Празнуваме Димитровден: Посрещаме и зимата

На този ден работодателите се разплащат с работниците си
26 окт 2019 08:15, Петя Славова
35
Празнуваме Димитровден: Посрещаме и зимата
Снимка: Булфото

Всички славянски народи почитат Свети
Димитрий Мироточец като свой
покровител


София, 26 октомври /Димитрина Ветова, БТА/
Българската православна църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточец. Църковният празник е наричан от народа Димитровден.

Димитрий се родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите му го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и го кръстили Димитрий.

След кончината на родителите си, Димитрий заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Вместо това той ги покровителствал. На връщане от поход на Изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Димитрий загинал мъченически през 306 година - прободен с копие, пише БТА.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Свети Димитрий в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от десети век.

Свети Димитрий много пъти спасявал Солун от вражески нападения. Той бил почитан още от онези времена в Тракия и в Македония. По-късно българите и гърците започнали разпалено да си оспорват "покровителството на небесния стратег Свети Димитрий от Солун". Заради славянския му произход от древни времена всички славянски народи честват светеца. Българите и сърбите го почитат като патрон на цялото славянство.

Днес мощите на Свети Димитрий се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а светецът се почита като покровител на Солун. В деня на неговата памет в града се стичат поклонници от цял свят.

Името на Свети Димитрий е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на Свети Димитрий. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край.

Народният култ към Свети Димитрий го представя като по-голям брат близнак на Свети Георги. Широко разпространена е поговорката "Свети Георги лято носи, а Свети Димитър - зима". В народния календар празникът на Свети Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Свети Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. На 26 октомври завършва и традиционният период - от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници - пастири и ратаи.

Работодателите се разплащат с работниците си. Затова и празникът на Свети Димитър се нарича още Разпус.
На Димитровден се приготвят различни ястия от птици и зеленчуци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХАМАЛИ-72 ЕООД СофияБраво! Желая ве много работа през двеиляди и двайсята и изнасяти сичката лошотия от България и да я фърлити у Дунава. Успех! И още много межународни дейности и положения и да фърляти лошотия у вулканити.
25
1
 
4
 
! Отговори
ХАМАЛИ-72 ЕООД София преди 4 години
ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ ОТ ХАМАЛИ-72 ЕООД София.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте бабите си.Онези, чието детство е преминало в къщи с дворове, в райони, където температурите по принцип са малко по-ниски в сравнение с останала част от страната, знаят, че не е рядкост една странна картина - върху обилно нацъфтелите цветя "Димитровчета" да падне първият сняг. Това не рядко се случва около празника Димитровден, но по стар стил, на 8-и ноември.
23
0
 
6
 
! Отговори
Пропуснат е фактът, преди 4 години
че по стар стил Димитровден се е чествал 13 дена по-късно - на 8-и ноември.Така всичко си идва на мястото. Защото до края на октомври-началото на ноември има да се довършва още земеделска работа, затова "разпусът" на наетите ратаи е ставал не на днешната дата, а почти две седмици по-късно.Също така, в началото на втората седмица на месец ноември, на много места вече е паднал първият сняг. Не само в планините, но и в равнините на Северна България.
22
0
 
4
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Не само Борис е българско име, почитано и като христианско. Днес например (26 откт.)почитаме паметта на Св. Злата Мъгленска, това също е българско име, а също и св.княз Боян-Енравота първомъченик български, св.княз Владимир и св. Иоан-Владимир, Св. Петка Епиватска(българска), Св. Неделя, св.Горд(Грод)от Старата Велика България, Св.Горазд , св.Гурий и вероятно доста други. Които са ставали мъченици със старите си дохристиянски имена
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Забравих да спомена, че монголците и татарите са притеснявали източните славяни, т.е Руснаците, беларусците, украинците.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължение от 19:С това искам да кажа, че както Християнските празници НЕ са български, така и имената на българите не са български (а са от гръцки, еврейски, латински и др. произход, има и малко славянски имена, вписани като Християнски). Но това Не означава, че Християнството и християнските имена (които и българите носят и до днес) са нещо лошо и представляват опасност за България, българите и българското. Православното Християнство ни е облагородило. Християнството е най- Хубавата Вяра.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" дефакто всички християнски празници не са български и не предандлежат на България и Българския Народ "Всъщност, имената, които носят българите ( както и славянските и други европейски народи )също НЕ са български. Християнските имена, които имаме ние, след Покръстването ни в Христовата Православна Вяра и Истина и даваме и носим и до ден днешен, са от еврейски, гръцки, латински и др.произход. Малко са славянските имена. Името Борис е единственото българско име, почитано и като Християнско.
18
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прабългарите са били диви езически племена от степите на Средна Азия, родствени на монголите и татарите.Идвайки по славянските земи по делтата на Дунав се цивилизоват и ограмотяват, а по-късно, благодарение на Византия й мисионерът й Цар Михаил-Бирис са покръстени, макар и силово.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е жив и здрав Свети Димитриус.
16
0
 
3
 
! Отговори
Хан Тервел преди 4 години
Св. Димитър носи зимата понеже по стар стил е на 8 Ноември!!!Каква зима сега какви пет лева?По нов (икуменически) стил, не носи нищо...
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДруга показателна черта при славяните е била, че те са били и кротки племена и народи и лесно покорими от дурги неславянски народи. Не ,че е нямало и жестоки и непримирими славяни, но те са малко. Славяните в Средновековна България са били кротки, простодушни, живеели са бедно и скромно. Поради техният начин на живот, немалко от гърците, латинците, а и самите азиатци - прабългари, монголци, татари и др., са смятали славяните за робско племе. Славяни " склави"
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИма славянски народи и племена. Има и славянски език. Друг е въпросът,че т.нар "български" език НЕ е език на прабългарите. Всъщност ние говорим СЛАВЯНСКИ език, а НЕ прабългарски. Още по- голямата жестокост на историята е ,че славянските племена не са се обединявали, а са враждували по между си. Най тъжното е,че славяните имат за управляващи хора, които НЕ са славяни - при западните и източните славяни - немци,французи, латинците, а при балканските славяни - прабългари - монголци.
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви Славянски народи прабългарите са говорели на огурски език близък до монголския тогава , напълнили Историята ни с Фейк нюз
12
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тва двудогодишно Византийско робство интересно що го няма в учебниците по История а ни промиваха мозъците с тва турско робство което реално не същетсвува освен в главите на хипнотизираните , роби у нас не е имало никога , дали не бъркат думата роми с роби?
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма какво да те светвам Прабългарите са знаели нито славянски а камо ли български по това време , за Христяинсвото не са и чували , Византия налага при това насила тази религия , време е да си отвориш очите и ушите , палкото племе дошлопо Тези семи било по тва време като Езидите в Сирия сега убивани без да им мигне окотоИстория на България пренаписена кой знае колко пътти по заповед на Русия в 6-то Управление на МВР не ме интересува и не чета
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха ДВУВЕКОВНО ВИЗАНТИЙСКО РОБСТВО пише в текста , това робство е подобно в наши дни на Възродиелен Процес като по това време карат насила всички да стават християни
9
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Каква зима , какъв св.Димитър , бе душко ?!
8
2
 
7
 
! Отговори
До 7 TOP SECRET преди 4 години
Топ компетента и кои са българските празници ? Я ни светни, че нещо не схващаме
7
14
 
1
 
! Отговори
TOP SECRET преди 4 години
Кога ли Българския Народ ще се усети явно никога че Българския Народ е насила Християнизиран от Византия през 866 г при това при Борис 1 , дефакто всички християнски празници не са български и не предандлежат на България и Българския Народ , не случайно не се нищи по Темата много просто за да не се знае и така 1200 години живот в лъжи и Дезинформация