Декар пшеница изхранва 4-членно семейство 10 години

С любопитки учат децата как да се хранят здравословно
37
Декар пшеница изхранва 4-членно семейство 10 години
Снимка: Pixabay

Семейство от четирима може да живее 10 години с хляб, произведен от един декар пшеница. Най-големият хляб, произведен в света, е дълъг 9,2 км и е бил изпечен в пекарна в Акапулко, Мексико през януари 1996 година. Това са само част от интересните факти могат да бъдат прочетени в наръчника "От зрънцето до хляба".

Председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева сподели, че книжката е част от комуникационна стратегия, чиято крайна цел е възпитаване на децата в здравословно хранене.

Според нея хлябът трябва да остане насъщен и да присъства на всяка трапеза и най-вече в дневното меню на децата.

"Няма диета в света, която да отрича хляба, защото всякакви опити за такива хранителни режими са докарали нещата до тежко увреждане на организма. Необратими са последствията от изключване на хляба от дневното меню. Разбира се, хлябът трябва да присъства в определени дози или физиологични норми. Неслучайно там някъде сме споменали ясно, съгласно нормативната уредба на България, каква е дневната дажба за най-малките, каква е за следващата възраст", обясни тя пред БНР.

Според Кукушева децата са запознати в известна степен със здравословното хранене.

"Не са толкова далеч колкото ги възприемаме, четейки някои публикации, най-вече в интернет пространството, които са от анонимни източници. Българските деца имат усета, имат познанията, които трябва да засилим. Имат и интелигентността да знаят, че хлябът е молитва и начин на живот и да не го изключат от своето меню", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Младен Крумов преди 4 години
Защо заблуждавате хората със заглавието на статията.Лъха некадърност.
29
0
 
1
 
! Отговори
Гергана преди 4 години
И сега има качествена храна и то много, но е скъпа. Скъпа е, защото хората са много, а производителите са малко . И за да не се разваля храната , се обработва с консерванти и други подобни. Сега по голямата част от хората са струпани в градове, по крайбрежията и нагъсто. Няма как всеки да си отглежда храната сам, няма толкова качествени земни площи. Решението по изхранването е ясно - океана може да изхрани две планети, но пък е замърсен от човешка дейност и кръгът се затваря.
28
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 4 години
Храната не е това което беше преди 30 години. Сега има много химия в храната, което е в интерес на търговците и в ущърб на потребителите.
27
1
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До до 27 30 Но идват руснаците 45-та година и идилията свършва. Мая дядо с 250 дкр. земя е атгледал и изучил 6 деца. Двама с висше и четирима със средно образование.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама още ли има хора които си мислят , че в хляба има брашно ? - то вече не е ясно дали и брашното е брашно.Сега има такива добавки , че можеш да направиш каквото си поискаш ! - като скариди сурими например , някакво тесто направено незнайно от какво.
25
0
 
4
 
! Отговори
до 27 преди 4 години
Преди 70-80 години хората живееха доста дълго и си правеха сами хляба по селата . Тази мода на подобрителите дойде от къде - от запад, както и модата на фейк храните със палмови и подобни масла и т.н. Имитация винаги е имало на всичко. Като искаш хубав хлаб - ореш, сееш, жънеш, мелиш еко-брашно, месиш и печеш хляб. Обаче иска работа. Модерните искат само със чоплене във Фейсбук и да стават нещата, ама няма такъв филм.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормалната реколта е между 300 - 600 кг жито. Ако е био житото остава още по-малко килограми. Със добавки от монсанто реколтата се вдига, но житото не става за ядене.
23
3
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Дрън дрън. Лелката говори глупости - пълно е с диети без хляб и те са доказано здравословни. За 10 години - ми нека покаже как 10 години нейното семейство се изхранва с 1 декар пшеница.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глутен, термофилни дрожди,консерванти, подобрители, набухватели... Супер полезен е, спор няма.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хлебаките продават хляб на балъците, а те си купуват деликатеси и мерцедеси.
20
0
 
16
 
! Отговори
42 преди 4 години
Нещо сметката не е правилна. От 1дка пшеница при добив 400-600кг. може да изхраниш само с хляб обаче такова семейство за година или макс две. Личи си липсата на естествени познания у плоските ни ***.
19
0
 
4
 
! Отговори
до шефа преди 4 години
Качествена храна има по магазините но е скъпа и ще става по скъпа, защото всички искат само да лапат а да не работят. Имитациите ги указват изрично със етикет. Ако пазаруваш от селски магазин, естествено , че ще ти пробутват имитации и фейк.
18
2
 
12
 
! Отговори
земевладелец преди 4 години
1000 дка качествена обработваема земя изхранват навсякъде по света едно семейство само от рента. Навсякъде. Освен в Сахара де - там трябват камили.
17
0
 
8
 
! Отговори
да попитам преди 4 години
Ти с тези 0,55 грама брашно чехълчета ли смяташ да изхранваш?)))
16
0
 
9
 
! Отговори
смок преди 4 години
А защо тъпчете брашното с боклци?
15
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Камелия, символизирате абсолютно всички, което е безсмислено и безполезно. Абсолютна неосведоменост и нежелание за такава, мързел и безразличие към фактите.
14
6
 
3
 
! Отговори
дебелчо преди 4 години
от както напълно изключих хляба от менюто си, отслабнах с 13 кила за 6 седмици
13
3
 
1
 
! Отговори
до ЧЕТЕТЕ преди 4 години
Не, ти чети. 11 е дал основната информация, има още доста неща да се кажат за "ползите" от хляба.
12
0
 
10
 
! Отговори
... преди 4 години
Значи да "статията" и нещата дето се опитват да научат децата в случая СА КРАЙНИ ГЛУПОСТИ! Абре хлебопроизводителя! Колко квадратни километра е тоя твоя декър та да може да изхрани 4 човека за 10 години бре!!?? А да ако един човек се храни с по 0.001 грама брашно на ден то тогава мое и 10000 години да го изхранваш!!! Ей така с приказки само!!!!
11
1
 
13
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ преди 4 години
Хляба съдържа незаменими аминокиселини и е част от основните храни за човека ! както и место съдържа свой незаменими полезни вещества затова трябва човек да се храни разнообразно и в норма ... всички крайности са вредни !

Спонсорирани публикации