30 г. след сблъсъците: "Екогласност" отново се събира пред "Кристал"

Какво си спомнят участниците от 26 октомври 1989 г.?
26 окт 2019 07:45, Нели Христова
101

Годината е 1989. БКП е довело България до трети фалит. Хората живеят в постоянен дефицит на стоки, а демокрацията е заглушавана от службите на Държавна сигурност.

В продължение на седмици активистите от "Екогласност" са в градинката пред „Кристал“, за да събират подписи, с които да спрат строителството на хидропроектите „Рила” и „Места”. Но времената са такива - държавата не допуска никакви прояви на независима гражданска активност.

За това на 26 октомври активистите се сблъскват с полицията. Органите на реда размахват юмруци, палки и ритници. Насилствено арестуват 20 души и ги откарват някъде около Южен парк. Счупени са фотоапарати, а любопитните погледи са спрени от кордон полицаи. Те спокойно обясняват, че на мястото се снима филм.

„Това ознаменува началото на края на тоталитарния режим в България, казва Красимир Кънев, председател на БХК, за документалния филм „Спомени от "Кристал" на БОЛД. - Тази акция беше както екологична, така и политическа. По време на подписката там непрестанно имаше хора от Държавна сигурност, които ни снимаха с камери. На 25-ти те предприеха по-активни действия, да ни прогонят от това място, но ние не се съгласихме. На 26 акцията започна. Тя беше свързана с насилие още от самото начало, бяха подготвени.“

На 26 сутринта Димитрина Петрова бърза да стигне до „Кристал“. Вървейки по „Раковски“ заедно с другите активисти, тя вижда насъбралата се тълпа на мястото. Сред нейните приятели обаче се откриват и грубите лица на онези, които са ги заплашвали на предния ден.

„Всичко се разигра много бързо. Хванаха Петър Слабаков, който беше точно до мен и в следващата милисекунда видях, как се опитват да го водят към един паркирал автобус. Той беше почти приседнал на земята и краката му, под ъгъл 30 градуса, правят малки стъпки, но полицаите го придържаха. Докато наблюдавах това, усетих как мен ме хващат под мишниците и започват да ме влачат. Аз не съм направила нито една крачка със собствените си крака. Докато ме влачеха, върху мен се сипеха удари и ритници“, разказва Петрова.

„Бяхме бити, казва политологът Деян Кюранов. - Можеше и да е по-страшно. Но си спомням как като ни нахвърляха в автобусчето, Сашо Каракачанов изкрещя "Не бийте жените", защото беше видял как бият Николина Николова. Мен ме хвърлиха по средата на двете редици със седалки. Там седяха някакви ченгета, едни с униформи, други без".

Тогава милицията си мисли, че арестувайки част от главните фигури, ще изплаши останалите активисти. Но те продължават напред към градинката на "Кристал" въпреки кордона от полицаи, който се опитва да ги спре. Там напрежението ескалира.

Световните медии веднага отразяват протеста. Подписката е внесена на 3 ноември, придружена с огромно шествие. Проява, която България не била виждала от 40 години. Седмица по-късно, режимът на Тодор Живков пада.

Днес, 30 години по-късно, на 26 октомври пред градинката на "Кристал" Деян Кюранов, Красимир Кънев, Александър Каракачанов, Димитрина Петрова и още много други участници в митинга на "Екогласност" ще се включат в гражданската инициатива от 12:00 до 14:00 ч. под надслов  „Да се гордеем с традицията на демократичното гражданско участие в България!“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
13
 
! Отговори
Равносметката преди 4 години
Западняците са същите като източняците.Като че ли не купуваха и тогава нефта на ССср и тн.А и те не ни помогнаха да се развием а само ни обраха демографски на тях не им пукаше за нас.Освен това запада прие с отворени обятия комунистите и то най-върлите с крадените пари в същия този Запад.Тоест те са един вид съучастници.
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 30 години след промяната България все още е комунистическа държава?!?Днес новаъта номенклатура - Боко, Пеевски, Гешев и пр. даже е по-зле от старата!Спасение отвътре няма, надеждата е да дойде отвън
21
2
 
18
 
! Отговори
Що за шушумиги преди 4 години
Екологичните шемети май са забравили за какво бяха проектите "Рила" и "Места"? При договорен годишен оток,ние давахма тройно и четворно повече вода от р.Места и р.Струма на гърците,а за нас вода не достигаше.Проектът пренасочваше излишната вода за ползване от българите. Заради политическата конюнктура тогава зелените екологични лубеници играеха против националния интерес на България и бяха платени с гръцки пари. Трябваше да минат 30 години за да разбере българинът що за шушумиги са тия.
20
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РавносметкатаИ какво са ти виновни западняците, че източняците са те направили беден?
19
2
 
11
 
! Отговори
Внедрените... преди 4 години
... в тогавашната Екогласност ченгета ще участват ли в събитието или нещата ще се ограничат само до синовете и дъщерите на висши партийни функционери, от сорта на другарите Каракачанов и Кюранов?
18
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Ние българите заслужаваме един добър живот в който да си живеем леко и приятно и да си доставяме удоволствия и забавления и да си удовлетворяваме желанията, но обствоятелствата и ДС ни попречиха да имаме добър живот. Ние българите сме невинна жертва на ДС и обстоятелствата!
17
1
 
5
 
! Отговори
Равносметката преди 4 години
Това е така а тези ниски заплати на имигрантите не им позволяват да живеят в идеалният център и се капсуловат в покрайнините.Така се създават гетата и от там го знаем Сен Дени в Париж в Германия в Холандия и тн.Времето със сигурност не е на западняците с тая нулева раждаемост.Щото те гетата са вече почти в центъра дошли.
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години след рипането по площадите - българите живеят като скотове и България е първа по смъртност в света и най-бедна в Европа.
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малко сте били бити.Тридесет години стигат.Времето е наше.
14
2
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 4 години
Аз говорех за демографската криза. Просто няма място. Жените като станат членки на икономиката, се получава демографска криза. Заплатите не се увеличават за мъжете, защото имат конкуренция. Има много хора за една работа.А като дойдат емигрантите, например един българин в Германия. Те бачкат евтино, за пари дето един германец няма да работи. И така заплатите се качват бавно, но цените на стоките не, защото има повече консуматори. А пък абортите през комунизма и те не помогнаха
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха! Псевдодисиденти, действащи по поръчка на ДС.Трябваше по нареждане от Масква да се премине в режим на оцеляване. И комунистите успяха на 100 %.Откраднаха парите, избягнаха наказание за престъпленията си/безбройни/.Съхраниха властта си и 30 години управляват с РАДОСТ. Толкова са стабилни ,че кон на лед да ги оправя-немаа помръднат!
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 18Ненормалник, при комунистите жените да не би да не бачкаха? Да намалели заплатите... ти знаеш ли какви са заплатите в страните с развит капитализъм? А в България преди 70-те, които цитираш, жените и мъжете работеха безплатно по големите им проекти на твоите съидейници. Съвсем го ударихте на тъпота, червеноглавците. Не си я криете даже.
11
6
 
26
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Има едно диалектическо противоречие,как една държава във финансов фалит сипозволява такива разходи като хидропроектитеРила и Места,мощна икономика,работеща транспортна система,огромен търговски флот,развито селско стопанство,чийто добиви и до сега остават мечта за демократичното селско стопанство.Ако сме точни сега България няма икономика,защото сферата услугите,добивната индустрия дадена ограбващи концесии в чуждестранни ръце,шиене на *** и потници,топки за скоростен лост и килимчета за под
10
8
 
9
 
! Отговори
До 18 преди 4 години
Е как няма да имат демографска криза. Капиталистите вкараха жените да бачкат и да намалят заплатите на половина. След това искаха и емиграция да има, за да може вместо да вдигат заплатите, някой емигрант да им работи за без пари. Пък правителствата нямаха проблем с жени да работят, защото им взимаха данаци върху заплатите. И правителството е на кяр. Да, ама там където работят жените винаги ще има демографска криза, правата между половете съсипа раждаемостта. Това стана и с България през 70те.
9
3
 
20
 
! Отговори
Хайзенберг Вернер преди 4 години
*** окрадоха парите на народа докато го лъжеха с прогнилия западь а налрая точно те заминаха на Запад и не само ами си купиха апартаменти из Париж Лондон Виена и Ню Йорк защото само те имаха достъп навремето до пари.И накрая кво стана комунистите на Запад с пари и имоти истинските противници на режима бачкат тука или мият тоалетни на Запад.Те тва е парадокс а не котката на Шрьодингер.
8
3
 
30
 
! Отговори
Хъ-хъ преди 4 години
Дъртаците още мърдаме, затова приказките за невръстни либералчета и хипстърчета не минават. Всичко беше не съвсем така, а по-точно - съвсем не така. Истинските екопротести бяха за обгазяването на Русе от изродския режим на Чаушеску, на когото пейзанът Тошо не смееше да гъкне. А сред напъпващата "демокрация" и без униформените гъмжеше от агентчета. Падането на режимите в соцлагера пък отдавна беше уговорено и подготвено. И т.н. стигаме до днес - България бедното слугинче в ЕС. За което честито.
7
3
 
4
 
! Отговори
тъй де преди 4 години
До Анонимен 15Ех Тъпанчев.............
6
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
ами подаите окументи за активни борци да получавате пенсии за големи заслуги
5
5
 
26
 
! Отговори
Равносметката преди 4 години
България както и много други пост-съветски държави бяха просто използвани за да запълнят с население отворилата се дупка благодарение на ниската раждаемост на Запад плюс да вършиме мръсната работа която западняка не ще дори и тези от колониите им.Но западняка смята тези от колониите им за техни хора а нас за десета ръка.Освен това те премахнаха по този начин производството тук а с това и конкуренцията.
4
10
 
37
 
! Отговори
Равносметката преди 4 години
Днес тридесет години по-късно тротоарите са разбити улиците на дупки държавата я няма.А Запада не ни ще освен да им чистим тоалетните.

Спонсорирани публикации