Васил Велев: Няма работници за индустрията, да идват чиновници!

Безработица няма, но има нежелание за преквалификация
210
Васил Велев: Няма работници за индустрията, да идват чиновници!
Снимка: Булфото архив

Бизнесът покани чиновниците да се включат в индустрията, където имало недостиг на работни места. За разлика от нея, в администрацията заетите не намалявали, въпреки че всяка година населението на България е по-малко с 50 хил., коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал на заседанието на НСТС.

Още по темата

По думите му за следващата година за увеличение на заплатите в публичния сектор са предвидени 900 млн. лв, а заетите в него са "добре дошли в икономиката".

Велев пак за болничните: Двойно са се увеличили!

Иначе според Велев безработица практически няма. Има хора, които не искат да се преквалифицират, за да заемат работата, която я има. Има огромен недостиг на човешки ресурси, изтъкна той.

По две теми беше най-ярко изразено противопоставянето между работодатели и синдикати.
Работодателските организации приветстваха това, че държавата смята да преразпределя по-малко средства през бюджета и повече да остават у хората и бизнеса. Мнението на синдикатите обаче беше, че това не е толкова хубаво.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" именно държавата е гарант за справедливото им разпределяне. Тя каза още, че данъчната ни система натоварва гражданите, включително социално слабите, чрез плащането на ДДС в потреблението и данъците върху доходите. Нямало и стъпки за минимизиране на недекларирания доход, нито някой осъден работодател за укрити осигуровки, каквато практика съществувала.

"Социалната политика е замразена. Едва половината от българските деца получават детски надбавки", критикува бюджета Григорова и предложи по-високо облагане на високодоходните групи.

Другата тема очаквано беше минималната работна заплата, която работодателите смятат, че не трябва да бъде увеличавана административно, а определяна по икономически сектори между бизнес и синдикати. Любослав Костов от КНСБ заяви, че заложеният ръст от 50 лв. не е достатъчен и тя трябва да стане 50% от средната.

Като цяло работодателите подкрепиха бюджета, защото е балансиран, данъците не се променят, икономиката изсветлявала. Обичайно те критикуваха нарастването на минималните осигурителни прагове - с 5.4% за 2020 г. заради ръста на минималната заплата, и отново поискаха те да бъдат премахнати.

Като положително беше отчетено увеличаването на разходите за образование, но бяха поискани политики за демографско развитие и повече пари за култура, която била "плахо добавена".

Бизнесът предложи минималните осигурителни прагове за земеделците, които догодина се предвижда да нараснат от 400 на 610 лв., да се увеличат на две стъпки.

Заседанието не мина и без да се спомене изборната обстановка. Работодателите очакват догодина, когато няма избори, да се случат непопулярни реформи, а финансовият министър Владислав Горанов се оправда с тях за това, че времето за коментари по бюджета не стига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работници има, работодатели няма.
114
1
 
23
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Няма и да има ..."ама ви кръвопийци алчни....работете си сами в скапаните индустрии...алчни нагли невъзпитани и стиснати ...аааааа да ви.....
113
1
 
29
 
! Отговори
бай х преди 4 години
има недостиг на заплащане работници има колкото щеш
112
1
 
45
 
! Отговори
se преди 4 години
Основната причина да липсва работна ръка у нас е ниското заплащане.Днес работника със средно образование трябва да получава минимум 1500 лева чисто.Хората с по високо образование минимум 2500 лева.Това е истината уважаеми чорбаджии ,мутри и български ,,бизнесмени".Давайте пари и ще имате качество иначе ще закривате фирми и ще фалирате.
111
2
 
41
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
--г Велев-Комунизма отдавна си ОТИДЕ-да ви Поясня!! Сега живеем в Капитализъм -който не може да има работници-Фалира!!
110
0
 
57
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
Не разбирам. Живеем и работим в ЕС. Свободно движение на хора, стоки и капитали. Като няма български работници,ей я Германия. Внесете си от там. Или от Франция. Нали били по квалифицирани? И за вас ще е по добре. Какъв е тоя истеричния плач.
109
2
 
22
 
! Отговори
Ботевски преди 4 години
"...Няма работници за индустрията, да идват сирийците..." би трябвало да е заглавието.Но, стискайте още малко, че скоро Ердоган ще ни праща квалифицирани и евтини сирийски работници.
108
0
 
44
 
! Отговори
самонает преди 4 години
Този да не философства много, ами да си внасят хора. Нали щяха да идват от Виетнам, Украйна, Молдова и от къде ли не. Няма кандидати на килограм, значи че има нещо сбъркано. А то е,че тук масово се гледа на хората като бройка, малко са тези дето си харесват наетите и обратното, да си помагат при нужда, да познават семействата си, да ходят в Събота с децата някъде(а, тя Съботата е работна), да спазват договорите.... Парите са следствие. Те затова бягат нашите хора. Пълно в цяла Европа, милиони са
107
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите, осмислям, че народа е много ***.
106
1
 
31
 
! Отговори
KOKO преди 4 години
Слаба Ви е примамката господин Василев, слаба,слаба!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
105
1
 
48
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Велев, колко стипендии и на колко ученици/студенти, колко, какво и как спонсорирахте в българското образование и учащи се, за да искате работници и специалисти?Нула плюс нула си е нула, капиш?
104
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де. Аз в Германия плащам 45 % ДОД. В България работниците плащат 10%. Подобно и съотношението на данъците на фирмите в Германия и България. Защо тогава Бъларските работодатели не могат да плащат добри заплати за работниците си след като данъците им са много по- малки от тея в Германия?Отговора е че са калпави и не могат да правят добър бизнес. За това компенсират некадърността си с ниски заплати и дебели държавни поръчки.
103
3
 
24
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Няма работници, защото всички са директори. Аман от шефчета, които не могат да завият 1 винт! За такива Хитлер прачвеше лагери, та да си починат!
102
0
 
41
 
! Отговори
Хахаха преди 4 години
Тези 50 0000 бягат и заради заплатите, които давате!
101
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки с.мешник иска шеф да става или административен персонал
100
1
 
33
 
! Отговори
Ниманд преди 4 години
ХАХ няма и да има , да не съм луд да бачкам в Бг за 1000 лева в Германия взимам 6 пъти повече !!!
99
1
 
53
 
! Отговори
Хахахахахахаха преди 4 години
Нямало работници, а??? Интересно в Европа и в САЩ как има. Пробваха ли да дават европейски заплати тия алчни изедници???
98
2
 
40
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
- От държавните чиновници да дойдат и да ви бачкат за жълти стотинки - Да не са луд, бре?
97
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде да идват чиновници? Той ако му се работи, няма да става чиновник, пак ударите на камък.
96
1
 
57
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Всичкото Бизнесмен, Чорбаджи, Господар в БГ иска да забогатее за една година като гърби, *** и ощетява собственото си семе. За разлика немеца разчита на 10-20% печалба. Родният Бай *** иска поне 100-200% и ходи се хвали къв е тарикат и как е прекарал баламите. Не става така ***! Става ама за малко...