1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук

Включват се разходите за наем, за детегледачи, финансови стимули
16 ное 2019 10:46, Елка Василева
151
1200 лв. за българи да се върнат от чужбина да работят тук
Снимка: "Монитор"

Общо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да се стимулира завръщането на българи от чужбина. Идеята е да се изработи нов стимулиращ пакет за завръщане на мигрирали българи.

Пакетите от услуги ще включват поемане на разходите за наем, за детегледачи до записване на децата в ясла или градина, както и финансови стимули за работа в области с ниско възнаграждение, като държавата ще отпуска на семействата за тези услуги до 1200 лв. месечно в рамките на една година, пише „Монитор“.

Няма да има ограничение по отношение на това дали нашенците сами са намерили работа или чрез програма на МТСП, необходимо е само да покажат документ-трудов договор, както и да докажат, че се завръщат от чужбина и да не са на повече от 54 години.

От януари 2020 година младите семейства ще могат да се възползват от този пакет, като първият кариерен форум ще е във Виена на 27 февруари. Програмата ще обхване общо около 350 семейства.

15 милиона лева от Оперативна програма развитие на човешките ресурси пък ще насочи държавата от началото на 2020 година за „Детски кътове“. Това е допълнителна социална придобивка за работещи семейства с пари от държавата, заяви също така зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на семинар в Боровец. Услугата ще е почасова, до 4 часа, не целодневна.

Новата схема за семейства с малки деца е предвидена за големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини и това пречи на пълноценнатта реализация на член от семейството. За детските градини на работното място-работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева. Изискване е детегледачките да се наемат от бюрата по труда, разясни Русинова. „Ще дадем възможност на един работодател да обособи средства, да се обособи помещение и да се организира кът за гледане на децата на служители“, добави тя.

Средствата са предвидени да стигнат за около 200 предприятия-фирми, без значение дали са частни или държавни. Около 2000 души пък ще намерят работа като детегледачи. Държавата ще поеме заплатите на детегледачите (средна брутна за сектор социални дейности работна заплата), като няма да има ограничение във възрастта, разясниха още от социалното министерство. Ако са в близост, ще могат да се обединят няколко фирми и да наемат помещение, което да ползват заедно, разясниха още експертите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хо-хо-хо,Боко и компания се сетиха, че няма кой да им работи и да им пълни гушите. Ромовете не дават, а само искат, държавните служители си служат на... И така останахме един милион работещи на три милиона роми и служители. Вижте сега скъпи служители, измислете програма да останем поне този един милион тук и ни раздайте по некой лев и на нас, защото и ний знаем къде са терминалите и как се купува еднопосочен билет.
126
0
 
3
 
! Отговори
БГ ЛУДНИЦА преди 4 години
Има хора които не са имигрирали само заради доходите. На 1-во място е здравната ни система, 2-ро съдебната с-***, бюрокрацията, банковата ни с-***, образуванието ни е пълна катастрофа пък и да завършиш ако щеш и с отличие от шуробажинащината неможеш се оправи на работа, да не говорим за цените с какво темпо се качват а заплатите са замразени. Тия 1200 лв. на фона на това безобразие в цените са нищожни. А за КАРТЕЛА, ЕРП-та да не говорим, не само за пари става на въпрос.
125
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 4 години
До Хойо5100 Евра в Холандия чисти е сигурно към 100k годишна брутна заплата. Това са доходи на ниво мениджмънт доста над средното ниво. За подобни позиции и в България се изкарват подобни чисти пари, че и повече може. Тези 1200 лева са помощ за нископлатени професии. Теб никой не те кара да се връщаш по тази програма. Ако си примерно CFO на някоя холандска компания с опит едни 20 годинки, можеш да дойдеш в София и за 20к чисти. Явно само си приказваш, без да имаш и най-малко понятие.
124
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дан преди 4 години
А на нас, дето вече сме си тука, ще дадат ли, та да останем?
123
0
 
12
 
! Отговори
Бай Ганю преди 4 години
За тия пари които предлагат никой българин няма да се върне. Единствените които може да се върнат са ***, дето тъкмо се отървахме от тях като се пръснаха по Европата и сега ще вземем да ги завърнем отново да се циганизираме съвсем. Луда работа измислена от безмозъчни същества. А има и друго нещо, за много от нашите имигранти парите не са вече единствената причина да са навън. Да живеят в уредена държава, с добро образование и мед. грижи сред нормално общество и по-добро бъдеще за децата ..
122
0
 
8
 
! Отговори
Бай Ганю преди 4 години
А да питам аз що до 54 години ?! Значи другите кучета ги яли. Да се оправят както могат по света. У БГ никой не ги иска вече ... Така ли?! Тия са за европейския съд заради дискриминация по възраст. Кой и защо определи това ограничение до 54г ? Значи ако си в БГ няма проблеми , способен си и можеш да работиш наравно с 30 ги долните ама ако си решил да се върнеш от чужбина -отиваш в ъгъла. Браво бе , ашкоусум. Поредната пунта Мара на оскотелите от алчност управляващи.
121
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бълг.политици разрушиха това което имахме като предприятия всичко беше на готово само трябваше да стартира правилно за да просперираме -но уви всичко се разруши и сега да се започне от нулата -няма лошо стига да са изчезнали тези политици но те не са те са там за да спират просперитета на българина платени от някой от другаде.Ако в Чехия се вдигат срещу политиците си разбрали че ги продават за жълти стотинки далитова ще повлече и нас Съмнявам се ние все още сме в дрямката на ЕС
120
1
 
5
 
! Отговори
NSDAP преди 4 години
Германия, 2019г. 3 деца х 204? на дете= 612? само детски ....
119
3
 
25
 
! Отговори
Хойо преди 4 години
Значи в момента в Холандия взимам 5100 евро след данъците. На 44 съм. Казвате, да се върна, да работя за 600 в България, а? Ей сега, връщам се, само да се загащя.
118
0
 
21
 
! Отговори
Браво бе преди 4 години
Това е тотална подигравка.... 1200 лв. От 3000 евро на 600. Като цените в Бг не са по-ниски от тези в западна европа.
117
0
 
10
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
Какви 1200лв,на българина 560лв минимална заплата-436 чисто му стига
116
0
 
22
 
! Отговори
Гретхен преди 4 години
Те в чужбина си ги вземат двойно и тройно тия пари. За мизерни 1200левчета няма да ви се хванат на въдицата. И дори за тия пари пак лъжат,щото условието е до1200,значи някои ще получат трохи, други малко повече.. И всичкото това, тъпата им идея е нищо повече от рибарска кукичка с мижаво червейче 😠
115
0
 
15
 
! Отговори
Тодор Живков преди 4 години
А за тези, които са си тука? На тях кога ще им се дадат стимули? Това е дискриминация. Значи аз работя министър-председател и взимам сто хиляди лева заплата и идва един хайма, дето е ходил по света, и му дават още 1200 лева отгоре на месец? Време е Борисов да се иходи. Няма визия за бъдещето и ни унищожава!
114
1
 
19
 
! Отговори
До 41 преди 4 години
Ти *** ли си бе? София е пълна клоака, градската среда е по-зле и от провинциален град в България. В София се търсят само балъци с чужди езици за кол центровете. Ама за тази работа не се изисква висше, камо ли от добър унивеситет. Тоест Пенчо може да в брал едно лято портокали в Испания и да знае криво-ляво испански и да взема повече в София от свой връстник завършил финанси в Англия, знаещ само английски и работещ в банка в България. Сами си правете изводите - просто това се аутсорсва...
113
0
 
15
 
! Отговори
Ситуация преди 4 години
През последните 10 години успешно изнесохме в ЕС 50 000 наши черни римляни.Сега като се върнат, какво правим?
112
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй нещо само нагъл герберазин може да го роди.
111
0
 
17
 
! Отговори
балама преди 4 години
Ами да идват. Да се връщат . Че ние да отиваме. Да захлебим малко и ние . Стига ние Баламите сме опъвали каиша.
110
0
 
5
 
! Отговори
до 80 преди 4 години
временно да, има няма от 50 години и повечеаре у лево!
109
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A на бедните семейства в България, който работят на пълен работен ден, често с квалификации и стаж, но едвам взимат общо по 1500 след таксите, ще има ли помощ?
108
1
 
31
 
! Отговори
Пешко преди 4 години
Най-малката минимална заплата в ЕС е по-голяма от 1200 лв. На всичкото отгоре, никъде в ЕС няма такива високи цени както тук. Което ще рече, че тия 1200 лв са още пи-малко във вид на продукти. ГРОБ загроби България!