Спрели детските надбавки на 24 000 семейства, 28 000 деца с неизвинени отсъствия

Подпомагат самотни майки и бедни семейства със стоки за децата
Обновена: 16 ное 2019 12:08 | 16 ное 2019 12:06, Елка Василева
29
Спрели детските надбавки на 24 000 семейства, 28 000 деца с неизвинени отсъствия
Снимка: архив, Булфото

От януари до края на септември санкционираните семейства заради деца в училищна възраст, допуснали пет неизвинения отсъствия месечно, са 24 000, като децата в тези семейства са 28 000.

Помощта е спирана за месеца, в който са допуснати отсъствията, а от тази учебна година санкциите ще са по-строги - помощта ще се спира за една година.

Санкционираните деца в предучилищна възраст са 3200, сочат данните на Агенцията за социално подпомагане. Те бяха оповестени на семинар за журналисти в Боровец.

С детски добавки са подпомогнати 685 000 деца в 659 000 семейства.

Одобрените целеви помощи за отопление са за 245 000 души, начислената сума за тях е около 115 милиона лева. Увеличението спрямо миналата година е с близо около 60 000 души, заради разширения обхват и повишената сума с 40 милиона лева допълнително.

На 15 октомври 2019 г. приключи приемането на заявления - декларации за отпускане на еднократната помощ от 250 лева за ученици в първи клас за учебната 2019/2020 година.

Последните данни от Агенцията за социално подпомагане сочат, че са подадени 33 122 заявления - декларации, а издадените заповеди за отпускане на помощта са 31 202 и те се отнасят за 31 844 деца-първокласници.

За миналата учебна 2018/2019 година подадените заявления-декларации за отпускане на тази помощ бяха общо 36 100, а издадените заповеди за отпускане на помощта бяха 34 842 и се отнасяха за 35 550 деца.

България ще предложи на ЕК за следващия програмен период разширяване на типа подпомагане по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане, както и увеличаване на броя на хората, които се подпомагат. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинара за журналисти в Боровец.

Бюджетът на Оперативната програма в момента е около 241 милиона лева. Като усвояване и управление програмата е на първо място в ЕС. Няма риск от загуба на средства. Прогнозата е около 500 милиона лева да е програма за следващия програмен период.

Индивидуални хранителни пакети ще могат да получават хората, които са в пенсионна възраст и над 70 години, с доходи под прага на бедност.

В момента са подпомагани хората, които са обект на социално подпомагане, с предложението групата ще се разшири и ще стигне 600 000 души. В момента се подпомагат 500 000 души с хранителни пакети.

Ще има и по-силен акцент и в дистрибуцията на храна по домовете. Услугата топла храна отново ще се предоставя на хора, обект на социално подпомагане, хора с увреждания, с ниски доходи, бездомни.

Предвижда се да се раздават допълнителни пакети от хигиенни материали - прах за пране, почистващи препарати, превързочни материали, които ще са за хората, които получават топъл обяд, защото по думите на Зорница Русинова, те имат нужда и от такъв тип подкрепа.

Ние не можем сериозно да увеличим пенсиите с ежегодното актуализиране, но този вид подпомагане ще бъдат в полза на възрастните, допълни заместник -министърът.

Ще има индивидуална подкрепа и за самотните майки и майки от семейства с доходи под прага на бедност. На тях ще се предоставя допълнителен пакет памперси, стоки от първа необходимост, козметични продукти, мъничка кошарка. Според Русинова това ще е допълнителен демографски стимул за повече деца в семействата.

Общините са предложили да се подпомагат семейства с деца до три години с ниски доходи да получават храна от млечна кухня. Около 19 процента от децата в България не могат да се хранят ежедневно с месо и пресни плодове, сочат анализите. Топлият обяд в момента не е профилиран да осигурява и детско хранене.

В началото за топлия обяд са се доверили само 86 общини за около 6000 потребители, но след това са се облекчили условията за проекти и в момента 211 общини предоставят топъл обяд в 278 трапезарии за повече от 50 000 човека. Те ежедневно получават супа, основно ястие, хляб и десерт.

В момента е определена ценова ставка от 2,50 лева на човек за обяд. В зависимост от цената в следващия програмен период ще се определя бройката на подпомаганите, но във всички случаи поне 50 000 ще е минималния индикатор на хора, които да са обхванати с топлия обяд.

Пакети храни се раздават едновременно на територията на цялата страна в еднакво количество и в еднакъв обем за всички подпомагани. БЧК партнира при доставката им, доброволците достигат и до най-отдалечените места.

До 18 месеца ще се покрива субсидирана заетост на младежи, завършили "Социални дейности", ако започнат работа в социални услуги. Възнаграждението ще е средна брутна работна заплата по икономическа дейност "Хуманно здравеопазване и социална работа" - 1200 лева. Това съобщи още Зорница Русинова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
9
 
! Отговори
gost До Пипи преди 4 години
Абсолютно е така!Поощряват се подмазвачите, преписвачите и двойкарите, простаците, а големите изисквания са към възпитаните, умните и старателните деца.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чичо, ако беше наложил Новият ред, нямаше да е така!
21
0
 
7
 
! Отговори
До свиней съм... преди 4 години
Как се образува тази сума от 1500!! Разснете, ако знаете.
20
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще има индивидуална подкрепа и за самотните майки и майки от семейства с доходи под прага на бедност.(...) Според Русинова това ще е допълнителен демографски стимул за повече деца в семействата." Ми в семейства под прага на бедност нямат нужда от стимули да правят деца. Те си ги правят, от това живеят. Помогнете на тези, с малко над прага на бедност, те също отглеждат деца... и са работещи, но бедни.
19
1
 
4
 
! Отговори
До Пипи дългото... преди 4 години
Вие учителка ли сте?
18
2
 
13
 
! Отговори
Пипи дългото чорапч преди 4 години
В училище наблюдавах как колеги толерират и не пишат отсъствия на едни а на други гонка.Питала съм и някои са ми казали лични предпочитания,А друга колежка ми е казвала че към по отговорните и съвестни деца са по взискателни защото "не са за този клас" защото са на по добро възпитание и отговорност.Децата ми ме питат същото-за мен големите изисквания,За преписвачите-поощрителна шестица.Как аз уча а той/тя получава 6 от преписване
17
3
 
21
 
! Отговори
ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 4 години
Всичко е измислено. Да направим като в Словакия, държава от ЕС. Който не работи, не яде. Никакви помощи за неработещи! Създава се работа и който не работи в гето, оградено със стени. Отделни болници с по-неквалифициран персонал и отделна ГМО храна, която е по-евтина. А тук скапаната храна се дава на пенсионерите и на трудещите се! И никакви детски, освен ако родителите не са студенти!!!
16
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боже боже за какви глупости отиват парите които плащам за данъци... Ох ох... Търтей до търтея и техните издънки ужас...
15
1
 
27
 
! Отговори
СВИДЕТЕЛ съм на преди 4 години
очевадна дискриминация - В моето отделение постъпи една ромка за лечение. Доходът и беше 1500 лв, под формата на помощи, детски и майчинство. Сестрите в отделението се скапваха от работа за 540 лв основна и около 590 лв брутна заплата. Аз като началник отделение взимах 1300 лв. Е това ако не е дискриминация??? Нищо не работеща мързеливка, само за това, че е наплодила такива като нея да забогатяват на наш гръб!
14
0
 
25
 
! Отговори
хммм преди 4 години
каква интеграция бе мой човек...може да интегрираш италианец, руснак или германец, след време приема обществото и децата му се наричат така спрямо държавата в която живеят, те влизат в обществото учат езика и за 2 поколения се интегрират. Това означава тази дума. Този етнос е по земите ни от над 1000г. те са все още такива каквито са дошли, не са мръднали нито интелектуално, нито като хора. В Европа също ги има но са избивани полулациите им през войните, затова ги няма на талази като при нас.
13
1
 
28
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 4 години
Хайде, помисли.Да се спрат помощите на здрави млади хора, които само лежат и правят деца, това да.Но да им осигуряваме безплатни детски градини, при условие, че няма места за децата на работещите родители?И като им даваш безплатни учебници, пособия и безплатна храна в училище, те ще ценят ли образованието? Не, няма.Израстват с мисълта, че всички са им длъжни.Накарай го сам да си купи учебници и същевременно го побъркай от глоби(отработване), ако децата му не учат.Да видиш ще започне да цени
12
0
 
24
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
"Безплатен", демек за сметка на българите.
11
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Факти:1. Има безплатен превоз на ромски ученици.2. Учебниците до 7 клас включително са безплатни. Учебните помагала след 4 клас не са, но ромите получават такива за сметка на отстъпките при поръчка от целия клас.3. Продължават да не се пишат отсъствия на ромите в началните класове, най-вече отсъствия по неуважителни причини. Със задна дата се пишат медицински бележки /предимно от зъболекари/ или молби от родителите за отсъствия по семейни причини.
10
1
 
26
 
! Отговори
БХК преди 4 години
МЕРКИТЕ НЕ СА ЗАСЕГНАЛИ ХОРА С ТЪМЕН ЦВЯТ НА КОЖАТА, НАЛИ?!AKO ДА - ЩЕ СИ ИМАМЕ РАЗПРАВИИ! МОЛЯ ПРОВЕРЕТЕ ПОВТОРНО - ВСИЧКИ ЗАСЕГНАТИ ТРЯБВА ДА СА БЕЛИ БЪЛГАРСКИ СЕМЕЙСТВА! *** НЕ ГИ ЗАКАЧАЙТЕ!
9
0
 
22
 
! Отговори
до МНЕНИЕ преди 4 години
И двете - дават само на "ромчета". Другата част я крадат.
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години провал на интеграция . Тези хора не искат да работят , не искат собствени жилища, не искат да плащат данъци, сметки, не искат образование .Единственото изискване е НИЕ да ги отлеждаме и храним без да се оплакваме от тях.
7
1
 
28
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
С тези Детски Добавки нещо ни Лъжат .Аз лично не познавам Родители които взимат тези Детски .Започвам да се съмнявам в Статистиката - или Мафията краде тези пари , или ги дават само на ромчета .
6
2
 
28
 
! Отговори
В.Я.Ч. преди 4 години
По-голямата част от тези хора са от ромския етнос. Те не желаят да се приобщят, нито да работят, нито да се образоват.Не желаят да работят ниско заплатена работа, но не могат да четат и да пишат.Как да работят? Има нужда от медицински специалисти, от учители, но се иска сериозно обучение.Някои хора искат само да щракат с пръсти, някой непрекъснато им е длъжен и все държавата им е виновна.Всеки трябва да хване съдбата си в собствените си ръце и да разчита най-вече на себе си , а после на държава
5
2
 
28
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Мисля, че нито пари в брой, нито социални услуги трябва да им се дават. Единствено, трябва да се насърчават с билети, за автобус и суха храна за три дни, ако изберат да отидат в по-"толерантния" запад. Да ги "интегрират", там.
4
1
 
20
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Мисля, че нито пари в брой, нито социални услуги трябва да им се дават. Единствено, трябва да се насърчават с билети, за автобус и суха храна за три дни, ако изберат да отидат в по-"толерантния" запад. Да ги "интегрират", там.