Газови връзки: Да си разменим по едно пристанище с Гърция без войни!

Борисов качи Херо Мустафа в джипа, тя го похвали за шофирането му
268
Газови връзки: Да си разменим по едно пристанище с Гърция без войни!
Кадър: Facebook

Интерконекторът с Гърция ще ни свързва директно с Александруполис и трябва да заработи през втората половина на 2020 г.

"Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно", каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира напредъка на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Заедно с него бяха енергийният министър Теменужка Петкова, американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, предаде "24 часа".

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция, и строителите са от Гърция", каза Борисов.

"Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни той.

Сега разбирам защо наричат България "скритото бижу", защото навсякъде се намират археологически ценности, каза Херо Мустафа.

"В момента, в който мине газопроводът, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва", разясни премиерът.

"Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване. Това, което виждате, е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха и си говореха, и много често се употребяваше думата "диверсификация", но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това, което виждате, струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са си. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите "Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното", каза Борисов.

"Една сергия, ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще даде възможност не да подменяме, а този, който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция", каза премиерът.

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на български.

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден:, каза посланикът на Азербайджан.

"Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан", каза гръцкият посланик.

"Честитя на всички победители. Да прави Мая Манолова каквото иска. И аз искам касиране на президентските избори, но мандатът му почти мина", беше коментарът на Борисов за местните избори.

При инспекцията Херо Мустафа се качи в джипа на премиера. "Много добре карате, г-н премиер", се обърна тя към него.

"Иначе не бих те качил. И карането е опит, карам поне 2 пъти в седмицата., отговори й Борисов.

"В момента имаме поне 10 големи проекти - интерконекторът, "Хемус", София-Калотина", тунел "Железница" строят много здраво", каза Борисов и добави, че иска в четвъртък да се види с нея да обсъдят различни теми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
0
 
! Отговори
До 176 преди 4 години
Соросе ***, какво общо има всичко каквото си наредил с отровната храна по магазините???Пий си хапчетата и коментирай тази статия или *** да пишеш тези неща под друга статия, която поне има нещо общо с бръмбарите в главата ти.
167
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Да припомня на руските ***-атакисти. Гърция предостави за ползване на САЩ две нови военни бази: Лариса - безпилотни самолети и пристанище Александруполис. Айде сега сами си направете изводите, ако можете :))))))))))) на 25.11.2019г. Бойко ще се среща с Тръмп за предоставяне на база на Черно море. Като сложат и ракетите в Шабла е свършено с руската намеса в БГ. Няма само Путин да се хвали какво сложил в Крим. Ай сиктир от руски прости ***-атакисти!!!
166
3
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Спомнихте ли си как гледаше бай ви ТОшо на пленума на 10 ноември 1989г.? Бойко доста прилича на него, като роден син, че и повече. Тембърът му същия, говорът му същия, самочувствието - и то същото. И тогава никой не е вярвал, че Тошо пада от власт. И сега герберите мислят, че са вечни....
165
6
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Приликите между Бойко Борисов и Тодор Живков ги има. Факт !Разбира се има и разлики, които са в полза на Живков. Той беше държавник и умен политик в международен план. Днешният се опитва да го копира не особено сполучливо.Досега се чудех каква разлика ми убягва ...Като видях преди малко злобното му изказване по телевизията осъзнах ...Всъщност Живков беше по-добър като човек и по-човечен от Борисов.Иначе и двамата са простовати ... По това си приличат.
164
8
 
4
 
! Отговори
V преди 4 години
ЕС е създаден като безмитна зона за търговия с въглища и стомана. Сега нещата са различни. Атома и газа заменят въглищата ,а алуминия и титана стоманата . Съвременният ЕС това са търговските договори с Русия . А тиквата се хвали че спрял три руски проекта. ТОЗИ ЧОВЕК Е АНТИ ЕВРОПЕЙСКИ ХАРДЛАЙНЕР . Той е като чуждо тяло в сърцето на обединена Европа .Пречи на съвременния ЕС в полза на ф16 .Не само Макрон и Орбан и Путин не го щат .Той въобще не трябваше да идва на власт.
163
8
 
8
 
! Отговори
Кобра преди 4 години
Бойко престани да се хвалиш, продухваш ушите на хората с лъжливи словоизлияния Ела в училище да видиш как вашето поведение влияе върху децата :арогантни, все другите им виновни, и не ги интересува учебното съдържание ,защото им се натрапва ,че и без образование ще се оправят в живота Първия фактор ,който формира подрастващите е обществото ,а то липсва щом човек подсъдим полага клетва за кмет Браво на правосъдието , нямам думи
162
4
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ДанковТези не 80, а 60 процента са сигурни в победата на ГЕРБ и не си правят труда да отидат до урните... - ако са толкова отвратени както ти симислиш - ще намерят време вЕрвай ми...
161
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И от какъв зор и е на Гърция ос ра но то Черно Море при нас?Само това не разбрах.Какво точно ще товари/разтоварва Гърция на черноморското ни пристанище, като всички стоки минават първо през Гърция и някои от тях може и да влязат в Черно море после.
160
7
 
5
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До СТРАНДЖАТАОще два мандата на Бойко не му мърдат, 20% си гласуват винаги на избори.Както споменах докато другите 80% не искат да гласуват така ще бъде. Да отбележа също че тези 80% не намират кандидат за който да гласуват, просто не им вярват.
159
6
 
4
 
! Отговори
Каква преди 4 години
царевица, какъв хумус, какви артефакти, какви са тези несвързани глупости?!!
158
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
ДанковНали видя... - имаше избори и знаеш резултата...
157
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алкохол, че пропуска, но Азербейджанският газ реално се контролира от Русия и не е втечнен.
156
8
 
5
 
! Отговори
факт 2 преди 4 години
Гърция премина през тежки години, гражданска война, страдание и огромни трудности, но там имаше и има истински родолюбци. Те взеха властта с военна хунта и изчистиха мнозинството от вредните за народа закони и индивиди. Това никога няма да стане в България. Тук масово са родоотстъпници, предатели и продажници, но те са на държавни служби и на власт.
155
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не се разбира от тази статия и бръщолевенията на герберите ! Един път александрооулус, друг терминал, посланика на азербаджзн и баламите ръкопляскат
154
6
 
3
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До СТРАНДЖАТАТова е проблема другарю, че не избират родината за място за нормално живеене а избират чужди места, хора и манталитет за живеене.Аз нямам против да се работи в чужбина, но имам против хората да се отвратят от страната си и да не се върнат.
153
5
 
4
 
! Отговори
факт преди 4 години
Херо Мустафа ще наибе Бойко Борисов. А гърците не си разменят легален, държавен и печеливш бизнес с хора от сенчестия бизнес. Господин Борисов няма способността дори на продавач на пазарска сергия, дори гръцките изнудвачи и рекетьори от миналото са класи над тези около г,н Борисов. Той може да продава на загуба и да подарява.
152
8
 
12
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Мрачна прогноза давам знам, но това са факти, не си измислям.За 30 години изгубихме толкова хора, колкото за всичките войни след 1878г. не сме изгубили.Бойко бил държавник, божееее.....Аз да хвана един селянин от близките села и да го направя премиер, сигурно разлика няма да има.Само не ме обвинявайте че съм комунист, щото като кажеш истината и веднага ти лепват етикета.
151
1
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"кой каква позиция е заемал в американския държавен апарат!"Извинявам се, моя грешка. Вицепрезидент беше Байдън.
150
6
 
8
 
! Отговори
майтап,бе Уили! преди 4 години
Всъщност г-н Борисов е искал да каже ,че за ГЕРБ е достатъчна Солунската митница!
149
17
 
9
 
! Отговори
Данков преди 4 години
За платените ***, не се притеснявайте, Бойко ще изкара още два мандата докато се смалим до 5 милиона.Тогава вече ще започне агонията, защото няма да има кой да изкарва пенсиите, става с заеми един-два пъти дори и трети път, но държавата е правят хората.Както е казал един диктатор - няма хора няма проблем, при нас е няма хора няма държава.

Спонсорирани публикации