след 30 години всеки десети българин в страната ще бъде на възраст над 80 години, предаде БНР.

България няма да изчезне. Според най-лошата прогноза до 2040 година населението на страната може да намалее до 5,8 млн. души, ако не се предприемат мерки за преодоляване на кризата.

"Структурата на населението няма да бъде добра. Ще има много повече възрастни, отколкото млади хора. Добрата новина - няма да изчезнем, лошата новина е, че няма да бъдем и 6 милиона", обясни директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН проф. Антоанета Христова.

Тенденцията може да се обърне в положителен план едва след 15 години.

"Независимо от това даже колко мерки се предлагат и в каква комплексност, до 2034-а година ние винаги ще имаме негативни резултати".

Демографската прогноза разбива мита, че миграцията е главната причина за намаляването на населението.

"Има и заминаващи, но и все повече връщащи се. Броят на влизащите в страната и завръщащите се българи се изравнява на излизащите през последните години", според професор Катя Владимирова.

Мерките за преодоляване на демографската криза включват насърчаване на раждаемостта, подобряване на здравеопазването и социалните услуги, както и намаляване на смъртността и миграциите на населението.

Изследването отчита промени в ценностите и нагласите на младите поколения - те имат повишени изисквания към качеството на живот и към отглеждането на децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До "Паулу куелю"Ти може и да се майтапиш, но в реалния живот това може да е съвсем сериозното бъдеще.Не е невъзможно, сред най-голямата купчина тop може да се намерят и бисери, да знаеш!Например да кажем, внучката на Амон Гьот, коменданта на концлагера в Краков по времето на нацистка Германия, Дженифър Тийге.Та Дженифър, която е мулатка, е внучка на офицера от SS, "истинския ариец", а баща и е нигериец.Момичето е учило в Сорбоната, знае няколко езика, включително английски, немски и иврит.
176
6
 
4
 
! Отговори
Паулу куелю преди 4 години
Приемайте бежанците от Конго и Афганистан и им давайте дъщерите си за жени, за да се оправи икономиката и да спасим държавата, само така има шанс да живне малко тая умряла територия
175
3
 
8
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 185Демографска катастрофа не може да започне без да свърши.Можем да говорим за демографски проблеми или криза.И да, донякъде правилно намекваш, че проблемите не са от 1990, а от 1944 г.Комунистите заграбиха земята на селяните, построиха гиганта "Кремиковци" в София и натириха масово хората в него, при което им даваха софийско жителство.Границите бяха опасани с телени мрежи и войници с калашници!Вече "Кремиковци" го няма а границите са отворени! Затова не сме станали 9 милиона.
174
3
 
7
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
Някой познава ли възрастни роми? Роми с очила или тежко заболяване? Май не живеят много дълго. За това по - рано се развъждат.
173
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 4 години
Баси! Значи аз ще съм един от 10 българи, щото ще съм над 80 години?
172
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без разбивка по трите основни етноса в България, всяка прогноза е грешна. Единият вс еоще най-многоброен етнос ще стане малцинство и то застаряло малцинство. Втория леко ще увеличи броя си, а третият ще се увеличи няколко пъти и ще стане мнознство в България. Проблем е, че продължават да броят българските граждани заминали завинаги в чужбина, сякаш живеят в България, а те са над 3 милиона.
171
6
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Абе незнам колко ще сме след 30 години, но едно е сигурно. След 30 години ще е пукнал и последния *** в България. Чак тогава ще се оправи положението.
170
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демографската катастрофа в България започна през 1990 година и то много рязко. Преди това имаше демографски проблеми, но не и катастрофа или криза и в един момент населението на България надхвърли 9 милиона. Сега тук сме около 4 милиона и още около 3 милиона извън България. През 2040 година населението на България ще се увелчии значително и ще се състои от 1,5 милиона българия, 1 милион турци и примерно 5-6 милиона друг етнос.
169
2
 
5
 
! Отговори
Джоко Росич преди 4 години
Не е важно количеството ,а качеството.Африка Индия и Китай са 5 милярда но около 100 хиляди стават за нещо другото е ходещ протеин...
168
2
 
15
 
! Отговори
селянин преди 4 години
без да съм учен ще ви кажа същото нооо 2040=2024-2025 просто си нямате напредстава колко бързо изчезваме 90% от родата е в чужбина ама ги водят че живеят тука щото се мяркат за по 3-4 дена
167
2
 
9
 
! Отговори
Демограф преди 4 години
5-6000000 са достатъчни, стига да се поддържат и българският етонос да е +95%.
166
4
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До Истината 176:И руският.
165
1
 
16
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Всичката гюрюлтия е да започнем да даваме паспорти на бежанците.И тогава ще имаме прираст и професорите ще са доволни от цифрите.Като германските.
164
1
 
18
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Единствения бял етнос с положителен прораст в Света е полския.Но и на него ше намерят цаката!
163
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въх, тия от БАН как достигнаха до тия прозрения сигуно голям напън ще е било ???!!!!Тия да кажат и дадат отчет пред обществото освен от усвояването на едни пари каква полза роду дадоха М ?Втори чушкопек измислиха що ли ???
162
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извод: учените от БАН никога няма да изчезнат.
161
5
 
16
 
! Отговори
xaxa преди 4 години
Демографската криза в България започва през 1986 година. За тези които говорят ,че по времето на комунизма раждаемостта в България е била висока са прави , да по-висока е от сегашната но за самото си време ,сравнение със други съседни държави е била супер ниска. Етноса ни намалява със 1 милион на 10 години. Сами може да си направим сметка кога ще изчезнем. Друг интересен факт е ступването на хора от цялата държава във 1 точка а именно град София. Това говори за слабо икономическо развитие.
160
1
 
11
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Кризата, която се задава в сектора на образованието, която ще е факт към 2030-35 година, също може да задълбочи и без това негативните тенденции. Много хора в активна възраст, може би ще изберат чужбина, за да може децата им да имат по-добър шанс в живота. Лошото здравеопазване също е фактор, който не е за подценяване, а там кризата и в момента е факт!
159
2
 
11
 
! Отговори
икономист преди 4 години
Учените от БАН не отчитат и някои други фактори, които също оказват влияние върху демографската ситуация. Изоставането в доходите спрямо развитите западно-европейски държави е такъв фактор, изоставането по отношение на иновациите в производството, което от своя страна води до нисък дял в производството на продукти с висока добавена стойност, от тук идват и по-бавните темпове в растежа на доходите и покупателната способност. Получава се омагьосан кръг, който би довел до по-висока миграция в бъдещ
158
2
 
6
 
! Отговори
икономист преди 4 години
След 10-15 години броят на емигрантите и този на завърналите се, може и да се изравни, но как ще се реши проблемът с ниската раждаемост? Досега нито една политика за стимулиране на раждаемостта не е дала задоволителни резултати. Ще са нужни поне 2 деца средно на жена в репродуктивна възраст, за да се осигури нармалното възпроизводство на населението.