СДС си спомни 3 ноември 1989 г.30 години от началото на прехода

Живи ли са идеалите им...
2 ное 2019 22:48, Петя Славова
167

З0 години след свалянето на Тодор Живков, участниците в Първия координационен съвет на Съюза на демократичните сили се събраха да почетат датата. Живи ли са идеалите на СДС днес и постигна ли Съюзът целите си?

Първите викове за демокрация и първите сини лентички. Събитието е необичайно за последните четири десетилетия към онзи момент. На площада пред "Св. Александър Невски", в условията на комунистически режим, се провежда мирно шествие, припомня Bulgaria ON AIR.

Това е първата организирана масова опозиционна проява, с конкретен повод – подписка против строителството на водни каскади във високите части на Рила, които застрашават реките Рила и Места.

Според участниците именно трети, а не десети ноември е поставил началото на промяната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
9
 
! Отговори
Чутуролог преди 4 години
Синкав, каква е равноместката на обещанията ви България да стане нова Швейцария? По швейцарски заживяха само ваши лидери и престъпниците, които те обслужваха. С какво се различава режимът на мутропожарникаря от вашите чутовни достижения в съсипването на страната?
38
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А американците онемяха като видяха,каква заглушителна система бе създадена в България за воени цели.А и първият дрон е проектиран в България.Така че не е било положението толкова зле,колкото се опитват,за свое оправдание,да го изкарат некои другаре от сДС.
37
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България единствена от целия СИВ изграждаше електронна промишленост.Първата ***(електрона сметачна машина) бе създадена в БГ.Първият електронен часовник бе създаден в БГ.Първите алуминиеви джанти лети под налягане са създадени в БГ.И много други неща България даде на Европа.И доста технологий открадна от там чрез външнотърговските дружества но и запада не си поплюваше.Във воената индустрия България произвеждаше най-добрия калашник и патроните за него.
36
2
 
17
 
! Отговори
Трагикомедия преди 4 години
Даже в полупропадналата държава Пакистан днес си обиждат премиер-министъра на "Горбачов", защото бил предател и марионетка на чужди сили. Ей това е най-точната морална оценка на "катастройката", която отвори пътя и за "кадифените революции" в Източна Европа и заграбването на региона от местни пребоядисали се дерибеи, външни капитали и бандити в скъпи костюмчета. Демокрация и пазарна икономика, на баба ми фърчилото.
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Живи ли са идеалите им..."Гледали ли сте сериала "Живите мъртви"?
34
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 38 41Г-л-у-п-а-к..................това, което наричаш "45 години безобразия", хората след време ще наричат "Втори златен век" на България!!! Тогава имахме промишленост на световно ниво, безплатно образование и здравеопазване, ВСИЧКИ работеха и намаше ромски гета; хората на село даже не си заключваха къщите!!! Страната ни беше 28-*** в света и наближаваше 9-10 милиона!!! А сега..................ама какво да ти изреждам...на такива зомбирани *** НИЩО не можеш да им докажеш!
33
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Външнотърговските дружества бяха инструмента с който се ограби България в първите 1-2 години. Още през 1986-7 другарите са знаели за фалита който предстои и всичката валута се е изнасяла в тях. Луканов после раздаде куфарчета от тези пари, после тия убавци теглиха кредити и през 1996 обраха спестяванията на народа.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако лакумия не бе толкова голяма на превратаджиите, в България"преход" изобщо можеше и да няма защото освен със СИВ България беше обвързана чрез външнотърговските си дружества и със запада и много лесно щеше да се преструкторира икономиката към запада,като само политически щеше да се "интегрира" за да запази икономическите си връзки със запада.Това очакваха и много от хората,но лакумия е страшна сила,особено когато държавата е в хаус.Тя е като природните бедствия.След нея пустош.
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Бойко Борисов участвал ли е в този митинг на СДС или тогава е бил зает да разтрива ушите на Тодор Живков?
30
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 38 преди 4 години
А бре, мислител!Само ти ли не разбра, че всичко това, за което плачеш неистово, е решено няколко години преди 1989 г. и е договорено с тогавашните червени управляващи - те да сдадат властта без съпротива, а в замяна да не им бъде търсена отговорност нито за 45 години безобразия, нито за това, че ще ограбят държавата и ще трансформират политическата си власт в икономическа.Само ти ли не разбра всичко това?По площадите крещяха и скачаха наивниците.Хайде, пий едно хапче и си лягай, Хелоуин мина
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една дума през 89-та икономически с външнотърговските си дружества България беше тогава,много повече в Европа от колкото е сега.Дори си позволи със съгласието на европейците да вземе на концесия петролни находища в Либия,като брой от държавната хазна 500 милиона долара на Либия.(Тия пари после никой не ги видя къде отидоха след 89)А по него време България имаше посолства в почти половината свят(в около 60-70) държави чиято собственост бе държавна.За тях никой не даде отчет а парите ги няма.
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някъде бях чела,че Бойко Борисов си отмъщава на българския народ ,затова че са предали Тодор Живков.Но защо на хората ?В провинцията бяха в шок от случващото се и не вярваха на тези циркове по площадите...очакваха промяна ,но към по тежък и труден живот.
27
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мили Боже, тия вместо да се скрият и да не се показват, тръгнали "да си спомнят" ПОЗОРА И ПАДЕНИЕТО НА НАЦИЯТА НИ ПРЕДИ 30 години!!! Още малко и ще се види ИСТИНСКАТА големина на интелектуалното падение, което доведе до краха на икономиката ни, промишлеността и ВСИЧКО ОСТАНАЛО!! ЗА ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА ДА НЕ ГОВОРИМ! Тия са направо за дамгосване като предатели на род и Родина! Нещастни подлизурковци, западнопоклонници и нещасти ***! Дедите ни, проливали кръвта си за Родината се преобр
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1996 реално нямаше никакви партии, освен за да се правят митинги по площадите и да се делят хората на сини и червени. Реалната власт беше в Луканов и Гоцев.
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За икономическото положение през 89 може да се каже,че след като се гласува Указ 56 за частната дейност се създадоха и възможности да се краде от държавните предприятия.Нямаше и никакъв контрол и върху външните държавни предприятия и се започна едно преливане от държавните сметки в частните.Така изчезнаха милиарди от външните дружества а вътрешните се декапитализираха и въпреки това България не беше фалирала защото дългът и бе по малък от не събраните държавни вземания от други държави.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От СДС се помнят само дъртите пeдалли Лучников и Соколов и синия венец от Драгалевци!
23
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СДС бяха комунистическа креатура създадена от БКП да имитира опозиция.По същия начин както ГЕРБ бе създаден да имитира антикомунизъм, а е изграден 100 % от бивши комунсти и деца на комунисти.Не случайно след толкова години СДС и ГЕРБ се прегърнаха. Те са си от едно котило.
22
0
 
10
 
! Отговори
СЛОН преди 4 години
Какво "СДС" бе? То СДС отдавна не съществува! Разлюспиха го - на елементарни частици!СДС го няма!
21
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СДС и ДПС бяха партии, създадени от ДС с цел да се потуши напрежението непосредствено след 10 ноември и да продължат същите другари да строят демокрацията. Първата обра недоволството от тоталитаризма, втората обра напрежението от възродителния процес. Ако не бяха тези две партии и беше останала само БКП, щеше да има масови безредици и другарите сигурно щяха да викнат танковете.
20
1
 
12
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Е ... СДС си спомни - спомнят си лапнишаранковците, които са се надявали на някакво светло бъдеще. Бай Тошо на едно интервю по Всяка неделя на въпрос на Кеворкян - вижте какво става в останалия източен блок, при нас хората са доволни от управляващите и няма изгледи за някаква опозиция,как ще коментирате.Тошо каза - когато нямаме опозиция, ЩЕ СИ СЪЗДАДЕМ ТАКАВА!Тридесет години по късно на чело на държавата е бодигарда му!Нещо неясно?Това се очертава да е преход, който ще е по-дълъг от комунизма!