Битка за справедливост: Защо онкоболен лекар не стана асистент?

Млад гастроентеролог разказва какво е да получиш присъда от "свои"
61
Битка за справедливост: Защо онкоболен лекар не стана асистент?
Радислав Наков. Снимка: Facebook

Онкоболен няма място в Катедрата по гастроентерология на Медицинския университет в София.

Горчивият извод е на младия гастроентеролог Радислав Наков, който разказва как не е бил одобрен в конкурс, защото в момента е не лекар, а пациент и се лекува от клетъчен лимфом.

Към момента лечението му върви добре и той вярва, че ще се излекува и че може да се развива като лекар. Радислав обаче се сблъсква с "присъдата в очите на хората" към онкоболните. С присъдата на лекари.

"Боли, защото още преди болестта да те убила, някои хора са те погребали", пише медикът.

Въпреки заболяването си той се явил на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София.

"След подаването на документите си за кандидатстване бях неколкократно съветван "да си гледам здравето". Казаха на собствения ми баща "Да си гледам здравето", на който и без това му е трудно да се справи с емоциите си около моето заболяване. Още при разглеждането на документите от комисията, която се състои от проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев, бяха направени коментари, че съм дал фалшиво медицинско, на което пише, че съм клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване. Да клинично здрав съм, (не)уважаемо жури. Засега", казва той.

По думите му членове на журито са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо, че си е подал документите за конкурса, защото бил болен. Изпитът, който по регламент е анонимен, е проведен на 31 октомври. Кандидатите били четирима за три места.

Един от кандидатите напуснал и не останал да чака резултатите.

"По време на "анонимното" проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера", разказва Радислав Наков.

"Мога смело да заявя, че през целия си професионален път съм преследвал научното и академичното в медицината наравно с грижата си за пациентите. И имам своите доказателства за това, които никоя комисия, съставена от "уважавани" професори не може да ми отнеме. Имам 18 публикации с общ импакт фактор 39.463 и още 31 в реферирани списания (много повече от изискванията да се хабилитираш в МУ-София), носител съм на редица награди, а също така съм част от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози", заявява младият лекар.

Той смята да търси правата си пред съответните институции.

"А на уважаемото жури ще им кажа едно: Жив съм. Тук съм", завършва постът му.

Написаното от Радислав Наков е споделено многократно от потребители в социалната мрежа, а коментарите под него изразяват гняв от несправедливото отношение, но и подкрепа към младия лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обществото ни е болно - от завист, егоизъм, некадърност и пълен непукизъм на всички нива. Затова кадърните, умните и способни хора са мачкани на всички нива. Точно това момче като лекар би разбрало най-добре как се чувстват болните хора, защото е бил един от тях.
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се присъедини към ГЕРБ и направо директор ше стане, така стават нещата тук.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Респект и уважение! Както късмет и успех в начинанията!Колкото до въпросните хабилитирани лица, и най-вече опакото на анатомията в множествено число, даже няма да хабя думите.
8
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Ти не четеш ли бе? Той е доктор - изучил се е. Нищо няма да му плащаш... После като опреш до лекар да те видим какви ще ги дрънкаш - ***
7
1
 
24
 
! Отговори
asd преди 4 години
тц тц, Развитието на едно общество се преценява по това как се грижи за най-слабите си. Тези, които коментират статията да се пазят да не им се случи на тях или на някой техен близък, да им прости Господ за думите.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано момчето да оздравее бързо. Хич да не си губи времето с въпросната комисия. Нека да направи здрава репутация и след пет години да се върне пред комисият и спокойно да ги уволни.
5
48
 
2
 
! Отговори
Заразен Смях преди 4 години
Хаха според мен тоя "убавец" не е станал лекар, защото е *** и ВЕГАН, което поставя ПОД СЕРИОЗЕН ВЪПРОС неговата медицинска квалификация....Логично е... ако си веган и *** и си вредиш на здравето по този начин, не може да се разчита, че имаш ПОЗНАНИЯТА как да помагаш на хора в нужда....Например отивам с грип и 39 градуса температура и той ми казва : "Тва е щото не ядеш моркови и не си ги завираш по дупките. Я *** виж менИ, аз не съм боледувал от 13 годишен. Я да ти измеря температура"
4
3
 
17
 
! Отговори
Крум преди 4 години
До това води негласуването и безхаберието на повечето хора в България.С 15 % да ни управляват разни мутренски партии.Затова сами си заслужавате съдбата...Когато си отидат отвратените остават отвратителните.Да ви са честити новите стари отвратителни кметове които ще крадат и лапат а вие безхаберници вашето назание е да *** във всяко едно отношение и най лошото е че ще доживеете да видите вашите деца и внуци пропаднали подобия на човеци безмозъчни
3
0
 
17
 
! Отговори
Тъжен смях преди 4 години
Спомних си интрижката, която коментираха в БАН преди 6-7 или 8 години. В един от институтите кандидатствала за длъжност асистент жена с научна продукцияоколо 2 000 страници. Разказваше се също защо някакви лели в миналото са й попречили да започне аспирантура.Няколко злобни колежки убедили останалите, че за целта трябва да се обяви конкурс /което според закона не е задължително за тази длъжност/. Това гласували, но така и не обявили конкурса и жената напуснала след дълги години трудов стаж там
2
4
 
25
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Докторе,това е Системата...Гледай един скеч с Кръстю Лафазанов,играещ ролята на чиновнич-ка в Системата...Системата казва -не!...Ама ,госпожо,имам право,ето ви документи...Системата казва-Не!И толкова...Не се ядосвай,докторе.Не си натрупвай негативни емоции...Гледай си здравето,професията и личния живот...Радвай се на живота...
1
64
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние да му плщме той да учи и когато дойде време да ни лекува той да се е гътнал. Нека си плати от джоба и ще го вземат. Стипендията се дава за да върнеш след време това което си взел от обществото.