Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

54% от нашенците убедени, че "демокрацията ни отне много"
Обновена: 15 ное 2019 10:55 | 14 ное 2019 11:01, Красимир Ангелов
1430
Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...
Снимка: Reuters

Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение "При Живков беше по-добре", а 54% от нашенците са убедени, че "демокрацията ни отне много". Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "съсипаха я тази държава". Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че "никога няма да се оправим" - 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че "преди доматите бяха истински". Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
14
 
! Отговори
ист преди 4 години
Галъп счупи ***, с изследване че 45 % от населението твърдят че при Живков е било по добре.Сега малко сметка- сега четиридесет и пет годишните по вревето на Живкщов са били на 15 години. Тогава са били деца и дали е добър или лош живота не могат да определят.При 75 г. средна продължителност на живота, спадаме до 45 годишните. Остават да са анкетирани само 30 % от населението живяло при Живков. 45 % трябва да се корегират до 23 % неодобрение. Затова Галъп го наричат Скалъп.
49
24
 
14
 
! Отговори
от съвременничка преди 4 години
До Анонимен 31 - нямало никаква безработица - работиш за 100 лв(толкова ми беше заплатата на месец, с която не можех никога да завърша месеца без да поискам помощ от приятели цените са били изключително ниски - да за 100лв месечна какви да бъдат? здравеопазването е било напълно безплатно - и сиреноето е с пари: здравеопазването беше в мизерни условия..без антибиотици..без основни лекарства..лекуваха ни с аспирин и риванол! АБЕ, ЯЯ...МАРШ В РУСКАТА ВИ СТРАНА!
48
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега, трябва да се мисли. Социализмът не е бил идеален. Репресии, липса на свобода на словото, Белене, липса на свобода на придвижване. Като цяло липса на свобода. Но поне сме имали някаква индустрия, макар и процентът на бракуваните продукти да е бил голям и качеството не чак толкова добро(говоря за индустрията). Нормално, при липса на конкуренция не се стимулира високо качество. Но сега нямаме нищо. България не произвежда нищо освен храна. Култура и наука никакви не се развиват. Зле е.
47
3
 
11
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
До 44 ОняИ когато забраним на хора без средно образование да гласуват
46
6
 
9
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Това значи, че всеки 2ри пишещ тук е ... пенсионер? Чудно ...
45
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже, мутрите ограбиха народа и го докараха до Отчаяние и Абсурда да жали по комунизма .Това дето живееме сега Не е Демокрация ,а Мракобесие и див Тоталитаризъм !
44
4
 
27
 
! Отговори
До 32 "ахаха&qu преди 4 години
Бъркаш се! Ингелигентните българи не гласуват за герб (или за останалите от статуквото)!За герб гласуват заблудените безмозъчни индивиди без собствено мнение!Кой нормален българин би пуснал гласа си за премиер, които мачка в корема си главата на посланика на сащ??????!!!!!!!!Тоя тиквата е най-лошия възможен премиер управлявал някога България!!!!!!
43
4
 
21
 
! Отговори
Според СЗО преди 4 години
България беше на последно място по детска смъртност.Сега е на едно от първите.Вие си правете изводите.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който мисли, че в България няма мафия, нека се разходи днес из центъра на София!
41
8
 
9
 
! Отговори
Начо преди 4 години
СоциалиЗъмът е едно недоносче,цитат,Т.Живков.
40
7
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
При бай Тошо имаше много кльопачка, а сега няма!
39
2
 
18
 
! Отговори
Ще преди 4 години
Припомня думи на Живков:Кога се сетите как са копа,ще се оправите!
38
6
 
11
 
! Отговори
Оня преди 4 години
Ще започнем да се оправяме когато избирателната активност стане 99%
37
6
 
21
 
! Отговори
до аххах преди 4 години
Аве ,ти на лежащите на нашия гръб пpимитиви от маалите купени от ГРОБ работливи интелигентни ли ги наричаш бе!?Хаха!***!
36
11
 
21
 
! Отговори
Един преди 4 години
Естествено, че преди 30 години беше по-добре. Тогава сме били с 30 години по-млади. Всичко останало беше шит.
35
8
 
25
 
! Отговори
Ю кортес преди 4 години
Те и сега доматите могът да са истински ама *** не ще да гледа домати.
34
10
 
30
 
! Отговори
Ташунко преди 4 години
Я не лъжете!!! Прехода свърши отдавна! Още когато Костов разпродаде държавата. Вече сме в напълно завършен васално-периферен капитализъм от африкански тип! А кога ще се оправим ли? Когато и африканските държави като Сомалия, т.е. когато рухне западния нео-либералистки деспотизъм, значи точно както са казали в интервюто- никога! А мантрата с прехода, че не е свършил и че комунистите са виновни ще го слушат поне още две поколения след нас. Няма вече Сталин да ни отърве от тия западни хамелеони.
33
15
 
18
 
! Отговори
Robinzon преди 4 години
Няма как да е било хубаво и да си затворил граници и да вдигаш стени .
32
13
 
19
 
! Отговори
спомен преди 4 години
Купувам кг. домати за 40 ст при 100 лв. заплата или 8 лв днешни, прибирам се и половинота са развалени за изхвърляне но аз ги оставям за готвене.
31
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната опашата лъжа. 80-те години от полето изчезнаха чучулигите. Яко пестициди. Завода до Враца какво произвеждаше? А от това което изхвърляше в Диканя, а от там в Огоста бяха останали само жаби. Професорът дето спасява Гебрев, каза, че 80-те от плевенско и Кнежа масово са постъпвали пациенти с натравяния. Било си е като при епидемия. Чак в края на 90-те в България започват да се ползват съвременни препарати в земеделието и сега отново виждаме чучулиги.