Замръзнали или останали без кислород? Версии за камиона на ужаса в Есекс

Камионът е регистриран у нас 2017 г., повече не се е връщал тук
Обновена: 24 окт 2019 09:19 | 24 окт 2019 08:58, Елка Василева
96
Замръзнали или останали без кислород? Версии за камиона на ужаса в Есекс
Снимка: БТА

Камионът с български номера във Великобритания, в който бяха открити 39 тела, не е влизал в България след регистрацията си в страната ни през 2017 г. година. Това съобщи говорителят на външния министър Иван Димов.

Той допълни, че регистрацията на превозното средство е варненска.

„Камионът е с варненска регистрация, освен регистрацията няма нищо, което да свързва престъплението с България. По данни на МВР след регистрацията на камиона, която е била през 2017 г., той е регистриран от фирма, собственост на гражданин на Ирландия – той веднага е напуснал територията на страната и повече не се е връщал в България”, каза Димов пред bTV.

Междувременно във Великобритания започна идентифицирането на 39-те тела, които бяха открити в камион в графство Есекс.

Още по темата

Какво е причинило смъртта им според експерти? Контейнерът на камиона е бил хладилен, казва шефът на Асоциацията на автомобилните превозвачи на Великобритания Ричард Бърнет. Температурата вътре в него при превоз на замразени продукти може да се намалява до минус 25 градуса. Ако хора биват транспортирани при подобни условия, то това е можело да „доведе до неминуемата им смърт за кратко време“, убеден е експертът.

Коментирайки ситуацията пред радио Sputnik, служителят в логистична фирма Афтореф Кирил разказа, че температурата в контейнера може да се регулира. Той предложи своя версия за случилото се.

"Задачата на хладилния агрегат е да се поддържа определен температурен режим за товара по време на пътя, инсталацията се включва и изключва, шофьорът може да следи температурата от кабината. Възможно е обаче в дадения случай да е имало стационарна инсталация, която се включва не от кабината на шофьора, може да е бил включен някакъв тъмблер и тя да е работела през цялото време на охлаждане“, предположи специалистът.

Експертът от Международния институт по хуманитарно-политически изследвания Владимир Брутер от своя страна изрази мнение, че става дума най-вероятно за нелегални мигранти, при транспортирането на които трагичните случаи не са рядкост.

"Що се отнася до трагичните случаи, то те стават, тъй като условията, при които се прехвърлят мигрантите, са много далеч от подходящите за човека. Напълно е възможно на тях просто да им е свършил кислородът в онзи тайник, където са се намирали те и всички да са загинали от недостиг на кислород. Те не могат да излязат навън или поне да съобщят, че нямат кислород. Подобни случаи вече е имало. Ако това е било така, е нужно щателно полицейско разследване“, каза Брутер.

Междувременно британските власти установиха откъде е дошъл камионът с българска регистрация. Контейнерът е пристигнал с ферибот за товарни превози от белгийското пристанище Зебрюге в пристанището Пърфлийт, което е в устието на река Темза и на практика е предградие на Лондон. Това е станало във вторник малко след полунощ.

Предната част на камиона е дошла от Северна Ирландия, прикачила е контейнера и след това се е изнесла към градчето Грейс в графство Есекс, което е недалеч от Пърфлийт и около час по-късно на паркинга на публичния комплекс е повикана полиция и линейки и е установена трагедията.

Белгийската прокуратура също започна разследване. Властите се опитват да установят дали и за колко време камионът е пътувал през страната.

25-годишният шофьор остава в ареста по подозрение в убийство. Британски медии съобщиха, че името му е Мо Робинсън и е от Северна Ирландия.

От полицията в Есекс завиха, че главен приоритет е идентифицирането на жертвите, но процесът ще бъде труден и дълъг.

Полицията е много внимателна с подобна информация, не бърза и не се гони сензация. Вчера дълго време бе избягвано да се каже, че камионът е с българска регистрация. Това вероятно е вследствие на известното объркване, настъпило при изясняването кой е собственикът на камиона и на ремаркето.

Основната версия на британската полиция е, че загиналите са жертва на трафиканти на хора. Разследва се "трафик на хора", но властите все още не потвърждават категорично тази версия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
4
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Щом така истерично се набляга на "българска регистрация", значи гешефта е еврейски.
73
3
 
4
 
! Отговори
ех преди 4 години
Излязоха от зоната си на комфорт. Колко беше яко- мяташ го на България и готово- чиста работа- и въпроси няма. Журналистите готови вече с фейка- а и ползица има, че нали България иска шенген, а сега таман да ни отрежат...
72
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Леките и товарните автомобили, ..., когато са регистрирани като нови, подлежат на преглед за първи път на третата година от първоначалната регистрация. Следващият преглед е на петата година."
71
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖороНа колко години се иска технически преглед на нов камион?
70
3
 
3
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Нещо не мога да схвана!? Кой е извикал полиция и линейка, при положение, че камиона е бил на паркинг?
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз бях прочела вече няколко статии с информация относно българската регистрация на този кошмарен транспорт, когато видях по телевизията в САЩ съобщение отнасящо се до този случай. Разпознах, че се отнася до същия транспорт, когато казаха, че са намерени 39 тела. България изобщо не бе спомената. Казаха, че телата са китайски.
68
3
 
3
 
! Отговори
отАв$тралияСидней преди 4 години
1. Камион регистриран в БГ какъв го прави? Мексикански ли? Едно МПС може да кръстосва цяла европа, но щом е регистрирано в БГ значи е българско2. Какъв Дойран, хората не знаят БГ къде е, тук Дойран та Дойран.
67
5
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
От 2017 не се е прибирал в БГ , А как тогава е имал технически преглед , Ооо да сигурно Онлай го правил.....
66
3
 
8
 
! Отговори
Водач на ППС преди 4 години
Ремаркето е било с БГ регистрация, а влекача си е тамошен. Обаче е дразнещо как на всякъде се натъртва на "България-българско"
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мислех китайците за умни хора.Що за безмозъчен тип трябва да си за да се качиш с още 38 в хладилно ремарке.Тия взимат наградата Дарвин за тази година.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
39те тела са на китайци.Така пише по други сайтове.
63
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да , да ... как пък от 200 държави на света или 30-тина в Европа , тоя камион се случи да е с БГ регистрация .Нищо случайно няма на тоя свят. Кога става въпрос за далавери и престъпленя - *** винаги участва.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
британците май нещо ни имат зъб,покрай мача ли,покрай дойран ли,водят ли някаква кампания срещу нас или не ,я извадете малко факти,или сега я започват,след македонците,тези ли са дето най-много ни мразят,хубаво е да сме наясно с факта ,ако е така
61
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По повод терминологията:Предната част - винената, е седлови влекач (tractor unit), а второто нещо - бялото отзад е хладилно полуремарке (refrigated/frigo trailer). Двете заедно са композиция. Думата контейнер е абсолютно неподходяща в случая, защото в транспорта означава нещо сходно по форма, но с различни характеристики.
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе, полицията била много внимателна. Само дето първото нещо което казаха по тяхната тв и новинита в пресата беше, че камионът е български. И вместо разните пишман експерти питайге поне някой шофьор на тир (може пенсионер от СО МАТ) да каже от какво се състои кампозицията, как се нарича "предната част на камиона", дето дошла от Ирландия, къде се държат документите, какво е хладилен трейлер, и др. подобни неща.
59
3
 
2
 
! Отговори
анон преди 4 години
правителства = ОПГ
58
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една от поредните атаки срещу България,с непрекъснато натъртване,че камиона е с българска регистрация,а всичко останало се промъква,като някакъв фон!!!Важното е,че е българска регистрация и това се набива в съзнанието на телетата от цял свят!А нашите управляващи башибозуци си траят,или припяват в унисон с ингилизките колонизатори,които явно са ни нарочили за перманентни жертви и престъпници!Явно има някаква ционосаксонска директива,за унищожения на нацията ни,а ние да продължаваме да си тра
57
3
 
18
 
! Отговори
Колко неясноти има преди 4 години
Ремаркето с каква регистрация е? Кой е негов собственик? На база на каква договорка този влекач прикачва това ремарке - трябвало е да разтовари, да товари или и двете? ЧМР - то, заявките, GPS, emails какво казват?Фригото работело ли е, какво казва термографията?Стока имало ли е или не?
56
3
 
7
 
! Отговори
? преди 4 години
Всъщност, ремаркето било ли е натоварено със стока или не?
55
6
 
7
 
! Отговори
Владимир Путин преди 4 години
По същият начин се натърти, че камиона бил български, въпреки че се оказа само регистриран у нас. Нежно но със 150% постоянство всички меди по света продължават да повтарят фраза като"български камион"... И по този начин ББС дава насока на къде да се гледа със или без основание.А руските тавариши тоже хочат да анализират случая въпреки че не им влиза в работата, нито пък компетенцията, кога са карали те скания, разбират от зилове, ми да не се обаждат тогава