Газови връзки: Да си разменим по едно пристанище с Гърция без войни!

Борисов качи Херо Мустафа в джипа, тя го похвали за шофирането му
268
Газови връзки: Да си разменим по едно пристанище с Гърция без войни!
Кадър: Facebook

Интерконекторът с Гърция ще ни свързва директно с Александруполис и трябва да заработи през втората половина на 2020 г.

"Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно", каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира напредъка на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Заедно с него бяха енергийният министър Теменужка Петкова, американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, предаде "24 часа".

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция, и строителите са от Гърция", каза Борисов.

"Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни той.

Сега разбирам защо наричат България "скритото бижу", защото навсякъде се намират археологически ценности, каза Херо Мустафа.

"В момента, в който мине газопроводът, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва", разясни премиерът.

"Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване. Това, което виждате, е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха и си говореха, и много често се употребяваше думата "диверсификация", но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това, което виждате, струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са си. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите "Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното", каза Борисов.

"Една сергия, ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще даде възможност не да подменяме, а този, който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция", каза премиерът.

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на български.

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден:, каза посланикът на Азербайджан.

"Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан", каза гръцкият посланик.

"Честитя на всички победители. Да прави Мая Манолова каквото иска. И аз искам касиране на президентските избори, но мандатът му почти мина", беше коментарът на Борисов за местните избори.

При инспекцията Херо Мустафа се качи в джипа на премиера. "Много добре карате, г-н премиер", се обърна тя към него.

"Иначе не бих те качил. И карането е опит, карам поне 2 пъти в седмицата., отговори й Борисов.

"В момента имаме поне 10 големи проекти - интерконекторът, "Хемус", София-Калотина", тунел "Железница" строят много здраво", каза Борисов и добави, че иска в четвъртък да се види с нея да обсъдят различни теми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
11
 
5
 
! Отговори
Ало, Ваню преди 4 години
Мутро, имаш от Първата световна война безплатни терминали в Солун. Много си зле. Май страдаш от СПИН.
187
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 189 Зозо .....Ще получаваш но руска . Ако руснаците врътнат крана ще получаваш а *** друг път.....Хахахахахааа, няма по-смешни хора от простите ***-атакисти :)))))))))Я поне вижте картата къде е Алескандруполис - пристанище в Гърция. Как точно ще врътнат крана руснаците?!? Могат да врътнат само по една св/ка :)))))))))
186
4
 
3
 
! Отговори
Ами преди 4 години
То според Ньойският мирен дНо гърчолята договор имаме 2 корабни места!Но гърчолята се правят на луди.
185
1
 
5
 
! Отговори
Боли ме хуя преди 4 години
За рсссияРушката газИ лично за Вовка ОфшорнотоАре писта
184
1
 
2
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До до ДанковТе какво са си мислели е друг въпрос, но факт е че нямаше кръв.Бсп(Бкп) никога вече няма да имат доверието на народа.Аз имах предвид 30-годишния ни преход че нямаше кръв, а за нови лица, найстина имам предвид нови а не същите *** с променени имена.Трябва да се помисли сериозно за демографската криза а не само празни приказки.
183
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До До 189 ЗозоХахахахахахаа, някои *** още не могат да проумеят, че с тази връзка вече нямаме нужда от 1 грам руска газ :))))))))))))))))))))) Прости хора, ейййй... промити с руската пароструйка :))))))))))))))))))))))) Едно си знаят, едно си баят :)))))))
182
4
 
7
 
! Отговори
До 189 Зозо преди 4 години
Ще получаваш но руска . Ако руснаците врътнат крана ще получаваш а *** друг път
181
10
 
7
 
! Отговори
до Данков преди 4 години
Комунистите много обичат да обиждат Бойко - *** бил, селянин бил... Не знам какъв е, ама ги бие петнайсет пъти. Ако той е такъв, това говори много лошо именно за БСП /БКП/, защото на един такъв, не могат да му вземат кьорав вот. И за да обобщим - Бойко е премиер трети мандат, вие на това неуспешен политик ли му викате? Каквото и да си говорим, Бойко е най-добрият политик на прехода, Доган колкото и да се прави на сив кардинал, може само да му диша праха.
180
3
 
6
 
! Отговори
До 186 Waffen SS преди 4 години
Ама ти още ли не знаеш , че зозо е от сороскитегендар *** !
179
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Waffen SSЯ погледни под коя статия коментираш, нещо тотално си се объркал другарю *** :)))))))))))))))))) Какво Черно море? Свърши тази работа с Черно море. От Александруполис можем да получаваме газ от всякъде. За сега със сигурност от 5 места.
178
4
 
5
 
! Отговори
до Данков преди 4 години
Цитирам БКП: "Скръв сме я взели, с кръв ще я дадем" /за властта става дума/. Спомням си, под прозореца на Станишката имаше три протеста за оставки - отгоре ни вопъл, ни стон. Една оставка не дадоха, една... Затова сега власт за тях - само през крив макарон. БСП са наследници на БКП, а БКП са терористи и масови убийци. БКП е терористична организация и ако БСП са техни наследници, знач те също са терористична организация.
177
3
 
8
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До СТРАНДЖАТАСтранджа, смешен си!Кой за тебе е истински политик, селянина от Банкя ли, ако е така отиди се прегледай.
176
2
 
6
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Зозо// Първо не съм ви ,ти.С лА.умпени не говоря на ти.След като напрегнете минималните си когнитивни възможности,прочетете статията и какво съм написал.Коментирайте статията , а не мен
175
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 179Азербайджан имам газова връзка с Турция ....през Грузия !Даже се строи нов газопровод.Туркмения иска да се свърже и тя към новия газопровод,обаче е малко сложно защото ще трябва да е през Иран ,в Каспийско море все не е разрешено от спогодбите с Русия и др.Тук ще проличи кой има добри дипломати и силни връзки с Великите!
174
2
 
3
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До АнонименКои са другите, които само с кръв са пуснали власта, просто ми кажи за да знам, може би съм пропуснал.
173
8
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Waffen SSАбре каскет, я виж на кое море е Александруполис :))))))))))))))))))) Аман от прости ***-атакисти!!! :)))))))))))))))
172
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Базите на янките в Гърция а и навсякъде по света са платени демек под наем за определена сума бе , а ние предоставяме бази на янките безплатно, къде е политическата и държавническата отговорност на българските червени ?
171
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ясно е, че в ГЕРБ има много кусури но... Те са единствените, които правят нещо - другите не направиха и една пейка. Те са единствените, които дават оставки - другите пускат властта само с кръв. Те усвояват над 95% от еврофондовете - предишните усвояваха 7%. Те са и единствените десни в момента. Имат кусури, но имат и желание.
170
8
 
10
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Винаги ми е било интересно как ще дойде азербайджанска газ до Черно море.Ако сега идва някакво количество,то е по руските газопроводи,а Азербайджан няма граница с Турция,по точно има съвсем малка през ексклав.Второ цената каква ще бъде достовена газ.Трето хъба,на кой ще предлага газ и на каква цена ,като ние очакваме газ от съседните държави,няма как да им го продаваме обратно.Единственият сериозен доставчик на газ,това е Русия,при това директни доставки,които ние отказахме по чуждо нарежд
169
5
 
5
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Истината е драги приятели, че ни трябват нови лица в политиката.Писнали са ни едни и същи да ни управляват.Както се вика, трябва ни фреш старт със стари ку.ви бардак не се прави.

Спонсорирани публикации