Васил Велев: Няма работници за индустрията, да идват чиновници!

Безработица няма, но има нежелание за преквалификация
210
Васил Велев: Няма работници за индустрията, да идват чиновници!
Снимка: Булфото архив

Бизнесът покани чиновниците да се включат в индустрията, където имало недостиг на работни места. За разлика от нея, в администрацията заетите не намалявали, въпреки че всяка година населението на България е по-малко с 50 хил., коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал на заседанието на НСТС.

Още по темата

По думите му за следващата година за увеличение на заплатите в публичния сектор са предвидени 900 млн. лв, а заетите в него са "добре дошли в икономиката".

Велев пак за болничните: Двойно са се увеличили!

Иначе според Велев безработица практически няма. Има хора, които не искат да се преквалифицират, за да заемат работата, която я има. Има огромен недостиг на човешки ресурси, изтъкна той.

По две теми беше най-ярко изразено противопоставянето между работодатели и синдикати.
Работодателските организации приветстваха това, че държавата смята да преразпределя по-малко средства през бюджета и повече да остават у хората и бизнеса. Мнението на синдикатите обаче беше, че това не е толкова хубаво.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" именно държавата е гарант за справедливото им разпределяне. Тя каза още, че данъчната ни система натоварва гражданите, включително социално слабите, чрез плащането на ДДС в потреблението и данъците върху доходите. Нямало и стъпки за минимизиране на недекларирания доход, нито някой осъден работодател за укрити осигуровки, каквато практика съществувала.

"Социалната политика е замразена. Едва половината от българските деца получават детски надбавки", критикува бюджета Григорова и предложи по-високо облагане на високодоходните групи.

Другата тема очаквано беше минималната работна заплата, която работодателите смятат, че не трябва да бъде увеличавана административно, а определяна по икономически сектори между бизнес и синдикати. Любослав Костов от КНСБ заяви, че заложеният ръст от 50 лв. не е достатъчен и тя трябва да стане 50% от средната.

Като цяло работодателите подкрепиха бюджета, защото е балансиран, данъците не се променят, икономиката изсветлявала. Обичайно те критикуваха нарастването на минималните осигурителни прагове - с 5.4% за 2020 г. заради ръста на минималната заплата, и отново поискаха те да бъдат премахнати.

Като положително беше отчетено увеличаването на разходите за образование, но бяха поискани политики за демографско развитие и повече пари за култура, която била "плахо добавена".

Бизнесът предложи минималните осигурителни прагове за земеделците, които догодина се предвижда да нараснат от 400 на 610 лв., да се увеличат на две стъпки.

Заседанието не мина и без да се спомене изборната обстановка. Работодателите очакват догодина, когато няма избори, да се случат непопулярни реформи, а финансовият министър Владислав Горанов се оправда с тях за това, че времето за коментари по бюджета не стига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извинете ама тоя що гледа като наа*ан?
94
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 90-те особено зорлем гонехте хората и унищожавахте стопанството....Търсите ли хората сега ? Търсете, търсете ! В незаконните ви банкови сметки най-вече !
93
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не си мислете, че щом някой носи очила е мн. Ентилигентен или умен, той просто не вижда прости неща от живота. Няма заплати-няма работници.
92
2
 
33
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Докато бутат мазни пачки в дебелите си дирн*ци и дават по някоя къса пара колкото да не умрем от глад нямат право да реват! Фърли 10 бинки на месец и ще се избият да се преквалифицират, ама не нали трябва да се лапка и да караме Еската и Бентлито
91
0
 
18
 
! Отговори
хечко преди 4 години
как няма телевизиите пълни с анализатори вземете ги да си изкарат хляба с труд и на минимална работна заплата
90
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако дойдат в индустрията и работят както в администрацията, спукана ви е работата!
89
0
 
37
 
! Отговори
Driver преди 4 години
Как да обясним на другаря, че индустрията не е само васил-велевци, киро-геловци, цоло-вутовци и георги-герговци. Как да му обясним, че не всички "бизнесмени" сме получили куфарчета подарък и не всички сме си прокарали закони в наш интерес. И, че ценим труда и искаме да даваме добри заплати, но огромна част от печалбите потъват в бездънни държавни, партийни и общински дупки. А гореспоменатите господа реват по медиите, че държавата, видиш ли, нищо не им давала?!
88
0
 
17
 
! Отговори
An m GmbH преди 4 години
А кога ще кажете Няма БКП стандарт , да дойдат новите, а не робите !? Кога ще подадете ръка на новите , защо само лъжете КАКТО ВИНАГИ СТЕ ГО ПРАВИЛИ ГОСПОДА ТЕКЕЗАРИ "С ДОБРИ БАЩИ" ОТ соца ГРАбещи до днес !
87
0
 
32
 
! Отговори
Atanas преди 4 години
когато търсят работна ръка да кажат че търсят работна ръка която да работи без пари
86
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работници има и винаги ще има, докато има хора на таз земя. Даваш хубава заплата имаш работници, не даваш.... нямаш, много просто е.
85
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велев , готов съм да се прекфалифицирам , но искам Европейски условия на труд и заплащане . Така че , стига рева ами се сещай докато е време , че и аз стягам куфарите и после ще чакаш писмо от арменския поп.
84
1
 
32
 
! Отговори
успех преди 4 години
има свобода на хора и стоки в целия европейски съюзможе да си наемат германци,белгийци,французикакто и от новите европейциевроафганистанци,евроиракчани,евроафриканциуспех
83
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как ще дойдат чиновници да работят като бибито пак ги нагуши с пари.
82
0
 
41
 
! Отговори
Бизнес съвет преди 4 години
Велев , чиновниците няма да дойдат, но пък ако искаш да продължиш да си играеш на ШЕФ , наеми роднините си . Мамичка, татко, братчедите , лелинчо, децата , баба , дядко ... повече от достатъчни са . Идеалните работници . Верни, трудолюбиви , няма да напуснат, няма да се скатават , няма дори болнични да вземат и с удоволствие ще остават да си доработват и в извънработно време та дори и в събота и неделя . Превърни бизнеса си в семеен бизнес и трудовия ти колектив като едно ИСТИНСКО семейство.
81
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като тръгнеш от 5 долара заплата трудно се стига 1000. Просто не гласувайте за БСП, защото всеки път зануляват държавата, а после и господ да дойде не може да ви помогне.
80
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На територията останаха само чантаджии, милицЮнери и римляни.
79
0
 
9
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Приятелче дай пример за "нововремци" работодатели?
78
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как да има работна ръка като в Германия един необразован човек взема 2000 евро като строител, един багерист взема 3-4000евро. Тук остана 20% качествени хора другото е паднала маса
77
0
 
35
 
! Отговори
Василе, Василе... преди 4 години
търсне-предлагане говорят ли ти нещо? свободна икономика? държавата трябва ли да се меси? да ти купи още някой вилает.. държавата трябва ли да спонсорира картите за ски-лифтовете примерно, щото не им излизала сметката на нашите курорти??! абе вие изобщо в час ли сте...работодатели, ама от старото време..
76
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи викаш другарю Велев,лесно беше да разпределим"баницата"от прехода,лесно беше да "усвоим" европейското финансиране,ама зор било намирането на Хамстери да въртят колелото!