Социалното министерство: Няма да се вдига възрастта за пенсия!

Остава постепенното нарастване, докато стане 65 г.
5 ное 2019 20:52,
10
Социалното министерство: Няма да се вдига възрастта за пенсия!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да има ново вдигане във възрастта за пенсия. А остава постепенното нарастване на стажа и възрастта, докато стигне 65 години при мъжете и жените през 2037 г. Това уточнение направиха от социалното министерство във връзка с публикации, в които се твърди, че се обмисля допълнително вдигане на възрастта за пенсиониране.

Още по темата

Не се предлагат нови мерки за „повишаване на пенсионната възраст и стаж“, „ограничаване на ранното пенсиониране“ или „въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система“ , обясняват от социалното.

През 2015 г. Народното събрание одобри промени в Кодекса за социално осигуряване с цел финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите. Сред предприетите тогава мерки беше предвидено и плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 година. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и продължават да се изпълняват според регламентирания в законодателството график ежегодно.

Предложеният за обществено обсъждане проект на Отчет за 2018 г. за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.) не съдържа нови мерки и предложения за допълнително нарастване на пенсионната възраст и стаж, извън предвиденото в приетото през 2015 г. законодателство, уточняват още от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
21% от починалите през 2018 година, са починали преди да навършат 65 години. Реално този процент е по-нисък заради демографската катастрофа след 1989 година, т.е. когато започнат да се пенсионират родените след 1989 година, този процент ще започне бързо да се увеличава. Затова пенсионната система няма да рухне - просто пенсионерите ще са много по-малко.
8
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Фреди преди 4 години
Лъжат ! От 1януари 2020 става 70 години !
7
1
 
2
 
! Отговори
Богата6 преди 4 години
А защо не я вдигнете на 100 години ? По удобно и лесно се смята. Наздраве със 100-годишно уиски от топлия басейн в Буркина Фасо.
6
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 4 години
това го разбрахме,но кога другарите от правителството,на герб-комунисти,ще внесат закона,и "работните "ни дупетати,да получават по 20 заплати ,при пенсиониране,а заслужилите и народни пенсии,уж нашето слънце е "антикомунист",а връща привилегиите ,като на партизаните.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постепенното покачване не е ли вдигане на възрастта и стажа?
4
1
 
15
 
! Отговори
гост преди 4 години
Минаха поредните избори и е редно ГЕРБ да вдигне цената на нещо. Както направи след предишните и по-предишните и ....
3
1
 
19
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Социалното министерство: Няма да се вдига възрастта за пенсия, ще се постараем съъвместно с министерството на болестите колкото може по малко хора да доживеят до тази възраст
2
1
 
23
 
! Отговори
NZ преди 4 години
Решиха да напишат нещо различно, преди осигоряващите се предприемат други действия. Опциите са няколко, например да минат в сивия сектор и спрат плащането на безсмислени осигуровки или да изринат министерството с лопатата.
1
1
 
13
 
! Отговори
Социалните... преди 4 години
Да се знае, ние няма да вдигане възрастта за пенсиониране. Направо я махаме тая пенсия. Ха сега, не сме ли умни от цялата глава?