Газови връзки: Да си разменим по едно пристанище с Гърция без войни!

Борисов качи Херо Мустафа в джипа, тя го похвали за шофирането му
268
Газови връзки: Да си разменим по едно пристанище с Гърция без войни!
Кадър: Facebook

Интерконекторът с Гърция ще ни свързва директно с Александруполис и трябва да заработи през втората половина на 2020 г.

"Искам да направим един бърз път Александруполис-Димитровград, да свържем Черно с Егейско море. Да си разменим по едно пристанище без такси. Гърция ще има Черно море, ние ще имаме Егейско море и то без войни. Мисля, че ще успеем да открием интерконектора предсрочно", каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира напредъка на строителните дейности по изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

Заедно с него бяха енергийният министър Теменужка Петкова, американският посланик Херо Мустафа, посланикът на Гърция Димитриос Хронопулос и посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, предаде "24 часа".

Предвижда се ускорен строеж на 185-километровото съоръжение между Стара Загора, Хасково и Комотини. То трябва да бъде готово за 12 месеца. Връзката трябва да осигури диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

България дава половин милиард. И Гърция трябва да се отвори повече за български фирми. И тръбите са произведени в Гърция, и строителите са от Гърция", каза Борисов.

"Където строим, археолозите намират уникални неща, намериха каменни сечива на 7000 години. Работят много бързо, ние плащаме редовно и музеите ни се напълниха с артефакти. Само за археологията сме дали 4 млн. лв.", обясни той.

Сега разбирам защо наричат България "скритото бижу", защото навсякъде се намират археологически ценности, каза Херо Мустафа.

"В момента, в който мине газопроводът, връщаме хумуса и догодина пак тук си има царевица отгоре. На 100% природата се запазва", разясни премиерът.

"Първо трябва да се извадят артефактите и чак тогава ще се строи. 4 млн. струват тези разкопки и проучване. Това, което виждате, е мечтата на много поколения политици, по-точно говореха, те не са и мечтаели. Ще се докарва газ от Азербайджан. Идваха и си говореха, и много често се употребяваше думата "диверсификация", но под това не знам те какво разбираха. Но газта не може в чанта да се пренася, трябват газопроводи. Това, което виждате, струва половин милиард, след една изключително дълга процедура. Огромното финансиране е българско, а другите 2 фирми са гръцки. Това показва, не само че сме отворени и прозрачни, винаги България и Гърция така са си. Трасето изцяло е проучено. На практика догодина по това време най-късно България ще може да доставя втечнен газ. Догодина ще можем да кажем на българите "Нямате никаква зависимост и никой не може да ви спре парното", каза Борисов.

"Една сергия, ако може да се докарат краставици от 4-5 места, ще избереш най-хубавите и най-евтините. Газовият хъб "Балкан" ще даде възможност не да подменяме, а този, който докара по-евтин газ, да може да си купиш по-евтин газ. Нека има конкуренция", каза премиерът.

"Този проект е много важен за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност", каза посланикът на САЩ Херо Мустафа на български.

"За мен и за Азербайджан това е исторически момент. Щастливи сме да подкрепяме България в диверсификацията. Поздравяваме ви в този важен ден:, каза посланикът на Азербайджан.

"Този интерконектор сближава три страни в един по-общ проект като енергетиката. Става дума за плаващата станция в Александруполис. Този терминал ще бъде общ проект между Гърция, САЩ и България и днес е началото, имайки основата на енергията от Азербайджан", каза гръцкият посланик.

"Честитя на всички победители. Да прави Мая Манолова каквото иска. И аз искам касиране на президентските избори, но мандатът му почти мина", беше коментарът на Борисов за местните избори.

При инспекцията Херо Мустафа се качи в джипа на премиера. "Много добре карате, г-н премиер", се обърна тя към него.

"Иначе не бих те качил. И карането е опит, карам поне 2 пъти в седмицата., отговори й Борисов.

"В момента имаме поне 10 големи проекти - интерконекторът, "Хемус", София-Калотина", тунел "Железница" строят много здраво", каза Борисов и добави, че иска в четвъртък да се види с нея да обсъдят различни теми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойчо , ТИ направи СКОРОСТЕН ПЪТ 2Х2 ЛЕНТОВ , 145 КМ ---- ОТ МАКАЗА ДО СТАРА ЗАГОРА , че от Българската страна е много ТЕСНООО И Е ТЕСЕН ПЪТЯ.ЗА ТУРЦИТЕ НАПРАВИ МАРИЦАТА НАЛИ , ОТ КАПЪКУЛА ДО ЧИРПАН , А ТУКА -- НЕ .Кога ще има Скоростен път : Маказа - Стара Загора ?
107
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купува, продава, заменя, вози, сега краварите са го наели за личен шофьор и теляк на Мустафата. Представете си Путин, Тръмп, Макрон, Меркел или койт ои да е да седне да вози някой посраник.
106
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Бойко Борисов е голема PUMPKIN. Гледайте си ТВ Атака-comedy и вярвайте на руските лъжи. Аз вервам само на господин Борисов и на моя английски език :))))))))))))))))))))))))
105
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БългаринаКво викаш? Да вземем 4 млрд. заем и да ги раздадем на пенсионерите да мятат през терасата?!?
104
4
 
12
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Херо Мустава в превод от английски, Героят Мустава, нещо като герой на Марвъл Комикс в кюрдски вариант. Сащ ни се подиграват вече 30 г. Преди 89 г ни уважаваха, и имаше защо, сега сме им дворния ленивец бърсалка
103
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джон Маккейн не е ли онзи сенатор синът на който стопанисва украйнските тръби и който в момента разследват?
102
4
 
24
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Чухте ли дами и господа поредното предателство! 500 млн лв за тръбата с бг пари, но го строят гръцки фирми, при положение че ние ЩЕ ВНАСЯМЕ ГАЗ ПО ТАЗИ ТРЪБА! Пак чужденци строят и турския поток! Нека сметнем, само за 2019 г герб нахраниха сащ, СА и Гърция общо над 4 млрд лв, газопроводи и самолети и всичко на кредит! Сега нека пенсионерите да им уврът тиквите защо няма пари за пенсии!
101
14
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахаааааа, руските *** ревът и квичът на умрело при такива новини. Капацитет на тръбата 3 млрд. куб. м. Годишно потребление в България около 3 млрд. куб. м. Ай честито!!! Свърши вашата, руски атакисти-комунягииииии...........................Гледайте си ТВ Атака-comedy и вярвайте на руските лъжи :))))))))))))))))))))))))
100
6
 
5
 
! Отговори
Профессор Митропанос преди 4 години
Този Доктор на Нааауките , не знае ли ЧЕ ГЪРЦИЯ ИМА ОТ НАД 40 ГОДИНИ (ОТ 1978 Г.) - ШИРОК ПЪТ ОТ АЛЕКСАНДРУПОЛИС ДО --- кпп.НОВО СЕЛО (ПЕТКОС ВОВОДАС) ??А ГЪРЦИЯ ПОСТРОИ СПЕЦИАЛНО ЗА КПП.МАКАЗА - 18 КМ МАГИСТРАЛА ПРЕЗ ПЛАНИНАТА РОДОПИС И 4 ГОЛЕМИ И КРАСИВИ ТУНЕЛЛА !!...Този Член на БАН , И ТОВА ЛИ НЕ ЗНАЕ ??...А всеки Български Бай *** , който е минавал от Маказас --- го знае от 2013 г. , вече над 6 години и половина !
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Херо Мустафа, и заместникът му сигурно се казва Джон Ам-фети
98
2
 
18
 
! Отговори
98не много прав преди 4 години
Главният ресурс през този век ще бъде водата.Не виждам правителството ,да прави нещо по въпроса!Оставиха по селата стотици язовири да се разрушават,а бъдете сигурни ,ще потрябват!България е най-бедната балканска държава на водни ресурси!Търбите от напоителните с-ми от Дунава отдавна са окрадени от шведите!
97
2
 
24
 
! Отговори
demolitor преди 4 години
Със сигурност в Гърция има доста колабирали от смях след това изказване на Тиквунии
96
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тъпите германци продължават да купуват "скъпата" руска газ.--------Цената на която Германия купува газ от Русия е много по евтина от тази цена която България плаща в момента на Русия. Ние сме с най скъпата цена на газа, защото част от тази цена са комисионни на червените крадци. За това цяла Европа може да купува руска газ, НО БЪЛГАРИЯ, НЕ! Караме си газ от Азерите и нашата цена ще е нормална!БСП са виновни за това, че сменяме руската газ, руснаците да се се сърдят на тях и на себе си
95
11
 
11
 
! Отговори
гърбав трол преди 4 години
Другари, какво ще правим, Борисов ни спря поредното кранче от което през цената на газа с нашите корумпирани другари от Русия точехме българския народ? Тежки времена идват за нас другари, тежки! 10 години избори не сме спечелили, а се очертават поне още 10 в които няма да видим власт. Освен да доокрадем каквото може, да си изпратим децата далеч от България и си я оставим вече на хората друго не остана. Борисов ни победи! Това беше края на краденето от червената мъгла.Е това да ти е упорката бее
94
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тъпите германци продължават да купуват "скъпата" руска газ.
93
11
 
7
 
! Отговори
червен трол преди 4 години
Колеги, някой да ми постне днешните опорки, че нещо не ги получих на е-мейла?
92
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водната криза *** на вратата, в България климата става като в гърция и турция. Лошите комунисти построиха 1000 язовира герб не могат още да ги преброят нужни са сондажи за вода ! Герб са българоубиици
91
8
 
20
 
! Отговори
Мустафа преди 4 години
Конграчуелейшън дженерал Борисов! YOU ARE A BIG TIKVA!
90
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 10 години освен хиперинфлация видели ли сте, че слушате поредните лъжи за евтини ток и газ?
89
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още Алековия герой Бай *** се точеше за солунската митница.