Всяко шесто жилище пустее, бездомниците по улиците все повече

Едни стават клошари заради критични ситуации, други сами го решават
95
Всяко шесто жилище пустее, бездомниците по улиците все повече
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяко шесто жилище в България отдавна пустее според официалната статистика. Същевременно броят на бездомниците в страната расте - особено в София и в другите по-големи градове.

Статистиката е само на базата на регистрираните случаи и е тъжна: през 2106-та - са регистрирани 1300 души, през 2017-та – 1727, а през изминалата 2018-та те са били 1884.

Тези данни съобщи Венелина Богданова главен експерт в Агенцията за социално подпомагане пред БНР.

Отговорът на въпроса защо броят на бездомните хора расте е комплексен.

От Агенцията са установили, че има две основни рискови групи - изпадащи в безпомощност поради критични ситуации и хора, които сами избират да водят такъв живот.

Първите търсят съдействие и им се оказва нужната подкрепа, докато започнат да се справят с трудностите.

Хората, които сами са избрали, търсят подкрепа най-вече през зимата.

На територията на София работят 3 центъра за временно настаняване, където бездомните могат да потърсят помощ в тежките студени зимни месеци.

От 2020 ще влезе нов закон за социални услуги с нови над 30 определения, включително за онези, които са избрали бездомността, ще има облекчения за нуждаещите се, както и въведени общодостъпни услуги, към които могат да се обърнат хората в нужда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: бездомнициклошари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как мислите? Колко във фащ живеят на купони? Колко от тях ползват тези купони, купуват лекарства и ги препродават на битаците за да изкарат някой долар? Това е посоката. На там ни водят.
32
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво сега, ще трябва да национализирате пустеещите частни жилища, другари от герб?Ами като страдате за клошарите - първо, отговорете си - кой създаде тези хора, второ - приберете ги в шестте апартамента на цветанв или в безбройните хотели по черноморието.То така или иначе, ще запустее.
31
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30А Путин обеща на мужиците само "Рай", ама в Отвъдното !
30
4
 
26
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Българи, определени сте за заличаване.Новите владетели, искат само и само, златната земя българска.Малцината оцелели от геноцида, стават ратаи на господарите.Ще станем като палестинците - нежелани на собствената си земя !82456
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26А руския Гулаг няма нито един бездомник и клошар само пред мавзолея на Мумията !
28
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То улиците тече мед и масло, та за това има толкова много бездомници по улиците. Баце обеща светло бъдеще, ама на наследниците си.
27
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Че кой ви е крив?Децата ви нито учат, нито работят - така сте ги научили и все чакате наготово.Е, Тошо се помина, и слава Богу - само той раздаваше апартаменти на калпак и го осъдиха не заради убийствата без съд и присъда и не заради това, че върна страната 50 години назад, а тъкмо заради апартаментите. Сега тъкмо вие вдигате врява заради нечия тераса и измисления иван-бедровски "Апартаментгейт".Безочието и нахалство срам нямат по дефиниция.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не лъжете ГЕРБ каза всичко е наред развива ме се ,заплати,здравеопазване,всичко е наред само защо нацията намалява?
25
2
 
27
 
! Отговори
интересно преди 4 години
Доста от пустеещите жилища/къщи са по селата, защото там вече стана опасно да се живее.Да, имам имот и наследствена къща на село, но как да отида да живея въпреки желанието ми - за сам възрастен човек не става въпреки тишината и спокойствието там. Не се знае кога ще бъде ограбен, пребит, а е възможно и да се раздели с живота си.
24
6
 
20
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Видими резили, гарантирани от ГРОБ!
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като Милиончева осъди Боко за острова и къщата в Барделона, той започна да прибира придобил апартаментите на видни комунисти им чрез имотни измами.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяко шесто жилище пустее, бездомниците по улиците все повече-------------Е, и???Болшинството от празните жилища принадлежат на хора живеещи и работещи в чужбина, които обаче все още са силно свързани с Бг - духовно и ментално!В 75% от случаите "клошарите" са алкохолино и наркотично зависими и едва 25% живеят на улицата по тежки обстоятелства и причини - прогонени от семействата си възрастни хора, а понякога дори и деца!
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не всяко шесто, а всяко четвърто жилище в Прованса е пустеещо, защото младите са в чужбина или София. Няма наематели, защото няма кой да живее на квартира. Хора няма.Регистрираните бездомни били близо 2000, а колко са нерегистрираните?
20
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе целият сайт е с някакви спонсорирани публикации реклама на Фандъкова и под тях не може да има коментари. Толкова ли я закъсаха от ГЕРБ, че си плащат хвалбите без шанс да възразиш за каквото и да е.
19
5
 
16
 
! Отговори
Всяко шесто жилище преди 4 години
пустее, според собственика, защото не иска да плаща данъци върху наема. А всъщност в него има наематели. Това е в старото строителство - панелки, ЕПК и тухли преди 2000г. Собствениците на такива имоти не могат да си позволят да стоят празни.Отрицателни лихви на депозитите в банки - нормално много хора да си затворят парите в тухлен имот, на 10-15 годинки. И да не желаят да го отдават под наем. Фалитът на КТБ е най-голямата причина през последните години имотите в София да скочат с 30%.
18
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сами си избирали, щото ги мързи да гледат.Да не би на нас да ни е лесно? На никого в БГ не му е лесно, но се бори с живота, я с образовани, я с труд! Най-лесно е да седиш цял ден, да поркаш, да просиш и т.н. Грам не ги съжалявам. Съжалявам пенсионерите, че са на ръба всеки месец.
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатството диференцира, а бедността изравнява !В това се състои разликата между Капитализъм и Комунизъм.
16
5
 
16
 
! Отговори
Бездомно Кенгуро преди 4 години
До Я па ти..Ми така е...Клишетата за неприкосновенстта са за балами. То и имотите след 1944г бяха неприкосновени...знаете...и отидоха за партизаните
15
4
 
24
 
! Отговори
айде пак безхаберие преди 4 години
Толкова ли е трудно да се направят комуналки 2,50/2,50 да се приютяват хората!?За живеене няма да стават,но за оцеляване-да!Когато човек има къде да спи,живота му става по-друг!И може да тръгне отново!Щели да взимат РЕШЕНИЯ?Да ви го ...
14
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бездомниците и клошарите по соц време комунистите ги водеха на работа за да не се шляят по улиците и да замърсяват "светлото бъдеще" !