Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

54% от нашенците убедени, че "демокрацията ни отне много"
Обновена: 15 ное 2019 10:55 | 14 ное 2019 11:01, Красимир Ангелов
1430
Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...
Снимка: Reuters

Почти всеки втори българин (45%) подкрепя крилатото твърдение "При Живков беше по-добре", а 54% от нашенците са убедени, че "демокрацията ни отне много". Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл", посветено на някои твърдения, превърнали се в крилати фрази или откровени клишета в десетилетията след 1989 г.

Близо три четвърти от пълнолетните българи споделят популярната иронична фраза от социалните мрежи "съсипаха я тази държава". Почти всички са убедени, че у нас има мафия, а единственото по-сигурно от това е само, че преди доматите са били истински, за разлика от сега.

Закономерно, колкото по-недоволен си от прехода, толкова повече смяташ, че той още не е свършил. Така например за 71% от отговорите преходът все още не е свършил, а на обратното твърдение са само 10% от анкетираните.

Всеки втори: При Живков беше по-добре, доматите бяха истински...

За съжаление е сериозен брой и на хората, които твърдят, че "никога няма да се оправим" - 42% от отговорилите. На фона на тях оптимистите и не съгласните с това твърдение са 36%, а без мнение са 22% от хората.

Очаквано, на твърдения от типа "Съсипаха я тази държава", "Всички са маскари", "При Живков беше по-добре" и т.н. по-умерено или пък с подчертано несъгласие реагират привържениците на управляващите. Привържениците на БСП пък са на другия полюс. Те, например, са почти съвсем съгласни, че демокрацията ни е отнела много. Те показват и доста видима носталгия към времето на Живков.

Най-сериозна подкрепа от всички получава твърдението, че "преди доматите бяха истински". Това мнение подкрепят 84% от анкетираните, а едва 3% не го споделят. 13% пък нямат мнение по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
12
 
33
 
! Отговори
Коментиращ преди 4 години
Живков не разрешаваше на групировките да си правят каквото си искат!Да, съгласен съм, че режимът имаше много негативи, НО България се множеше, имаше стабилно образование, работа, иновации, голяма боеспособна армия, перспектива за развитие и без своеволия от махалите!След комунизма, мафията от групировките свалили режима, завзеха властта, под претекст за "демокрация" и таковаха майката на държавата ни!Това в България не е демокрация, а диктатура на управляващата хунта, която наглася изборите!
29
33
 
13
 
! Отговори
аххахха преди 4 години
До ОняОплакват се нещастиците. Останалата част от интелигенти хора си работи и гласува за ГЕРБ. Не е ли повече от очевидно гледайки % на ГЕРБ?
28
7
 
0
 
! Отговори
Оня преди 4 години
До 22 не разбирам неадекватния Ви коментар съжалявам
27
31
 
19
 
! Отговори
Да бе да преди 4 години
Абсолютен мит е че едон време храната е била по чиста .От кое ще е по чиста.От чернобил,от урановите мини,от химическите заводи,от предприятията които бълваха пушек та се не виждаха цели градове,от соц возилата ли ,от това че нямаше пречистванелни станции ли ,то в селата нямаше канализация.Антибиотици се блъскаха яко а пък свинете се хранеха с *** и кой от къде докачи нещо.Никои нищо не замерваше.Млякото се измерваше само масленоста и нищо друго и за това му блъскаха яко вода.
26
7
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Хубавото за народа остана в...миналото.Сега е пълна...слободия,даже може да...псуваш на воля управляващите, да ходиш в Аляска на студентска бригада,или в Лондон да миеш чинии и до тук.Мазната баницата не е за народа,тя не влиза в...сделката за слободията;за него...постната пица.
25
20
 
24
 
! Отговори
Трактор преди 4 години
Че кога е имало домати през зимата по време на соца, че и истински?Сега има нар, киви, авокадо, банани портокали, ананас, ягоди, дини, броколи, домати, цяла зима.....при соца зимата имаше само картфи и лук
24
32
 
14
 
! Отговори
оптимист преди 4 години
Държавата ни върви напред и се оправя. Който е на друго мнение...хай чупката! Оставете хората в България които милеят за бъдещето си да работят по въпроса. Или нямате топки отдолу за да започнете от нулата извън България? Май само такива хора вият на умряло всеки ден. Както им казват по света...the loosers!
23
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо, че сега избират главен прокурор, тоталитарно с един кандидат, или не е важно!
22
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Агенция Гълъб пак лъже безочливо!90 % са на мнение ,че сега е мнооого зле и не заради демокрацията защото тука демокрация никога не е имало!Това тука е хаос и грабеж на робите по зъл и от Живковия!
21
7
 
11
 
! Отговори
Оня преди 4 години
И пак всички се оплакват и накрая пак Бойко избират :D
20
4
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Оняи какво като е на д 60 - защо мислите, че не знаем...............вие сте ходил прав под масата когато аз съм работила работата си на компютър .Светът не започва от вас
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И демокрацията и социализма са за едни и същи богомазани алчни безкрупулни бивши комунисти и посинели настоящи демократи .
18
6
 
22
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ЯДЕ САМАО СЕЗОНИ ЗЕЛЕНЧИЦИ ... ДОМАТИТЕ ИМАТ АЛТЕРНАТИВА ПРЕЗ ЗИМАТА ОТНОСТНО ВИТАМИТИТЕ ИТН. Сега в България се внасят домати от по южни държаваи. Само дето те се берът зелени и се пръската за да зреят. ЯЖТЕ СИ ГИ ВИЕ ТеЗИ ДОМАТИ
17
22
 
14
 
! Отговори
Inatut преди 4 години
Доматите истински ама само през август. Щото не внасяме.. кой ял - ял.. после само от бурканЕ.. е и левове имаше, ама без покритие. Банани само за коледа риба само по никулден. Но пък другарките пускаха отзадзе само за долар..
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кофражиста си слага сам плюсове, отврат ! За каква манипулираща подметка говорим ! Представям си какъв гном стои пред компютъра.
15
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Киро кофражистаЯж си ги тези отровени от пестициди зимни домати. Нещо,което е извън сезон не струва.
14
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е сега можеш да намериш наркотици на достъпна цена пред всяко столично училище. Това бие всичко, което може да предложи управлението на Т.Живков.
13
13
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вярно че нямаше шарени дрънкулки,но здравеопазване,образование,сигурност бяха на светлинни години от днешното им състояние!
12
11
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Киро кофражиста - сега ядете домати пораснали върху вата.Срамувате ли се от туршиите и компотите - та целия сват прави туршии и компоти
11
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Киро кофражистаАми..... зимата няма как да се отлеждат плодове и зеленчуци. ????

Спонсорирани публикации