Битка за справедливост: Защо онкоболен лекар не стана асистент?

Млад гастроентеролог разказва какво е да получиш присъда от "свои"
61
Битка за справедливост: Защо онкоболен лекар не стана асистент?
Радислав Наков. Снимка: Facebook

Онкоболен няма място в Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София.

Горчивият извод е на младия гастроентеролог Радислав Наков, който разказва как не е бил одобрен в конкурс, защото в момента е не лекар, а пациент и се лекува от клетъчен лимфом.

Към момента лечението му върви добре и той вярва, че ще се излекува и че може да се развива като лекар. Радислав обаче се сблъсква с "присъдата в очите на хората" към онкоболните. С присъдата на лекари.

"Боли, защото още преди болестта да те убила, някои хора са те погребали", пише медикът.

Въпреки заболяването си той се явил на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София.

"След подаването на документите си за кандидатстване бях неколкократно съветван "да си гледам здравето". Казаха на собствения ми баща "Да си гледам здравето", на който и без това му е трудно да се справи с емоциите си около моето заболяване. Още при разглеждането на документите от комисията, която се състои от проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев, бяха направени коментари, че съм дал фалшиво медицинско, на което пише, че съм клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване. Да клинично здрав съм, (не)уважаемо жури. Засега", казва той.

По думите му членове на журито са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо, че си е подал документите за конкурса, защото бил болен. Изпитът, който по регламент е анонимен, е проведен на 31 октомври. Кандидатите били четирима за три места.

Един от кандидатите напуснал и не останал да чака резултатите.

"По време на "анонимното" проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера", разказва Радислав Наков.

"Мога смело да заявя, че през целия си професионален път съм преследвал научното и академичното в медицината наравно с грижата си за пациентите. И имам своите доказателства за това, които никоя комисия, съставена от "уважавани" професори не може да ми отнеме. Имам 18 публикации с общ импакт фактор 39.463 и още 31 в реферирани списания (много повече от изискванията да се хабилитираш в МУ-София), носител съм на редица награди, а също така съм част от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози", заявява младият лекар.

Той смята да търси правата си пред съответните институции.

"А на уважаемото жури ще им кажа едно: Жив съм. Тук съм", завършва постът му.

Написаното от Радислав Наков е споделено многократно от потребители в социалната мрежа, а коментарите под него изразяват гняв от несправедливото отношение, но и подкрепа към младия лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НеукА избрания даже не може да пише. Викали го да си го чете...Аз в училище като пишех нечетливо, направо ми бухаха двойките... Никой не ме е викал да си превеждам писаниците.
30
15
 
2
 
! Отговори
Неук преди 4 години
Само в България може да се допусне до участие в конкурс по майсторска изработка на нещо си лице, което дори не е калфа. Ами да започваш да лекуваш от учебната скамейка още, защото си знаеш и си лекар преди още да си започнал да учиш за лекар.Публикува научни публикации, а дори не е кандидатствал да учи за учен???????За какво ти е доктората малък и голям. Публикувай си, печели от научна дейност ( публикациите са затова ) и си живей живота.
29
15
 
2
 
! Отговори
Неук преди 4 години
масова практика стана в България да имаш научна дейност преди да си учен. Простете, но как имате публикации с импакт фактор ( следователно са научни минали през редакция ) преди да сте станали учен. По тази логика и дете може да има публикации и докато стане време за хабилитация да има 1000 публикации. Научна публикация може да има едва след като защитиш малък докторат или в момента се обучаваш за такъв. Останалото е дописване към учени, автори на трудове. на такива като него, да имат имп. факт,
28
1
 
10
 
! Отговори
Котка преди 4 години
До МНЕНИЕИма много хора, лекувани от левкемия и после изживяли живота си без рецидив. Има и такива с рак на стомах, гърда и т.н. А колко добре е била онкологията през соца - едва ли ти си бил свидетел. Много от модерните лечения тогава изобщо не съществуваха. Или просто ти е густо да похвалиш старото време? Че и с главна буква го пишеш...детенце
27
1
 
16
 
! Отговори
изходът е Терминал 2 преди 4 години
Отвратителна държава! Останахме една шепа хора в България и продлъжват тези отвратителни уреждания и прецаквания! Не искам да звучи политически, но в последните 10 години копаем вече само надолу и надолу.. Изходът от тази гадория и политическа, и социална и обществена е само Терминал 2
26
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КонкурсПишеш на автопилот. Имало е три места, явяват се четирима. Един остава за устен изпит. Очевидно е, че при обявяването на местата не са имали трима "правилни" кандидата.
25
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Обяснявам - 3Не си разбрал правилно. Местата са били на свободни щатни бройки. А и да са на заети, винаги имаш конкурс по новия закон за развитие на академичния състав. Тоест теоретично могат да изместят вътрешния човек. Това с трансформацията беше преди повече от десет години. Солидната научна продукция на кандидата е плюс, но ако не си издържи изпита по специалността (както е станало в случая), няма полза от нея. За дисертацията си почти прав, само че не са три години.
24
3
 
16
 
! Отговори
Конкурс преди 4 години
Важи с пълна сила и днес.За едно място се явяват трима кандидати.Комисията задава въпроси.На "правилния " кандидат-коя е най голямата партия в света -китайската и поставя отличен.На следващия-същия въпрос , но с допълнение-колко члена наброява.Оценка -добър.А на много кадърния в добавка питат-изброй ги поименно.
23
31
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Рака пипне ли те , няма спасение . Човека си търси 5 минути слава .И въпроса ми към него , като Лекара - Защо по времето на Соца се лекуваше това Заболяване ?
22
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление само по писмото на лекаря не може да се съди за това, защо не са го взели за асистент. Ако е заради заболяването, и ако не му пречи да си изпълнява задълженията, е безобразие. Но може да има и други обстоятелства. Очевидно, мястото не е било за "свой" човек, понеже местата са били три, а е останал един кандидат. Не са си намерели двама асистенти, които им трябват. Научните публикации на лекаря участват при етапа на подбор на кандидатите, нямат отношение към изпита по специалността.
21
0
 
24
 
! Отговори
Нездравко преди 4 години
Жалко за момчето, но излезе, че дори лекарите не могат да се оправят с други лекари. Който е имал нещастието да ходи по болници знае какво е.
20
1
 
30
 
! Отговори
Да са живи и здрави преди 4 години
младите ентусиасти, които все още се надяват, че могат да постигнат нещо в родината си и желаят да останат да работят тук.На онези, които са извън научните среди мога да кажа, че само на мен са ми известни два случая, при които едно лице печели конкурс, но после представител на ръководството го кани на разговор и му пояснява, че при обявяването на този конкурс са имали предвид друг човек. Приятелски го съветват доброволно да се откаже от спечеленото място и да се надява на други конкурси.
19
1
 
16
 
! Отговори
Обяснявам - 3 преди 4 години
Когато няма свободна щатна бройка и става въпрос само за трансформиране на длъжността на някого, конкурсът е до голяма степен безсмислен, защото няма как да назначат друг човек, дори и той да се представи по-добре. Доколкото схващам, в описаният по-долу случай целта е била да се пречи на лице със солидна научна продукция.Има и друго. Ако те назначат за асистент, в рамките на 2 години трябва да защитиш дисертация, в противен случай ще те освободят от длъжност. В БАН е така, ако се спазва законът
18
1
 
14
 
! Отговори
Обяснявам - 2 преди 4 години
Провеждането на конкурс е начин да елиминират отличник. Ако такъв е подал документи, той засенчва останалите кандидати. Но на конкурс се случва всичко. ще кажат, че друг е отговорил по-добре на въпросите.По-долу се споменава за лице от БАН с голяма научна продукция. Подразбира се, че лицето е искало да стане асистент в института, в който работи. В такъв случай се трансформира длъжността. Да обявиш конкурс при подобен случай означава да искаш да изпитваш кандидата дали знае достатъчно.....
17
0
 
22
 
! Отговори
Котка преди 4 години
Дано оздравее напълно човека. За съжаление за подобни конкурси отдавна се говори, че не е важно какви публикации имаш, а дали си с правилното ЕГН (до последната цифра). Изглежда тук е била подобна ситуация.
16
1
 
19
 
! Отговори
Обяснявам - 1 преди 4 години
Според закона за академичното развитие, за да те назначат на длъжност "Асистент" е нужно само да имаш висше образование. Ако има свободна щатна бройка, кандидатите подават документи и подбират един от тях - по документи. Академичната автономия обаче дава право на ръководството да проведе конкурс, ако реши.Тази хватка обикновено се прилага тогава, когато един изпъква по документи, но искат да назначат друг. Ще кажат, че този другият се е представил по-добре на конкурса. това е начин да ....
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От мнозинството от наще лекари, нищо не става, все едно отиваш при шаман или врачка, пии това и ако не ти мине ела пак, ако е нещо сериозно това губене на време, просто те обива. Иначе със самочувствие, че много са учили, нищо че си вземат испитите със слушалки за преписвани. Добрите лекари са все по-голяма рядкост, а населението застарява. Бог да пази България и да сме живи и здрави.
14
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дори и да не беше заболяването му, пак нямаше да го вземат, защото там се назначават само "наши" хора. Сам го е казал, имало е 4 кандидати за 3 места, обаче накрая се оказало, че ще назначат само 1, който са привикали предварително уж защото пишел нечетливо! Да, бе, да! Всяка учителка по литература щеше да им го разчете, ама е трябвал повод да се договорят с него още преди официалните резултати от конкурса. Колко сме го гледали тоя филм....
13
2
 
33
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До Анонимен 2Какво и на кого пък си платил ти, бе!? Специализантите работят като волове по болниците за минимално заплащане, платил им бил той! А останалите, които се мислят за безсмъртни - най-добре да си стоят вкъщи и да гледат тавана, щото не се знае кой кога ще го привика всевишния. По тяхната логика, човечеството не трябва да прави нищо, щото ще се мре така или иначе. И друго - отдавна ракът вечене е смъртна присъда.Пожелавам на доктора да не се нерви заради *** и да вярва в живота!
12
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами правилно, излекувай си се спокойно и тогава кандидатствай. С такава болест ако работиш по 12+ часа дневно ще се съсипеш!