До 6 хил. лева глоба за продажба на развалено месо и мляко

Земеделското министерство готви строг закон
Обновена: 1 ное 2019 09:41 | 1 ное 2019 07:00,
55
До 6 хил. лева глоба за продажба на развалено месо и мляко
Снимка: Pixabay

Търговци, хванати да продават месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца с изтекъл срок за годност, ще се наказват с глоба от 1000 до 1500 лева. При повторно нарушение пък санкцията ще е 3 хиляди лева. Ако нарушението е от едноличен търговец или юридическо лице, санкцията ще е от 3000 до 6000 лева. Това се предвижда в проект на нов закон за управление на агрохранителната верига. Проектът бе публикуван за обществено обсъждане от Министерството на земеделието вчера, пише „Монитор“.

Още по темата

Срокът за обсъждане на законопроекта е до 2 декемри 2019 година. В него се предвижда още от 2 хил. до 5 хил. лв. санкциия да отнасят земеделските производители, които не са осигурили достъп на контролен орган до обекта си.
 
Промените в Закона за управление на агрохранителната верига се налагат, защото у нас досега нямаше единен закон, който да обединява цялата дейност по агрохранителната верига, като посочва ясно отделните елементи в тяхната цялост и конкретните компетентности на контролните органи.

Проектът предвижда още нарушенията по агрохранителната верига да се санкционират с глоби от 500 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 лв. до 8000 лв., ако не е предвидена по-тежка санкция за конкретното провинение.

Идеята е бъдещият закон да създаде една обща рамка, която да регламентира същността на агрохранителната верига и включените в нея елементи.

„За първи път се посочват конкретно компетентните органи, които провеждат политиката в тази област, органите, които осъществяват официалния контрол върху отделните елементи на агрохранителната верига  и органът, извършващ оценката на риска по агрохранителната верига“, пишат още експертите на МЗХ.

Новият закон трябва да премахне и сегашното припокриване на текстове в специалните закони, което позволява размиване на задълженията и отговорностите между функциите на отделните контролни органи по хранителната верига, се казва в мотивите към законопроекта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДА СЕ ЗАКРИЯТ,АЗ КАЗАХ
53
0
 
1
 
! Отговори
гепи преди 4 години
Така ще вдигнат заплатите на ревизьори и инспектори.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До уПатиците е нормално да имат дъх, нормалната им среда е тиня, локви, реки, езера...
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости! Проверяващи, данъчни и всички институции са в подкрепа на търговците. Няма контрол над качество, произход, срок на годност, касови бележки, нищо. Проверяващите ги предупреждават преди акция. Търговците си правят каквото си искат, нали носят 20% ДДС?!
50
0
 
7
 
! Отговори
НЕ Е ИСТИНА преди 4 години
Дано всичкото развалено месо да го продадат на творците на това "наказание". Значи срещу 6 хил. можеш да убиеш " законно" десетки или стотици хора. Евалла!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди години Лидъл имаха едногодишен договор с Маджаров за транжиране на тяхно месо. Лидъл не допуска месо в магазините си от местни ферми. От близък щовек, който работеше в Маджаров знам, че едвам са дочакали да свърши договора. Месето било сиво, преди края на срока за годност...
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те търговците генерират яки печалби,така че тези смешни глоби едва ли ще решат проблема с продажбите на храни менте.
47
0
 
5
 
! Отговори
у преди 4 години
Купих патица от Лидъл. Като я разрязах имаше дъх и я изхвърлих.
46
0
 
2
 
! Отговори
Неви преди 4 години
Да, може и да не са много точни портативните нитратомери, но са достатъчни за ориентация. Ябълките, доматите, краставиците и крушите на лозето са в зеления сектор. А тези по пазарите и големите вериги са вв жълтия или червения сектор на уреда. За нас това е достатъчно. Жалко че лозето ни е супер малко и продукцията е недостатъчна за 2 семейства.
45
0
 
9
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Това е истинска справедливост,еманация на правосъдието.Може спокойно да се продава негодно месо,да се тровят хората,като някои може да преминат в някой по-добър свят,други да се хронично разболеят , а извършителя получава строга,но справедлива присъда от 6000 лв глоба,което е няколкочасовата му печалба.Ами браво
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито проверяващите проверяват, нито законите са адекватни, а потребителите мнго приказват, ама продължават а си купуват същите *** ...
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи си снимай, ама почни да публикуваш, да сравняваш и да показваш лабораторни изследвания, смятай, че ще те нашамарят ...
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 40Ами ако е забранено, не би следвало да те допуснат вътре. Защо ще отидеш якъде, където ще си нежелан, защото не си спазил някое правило?
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НевиЗа съжаление компактните уредчета за нитрати, доколкото съм чувал, не са ефективни, защото отчитат и други соли. В "зората на демокрацията" имаше истерия покрай нитратите и на практика всички използвахме тест-ленти за проверка. След това се оказа, че никаква работа не вършат. Можете да сте сигурни, само ако пратите проба за лабораторен анализ. Но това няма как да се прави от всеки потребител, затова БАБХ вместо да се занимава с евтаназии и дезинсекции, да обърне внимание и на храните.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магазинът може да забранява само нещо което е забранено със закон Иначе може да сложат на врата например стикер - забранено влизането с черни обувки , може само с кафяви И какво ще изпълнявате ли ?
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Магазините са обществено място и там може да се снима Магазинът няма право да забранява снимането там Всеки клиент по закон има право да се запознае със стоката преди покупка Снимането е един от начините да се запознаете със стоката Може да съдите всеки който ви забранява да снимате Могат да забранят само пушенето вътре , защото е забранено със закон / или влизането с куче / забранено е по общинска наредба за опазване на чистотата и реда /
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35То настина нищо не се променя. Не е негативизъм,а е реализъм.Била преди години я хванаха с кофти месо,нищо не и напроваиха,но помня изявлението на Била,че повече нямало да провят така. Но правят.
37
0
 
10
 
! Отговори
нъ преди 4 години
Малко инфо какво месо ядем и как се контролира.Смятав,че и сега това се случва"" Както е известно, преди месец митничарите на ГКПП Кулата задържаха три контейнера със 75 000 кг говежди мръвки, които се оказаха "на възраст" над 20 години. Посинялото дълбоко замразено месо идвало от Ирландия с излязъл от употреба сертификат. То била внесено на името на фирмата "Бул импекс", регистрирана в Ямбол, 100% собственост на Георги Георгиев. Той самият участва в управлението на 24 фирми в различни градове "
36
0
 
8
 
! Отговори
Неви преди 4 години
Аз си купих уред за нитрати и с него ходих да пазаря. Е почти всички плодове бяха опасни за здравето. Подгониха ме цяла тумба честни продавачи. Едвам се отървах.За това сега си купувам по един брой плод или зеленчук, меря на няколко метра незабелязано. И така. Въпрос на оцеляване.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да повярвам на негативизма на българина За всяко нещо казва - нищо няма да стане Ако така подхождаме винаги - най -вероятно нищо няма да се промени