Македонското образование - 75 години лъжи към България

Работата на историческата комисия не е безсмислена, смята проф. Кирил Топалов
14 ное 2019 18:50, Красимир Ангелов
89
Македонското образование - 75 години лъжи към България
Снимка: Reuters

Не е безсмислена работата на Смесената българо-македонска комисия по историческите и образователните въпроси, но е трудна, заяви във Варна проф. Кирил Топалов, член на комисията, писател, преводач, бивш посланик на страната ни във Ватикана и в Гърция.

Още по темата
По думите му участниците от българска страна трябва да се борят с насаждани 75 години лъжи по отношение на България, които не може да бъдат разрушени за няколко месеца или за една-две години.

Според Топалов, за да се постигне резултат, първо трябва да се преобърне общественото мнение в Северна Македония.

В образованието в тяхната държава е пълно с абсурди и все в ущърб на България, посочи ученият, цитиран от БТА.

По думите му и днес първото изречение в уроците до 7 клас е, че “бугарите“ (българите) са номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са татаро-монголи. Поколения са израснали в лъжа и е нужно време, за да бъдат убедени тези хора, че са били манипулирани, посочи Топалов.

За позицията на българските учени от комисията той каза, че признават държавната идентичност на Северна Македония след 1945 г., но не и македонски език или нация.

Преди тази година историята ни е обща и борбите, които са се водили, са били за освобождението на Македония като част от България, а не като за независима държава, посочи Топалов. И допълни още, че българските представители в комисията работят в синхрон с правителството на страната ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами можеби не е случайно че римляните са мразели македонците. Крушката с опашката,пушекът с огъня, и т.н.
39
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонци? Знам ги. "Ке"-кат.Израснал съм с тях в "Захарна фабрика".Диалектът им е по-разбираем от този на трънчаните. Ще създаваме ли "Западна Трънска" държава?
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонци няма след 1-2 век,те са напълно унищожени от римляните,римляните са изпитвали особена омраза към древните македонци и са ги унищожили целенасочено.
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо древна Македония никога не се намирала на територията на днешна Македония, освен това римляните са мразели страшно македонците и опустошават земите им и ги избиват до крак,а които са останали живи,римляните ги продават като роби в Рим и така приключва историята им, траяла много кратко.Географската област Македония се е намирала в днешна Турция ,на север от днешния Истамбул,в Биза(днешен Истамбул) са живяли траки,а на север от тях е била областта Македония.Македонци няма през 1-2 век,те с
36
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бгНапротив,албанците са със българите относно Македония,но сърбите и сръбските тайни служби държат за гърлото Македония,все още съществува терористичната им служба за "ремакедонизация" в Македония,която е с цел помакедончване на населението.Монголи(татари) няма как да сме,защото българите се заселват през 5 век на Балканите,а монголите се появяват чак през 12-13 век в Азия и 14 към Европа.Дори и Татарстан е създадена с декрет от Ленин и хората(без да ги питат),стават татари за една нощ.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се отричаш от произхода си, няма по- долно. Северна, щото са на север от гърците. Утре ако ние ги натиснем ще се сменят на Южна.Остават им още две посоки, Западна и Източна.Не, три, и Долна!
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Истината е, че сме се продали на САЩ или Русия или ЕС за паница леща банани и руло тоалетна хартия.
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония все още живее със спомена,че част от Югославия.Докато всички други бивши ребублики скъсаха с това,то в Скопие още плачат за Югославия
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македоне, прости ли сме или не сме, но не сме се продали за паница леща като вас.Такива като вас са само за презрение.Затова и никой ги не ще.
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 Budinovдоста си надъхан от евроатлантическата пропаганда ! Не само няма да огладнеят ами ще се дръпнат много пред нас като сърбите. Китайците са вече там
30
3
 
21
 
! Отговори
Г преди 4 години
Дядо му българин, той бил македонец... Какъв народ сте - едни маслинаджий ви скръцнаха със зъби и си сменихте името на "великата" държава. Умирам да видя, как това ще бъде отразено в учебниците ви по македонска история ...
29
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прави са македонците. "номадско стадо " и една тиква овчар
28
4
 
19
 
! Отговори
Budinov преди 4 години
Толкожа е елементарно и лесно че неможе повече.Макетата нямат една стотинка и ако не влязат в ЕС са отишли на кино.Блокираш им официално кандидатурата за ЕС и НАТО и ги остави да огладнеят като вълци.След тази операция ще са сговорчиви и съгласни на всичко.За това се искат топки а не рокли.
27
9
 
4
 
! Отговори
Цецо Мен преди 4 години
Дълги години ни настройват едни срещу други не означава, че трябва да им играем по свирката. При македонците има дезинформация, при нас също. И ние имаме грях и те също. Господарите ни в момента са различни. За справка питайте Заев и ББ. Където се намесват имперски интереси или ги отблъскваш или си береш срама и позора.
26
1
 
6
 
! Отговори
Мерси за това преди 4 години
Русия.
25
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Има процеси в обществата ни ,които ни с локални ,нито с регионални договори или други драскалки променят тумора в главите на цял народ. Тук е дълго да се обяснява ,но един процес винаги може да се управлява или насочва и да промени ставащото с предизвикване на "повратна точка" Има и такава книга написана и се тегли безплатно. Автора е наблюдавал и изследвал старателно процеси и свързана с тях статистика.Днес за България и Македония е по-лесно да се достигне до повратна точка от когато и да е .
24
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
45 ГОДИНИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ И МИЗЕРИЯ, ПРОСТОТИЯ, КОРУПЦИЯ, ПРЕСТЪПНОСТ, МЕЖДУНАРОДНА ИЗОЛАЦИЯ, ФЕОДАЛНА ГЕРОНТОКРАЦИЯ, ПОСЛЕ МУТРИ И МИЛИЦИОНЕРИ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ.
23
4
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
Търпение,факти неоспорими и твърда ръка когато се наложи...и най вече време...но не безкрайно...
22
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А БЪЛГАРСКОТО Е 45 ГОДИНИ ЛЪЖИ КЪМ БЪЛГАРИЯ И ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ОПРАВИМ СЛЕД ТОВА.
21
2
 
9
 
! Отговори
Изтрит коментар преди 4 години
Изтриха ми коментара, защото казах, че не отричам това което казват.... браво бе свободно слово