Лекар: Проблемът със заплатите не се решава с отпускане на пари

Медицински сестри излизат отново на протест днес пред МС
Обновена: 7 окт 2019 11:25 | 7 окт 2019 10:29, Анисия Иванова
16

Има генерален проблем със здравните грижи, от който страдат не само медицинските сестри, а като цяло пациентите. Toва каза в "България сутрин" д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Днес предстои нов национален протест на здравни специалисти за по-добро заплащане на техния труд.

По думите му проблемите в здравеопазването няма да се реши с допълнителна субсидия, решенията са на друго място

Той коментира, че трябва да се направи преостойностяване на цените на НЗОК. Според него има грешка в ценообразуването и първо тя трябва да бъде поправена.

Още по темата

"Трябва да се регламентира каква е здравната грижа, която се полага. Освен това да се премахнат тези административни предпоставки, които не позволяват по-високи заплати в сферата. Голяма част от медицинската помощ може да се оказва само в болници, затова и се създадоха толкова много болници. Ако протестите ескалират, не изключвам да се стигне и до оставки", каза още Кацаров.

Протестът на медицинските сестри днес се организира от КНСБ и ще започне в 11.00 часа пред Министерския съвет.

"Неслучайно протестът е днес. Ние полагаме достоен труд, искаме спешна промяна в законодателството, която да позволи по-добри условия на работа. Ако нашата професия изчезне, се нарушава националната сигурност", сподели медицинска сестра пред репортер на Bulgaria ON AIR.

"Отпускаха се средства, които някак потънаха. Донякъде се чувстваме излъгани", коментира друга протестираща сестра.

"Разграничаваме се от днешния протест. Тези хора не защитават нашите права. Ние потърсихме тяхното съдействие в началото, но от КНСБ ни казаха, че протестът ни не е сериозен, тъй като е организиран в социалните мрежи. Не съм сигурна дали заплатите не са уговорени вече с правителството и това е просто някаква бутафория. На още места в страната ще има колективни оставки, някои отделения ще останат без медицински персонал", каза Мая Илиева, която е лидер на протестиращите от палатковия лагер пред Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Бъдеще преди 4 години
Ще се подредят нещата рано или късно. Читав кмет като Манолова. После четка сруд общинските, после... Лека полека...
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кацарчо Стойчев и Спасчо Спасчов са лобисти на Картела на частните болници. Предлагат американски тип застрахователно здравеопазване, каквото няма в нито една цивилизована държава. Целта им е овладяване на здравните вноски и насочване към частни застрахователни дружества и техните частни, свързани с тях, картелни болници. Сега им пречи общественото здравеопазване. Пречи им конкуренцията от държавните и общински болници, пречи им свободният избор на пациента на специалист и болница.
14
1
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
Цялото ни здравеопазване трябва да се закрие, за да се изгради ново на негово място.Което е невъзможно, по очевидни причини.Първото нещо без което не може е разбиване на монопола на НЗОК.Приказки големи, напоследък много се говори, но лошото е че само се говори.А всеки ден закъснение е фатален - хора умират всеки ден!!!Болниците - гледат да си вземат парите по клиничната пътека, например при инсулт 5 дни ги държат и - чао! После сам се оправяй!Няма надежди за оправяне...
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Костовци неговите протежета - Прокопиев, този пишман доктор, Корнелия Нинова, Баневи и др. - на съд!!!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Внимателно слушах разговора, докторът настояваше да има само частни болници!!! не коментира факта, че нито една частна болница не иска да лекува тежко болните пациенти, да не говорим, че всички лекари изписват болните седмица - две преди тяхната смърт. Грижа НЯМА!!!
11
0
 
12
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Поне 50% от публичните финанси отиват в джобовете на нашите хора ! Който и да дойде на власт прилага един и същ модел. За един ТЕЦ Варна, за друх БМФ, за трети ВИВАком.... и т.н.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ни пробутвайте този пишман лекар,който Костов лансира на времето-Иван Костов беше и експерт на КНСБ и Подкрепа и ги направи послушни на властта .
9
0
 
6
 
! Отговори
лиле телесата преди 4 години
е айде по скромно. и аз само 3.5 мелеона бонусче зех па колко работа по кьорсофрите сфърших. даже чиче дол олбаих един път. а инак добре че сте като пилци и се забрави аферата с изтеклите данни и никой не попита за бонушцето.
8
1
 
11
 
! Отговори
Сиси преди 4 години
Парите изчезнаха и в това няма нищо странно . Прочетете протокола от заседанието на Министерски съвет - парите са около 6 милиона. Къде са другите - естествено за добри бонуси на нашите хора или за други покупки от правителството. Заплатите на медицинския персонал ще се увеличат колкото заплатите на учителите. Съобщение на министъра на образованието - учителите имат средна заплата 1100 - 1500лева. Да попита един директор и то в голямо училище колко му е заплатата. Фалш лъжи!
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговията със здраве ни доведе дотук! И докато не се промени системата, нищо няма да се промени! Частните болници де факто получават държавна помощ през НЗОК, което е незаконно!
6
1
 
20
 
! Отговори
Здравна каца преди 4 години
Проблемът е, че на дъното на здравната каца има прекалено много смоци и пиявици.
5
1
 
14
 
! Отговори
Хайдутин преди 4 години
Само стачката решава проблеми.
4
5
 
21
 
! Отговори
Банишора преди 4 години
Не се, ама в герб всичко е некачествен кърпеж, предизборен!!! Затова нов кмет в София, после в големите градове, после в цялата страна... Няма герб, няма проблем...
3
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На медицинските сестри и тези пари им са много.
2
4
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
този сдс кадър не беше ли директор на исул тои няма ли отношение къмсъсипването на здравеопазването в българия по времето на сдс сега се е скрили ръси бисери които те създадоха
1
3
 
25
 
! Отговори
От Дупница преди 4 години
Не ни пробутвайте този пишман лекар,който Костов лансира на времето.Цял живот е някакъв администратор,*** на всички власти.