В задънена улица: Накъде поема Македония след отказа на ЕС?

"Розата на Балканите" поглежда към делата на предците ни
Обновена: 1 ное 2019 10:48 | 1 ное 2019 10:39, Петя Славова
10

В Деня на будителите поглеждаме към историята. Историята, която не съдим с днешни пристрастия и поглеждаме с разбиране. В аулата на Софийския университет проф. Иван Илчев представи най-новия прочит на миналото ни.

"Розата на Балканите" не е поредната история на България. Двутомното издание на проф. Илчев е десетгодишен труд и поглед към делата на предците ни със замах.

" Подходих несериозно. Не допускаме да има разни тълкувания в историята ни, а това не е необходимо. В историята ни има неща, с които да се гордеем и които да забравим". Вглеждането в историята понякога позволява на политиците да забравят настоящето. В историята нещата в повечето случаи се преливат едно в друго", каза за "България сутрин" авторът на книгата проф. Иван Илчев.

По думите му част от поколенията дълго са били обучавани, че значимата история е политическата, те обаче имали различен поглед към нея.

"След 1989 г. имахме стимул - да подобрим жизненото равнище, да влезем в ЕС, НАТО... А нашите македонски съседи сега нямат стимул, за какво да гледат към нас?!", попита той риторично.

По думите му било легенда колко е бурна историята на Балканите. Пред Bulgaria ON AIR проф. Илчев подчерта, че отношенията между държавите често не зависели единствено от историята. Нереалистично било да се очаква, че ЕС ще вземе решение за присъединяване на държави, които все още имат вътрешни проблеми.

Професорът обясни, че е много трудно да се предскаже историята. "Една от фаталните идеи в новата ни история е тази за автономията на Македония. Това е идея, която настройва на много ниско ниво да излъжем великите сили", обясни той и допълни, че това разделя и българското общество. "Грешка, продиктувана от голяма алчност", уточни още професор Илчев. По думите му  македонците нямат стимул да гледат към нас. ""В Македония има една дълга пропаганда. Там се води антибългарска пропаганда от лятото на 1913 г., откакто сръбски и гръцки войски влизат в нея. Това е официална политика след 44 г. и е страшно трудно да се избегнат наслоения над 100 години.", заключи още Илчев.

Изданието е с подзаглавие "Кратка българска история за любопитни читатели" и включва два тома: Том I обхваща историята на България до края на XIX век, а Том II - историята на България през XX век.

Проф. дин Иван Илчев е български историк, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в периода 2007 - 2015 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Станимиров преди 4 години
Незнам защо македонската *** толкова клони насам , а не обратното. Всъщност ми е ясно, но защо не им наложим едни сериозни вези и да заминават за Индия,ако искат. Защо изобщо занимават хората със ***, която може да се събере в Люлин?
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да варят в на *** си пъпа.Неща да чувам повече за тия. Не ме интересуват и не мисля, че накой друг го интересува. Освен Каракачана да им продава паспорти
6
3
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Северна Македония да поема към Евразийс96319кия съюз.
5
2
 
12
 
! Отговори
Станимиров преди 4 години
Могат македонците да поемат към Монголия и да претендират, че те са населявали тези земи и трябва да се знае,че техните герои са всъщност македонци. Хахаха:)))))
4
4
 
9
 
! Отговори
Кънчо Мисирков преди 4 години
Който разбрал...разбрал.Прав е професора.Истината всички е знаят,освен българите. Българина обича да живее в заблуда колко сме били силни и големи...,като велик значи голям по славянски смисъл.Били сме...а сега защо не сме. Много обичаме лъжата и самозаблудата.
3
1
 
7
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 4 години
Нашиот Цар од Пакистан ке ни вкара каде сакаме.
2
2
 
10
 
! Отговори
ДОСАДНО Е ВЕЧЕ преди 4 години
Стига с тази Македония.
1
6
 
24
 
! Отговори
Тато из Правец преди 4 години
Да избират между БЪЛГАРИЯ и албания...