След трагедията: Родители се оплакват от болниците, няма лекари, ехограф...

Преди месеци дъщерята на Лора и Георги е спасена на косъм
Обновена: 21 ное 2019 12:41 | 21 ное 2019 08:57,
216
След трагедията: Родители се оплакват от болниците, няма лекари, ехограф...
Снимка: архив Reuters

След случая, в който 3-годишно дете почина, след като три болници не успяват да помогнат на момченцето, други родители също се оплакват от лошо отношение в медицинските заведения. Причината не е изненада, тя е все една и съща – в педиатрията няма място.

Дъщерята на Лора и Георги Стоилови само преди няколко месеца е била на косъм от смъртта заради разиграване между болници.

Още по темата

Един кошмарен уикенд, който семейство Стоилови няма да забравят никога -  невярно поставена диагноза, липса на места в болници, недостиг на медикаменти, недостиг на специалисти, забавяне на лечението и неяснота кой може да помогне на 3-годишно болно дете. С всичко това се сблъскват Лора и Георги през март тази година, разказват двамата пред "Нова тв".

Петък срещу събота момиченцето започва да повръща.

"Призори вече се притеснихме и решихме, че ни трябва лекарска помощ. Първо отидохме при дежурен педиатър в частна клиника. Педиатърът констатира, че има стомашно чревно разстройство. Даде ни някаква рецепта, която ние купихме от аптеката. Детето обаче продължи да се влошава, вдигна и висока температура. Тогава решихме да отидем в детската педиатрия", обяснява Лора.

"Там ни прие дежурната гастроентероложка. Тя прегледа детето, само опипа корема. Заяви, че наистина е стомашно-чревно разстройство, но детето е силно дехидратирано. Трябвало да се сложи на системи, но тъй като те нямали свободно легло, можела да ни насочи към частна клиника. Те нямат стационар, няма да лежи, само ще стоим за часовете, докато изтече системата, а след това да се прибирам в къщи. Или другият вариант - ако ни била настаняла при тях, трябвало да лежим в коридора, което естествено нас нямаше как да ни устройва", разказва Лора.

Така родителите взимат детето на ръце и го водят в 3-та болница. Пак частна. Със себе си носят документ от педиатрията, в който пише каква диагноза е поставила лекарката само с опипване на корема.

"Отидохме в следващата клиника. Там направиха кръвни изследвания. Нещо, което в педиатрията не направиха. Установиха, че има възпалителен процес. Индексът за възпаление CRP й беше 8, което е завишение леко на този етап. Сложиха ѝ системи, поседяхме няколко часа и ни изписаха", разказва още Лора.

Казали им да дойдат на другата сутрин, защото нямат леглова база. На следващата сутрин те отишли, направени били нови кръвни изследвания.

"Въпросният индекс  CRP е скочил на 113! От 8 на 113! Но дори и за тях това не е чак толкова притеснително", обяснява Лора.

"Ние през цялото време искахме преглед от хирург, те казваха, че нямат такъв. За ехограф, казват: "Ние нямаме такъв, евентуално в понеделник ехографът ще работи". Следобедът детето видимо се влошава. Тя просто се отпуска и само стои полунеадекватна. След изрично мое настояване, че най-вероятно е апандисит ме поглежда и казва "Категорично не е!"", обяснява майката.

След което пак ги изпрашат у дома. С една уговорка – да дойдат пак на следващия ден в 14:00 часа, за да продължат със системите. Но вместо да се приберат вкъщи, родителите обръщат колата и тръгват към "Пирогов".

"В 1 часа през нощта детето е вече на операционната маса. Благодаря на д-р Житянов, който я спаси и който след операцията, като излезе и каза, че ако 5-6 часа още сме закъснели, е нямало да може да ни помогне", разказва Лора.

Така се оказва, че ако Лора и Георги бяха послушали лекарката в последната клиника да идат на следващия ден по обяд, най-вероятно днес дъщеря им нямаше да е сред живите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди време гледах с голямо удоволствие сериал за ебола.В него се разказваше за малка епидемия в САЩ .Впечатли ме това как специалистите упорито търсеха и намериха причинителя и лекуваха пострадалите след като установиха причината.Защо тук всичко е наобратно-причинителят все още е неизвестен,обаче вече има уволнени,привлечени под отговорност.Причината не е ясна никому,обаче вече и вина се търси.Задължително виновен трябва да има!Защо???
142
1
 
21
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Когато завърших преди 30 години 26 новозавършили лекари започнахме работа.За последните 10 години лекарите ни на възраст под 40 години са само 4!Новозавършили не постъпват,всички бягат кой накъдето види.След няколко години ще внасяме ако има откъде.За няколко години ,дори да приемаме в университетите тройно повече отсега няма да успеем да попълним недостига.Специалист се създава за 9 години-6 учи медицина и 3 или 4 специализира.
141
2
 
18
 
! Отговори
БББ преди 4 години
Състоянието в здравеопазването е функция на състоянието в цялата държава.
140
3
 
7
 
! Отговори
деца и родитнели преди 4 години
Като гледам хистерията по въпроса, мисля си за децата, които всеки ден наблюдавам и за техните родители. Велинград, центъра, пред хотел "Маги". Всеки път, когато напече слънце, те са там - невръстни деца, чиито родители работят в близките магазини, както и малката внучка на хотелиера. Крещят, пищят, закачат се грубо, викат. Чува се как бащата моли едно момиченце - хайде да се прибереш. Отговорът: НЯМА!
139
0
 
21
 
! Отговори
ЗАЩО преди 4 години
Защо превърнахте здравеопазването в проста търговия ??? Толкова ли сте глупави ??? М !?!
138
10
 
7
 
! Отговори
причи4ната преди 4 години
Коя е първопричината за болестта на починалото дете? Простудило се е, заразило се е, не е гледано както трябва? Например, в детските градини и ясли, в училищата никой не връща болните деца на родителите им, болните заразяват здравите, и така - цяла учебна година. Откъде е тръгнала болестта?
137
3
 
7
 
! Отговори
комент преди 4 години
В случая с тригодишното дете трябва да се разгледа динамиката на развитието на пневмонията. Защо са го връщали за домашно лечение? Защото процесът е търпял динамика, развитие. Състоянието на един пациент към всеки отделен момент е различно. Лекарят установява какво е състоянието към момента на прегледа или към момента на лечението. А тези моменти са били поне три, в трите болници, съответно. Пневмонията се е развила скоротечно. Коя е причината детето първоначално да е вдигнало температура?
136
7
 
22
 
! Отговори
карай Джони преди 4 години
Манталитетът ви е като на селяни индийци. Карайте, уволнявайте доктори, скоро децата ви и вие няма дя има къде да търсите лечение, защото болниците ще се загтворят. Лекарската професия е все повече непопулярна в България и който иска да я учи, направо да мисли за чужбина. Ако не му е достъпно, направо да се преориентира и да учи дзруго. Болниците са зле платени и натискът върху лекарите е огромен. Една кифла, дето лъже за времето по телевизията, е по-платена от докторите.
135
6
 
9
 
! Отговори
бг мизерници преди 4 години
Разбира се, че няма места в болниците, няма апаратура и прочее нужни неща. Нали искате здравна каса и солидарно осигуряване. Ако всеки работещ си има селева банкова сметка за лечение, която се натрупва, изплаща и онаследява, то всеки ще знае с колко пари разполага за лечение. Ще има реални пари в болниците. Не мизерните суми, които здравната каса плаща и е съсипала болниците. Направо трябва лекарският съюз да спре да подписва договори със здравната каса и пациентите да преминат на банкови сметки
134
0
 
31
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Имах подобен случай с моето дете. Аз обаче директно го заведох в Пирогов. Предполагам, че има и недоволни пациенти, но моята логика е проста - това е най-добре оборудваната болница за спешни случаи и през ръцете на лекарите минават какви ли не случаи. Няма симптоми, които тези лекари да не са виждали и много трудно могат да ги объркат. Затова съвета ми е към всички с деца - не чакайте дълго, не си губете времето с разни измеслени болници, а директно отивайте в Пирогов.
133
4
 
21
 
! Отговори
Единствено преди 4 години
работещи лекари и сестри има в Пирогов. Всичко друго е плява.
132
4
 
14
 
! Отговори
dodger преди 4 години
Безотговорно е да раждаш деца в България ..
131
0
 
20
 
! Отговори
мак преди 4 години
Здравеопазването е трагедия, а тези родители са извадили страхотен късмет. И като чета такива новини ме хваща яд, няма ехограф, а може и друга елементарна апаратура, лекарите не достигат, но пък едни "амбициозни" ... купуват самолети, кораби, пътуват насам натам през ден и за тях пари има. Но така ще бъде, докато така наречените политици са далеч от истинските ежедневни проблеми на хората.
130
0
 
9
 
! Отговори
До 62 преди 4 години
Ти като станеш на 80 (ако даде Господ) хвани и ти пътя и там работа, квартири и каквито си ги наредил ще те чакат, ама друг път.Що плещиш тези глупости бе детенце? Никога ли няма да остарееш?
129
3
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 4 години
Абе той като ме изнудва всеки ден за пари и като напълни гушата с незаконен доход от мен и не ме излекува или направо ме осакати, не че ще го бия, ще го убия с чиста съвест.Така друг няма да пострада като мен.
128
2
 
20
 
! Отговори
До 74 преди 4 години
Няма лекари.Но има някакви тарикакати, като някогашните чейнджаджии, които те посрещат в болницата с информация, че няма свободни легла, но ако дадеш една някаква сума, ще се появят. Тоя номер ми го приложиха в ИСУЛ преди доста години, а на другия ден се оказа, че имат 700 легла свободни.Псоле избор на екип, после ненужни лекарства, после ненужни процедури и т.н. ... от както здравеопазването стана търговия. Тоест няма лекари, а има само търгаши и изнудвачи, негодни да лекуват качествено.
127
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами частници ще ви лекуват.
126
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леглата били много, болниците били много, искат закриване на легла, отделения. Балтов искаше да разсипе системата на общественото здравеопазване чрез лобистки реформи в полза на частните изнудвачи.
125
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, но за сметка на това, в разни села само с баби и дядовци, има стадиони и спортни зали. Дебеловратия министър, който всеки миг ще загрухти.Властта безумно краде.Спомнете си Вазовия стих за баташкото клане, което се оказа при тази власт, че не съществува.Поетът казва, че Бог гледа "тих, невъзмутим".Търпим нагла, просташка, крадлива античовешка власт от мутренски тип!Лъжа и лицемерие!!!
124
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лекари има 137Западните "гадове" нямат нищо общо с българските "родолюбиви" гадове които гледат единствено и само да се нагушат без значение от кого!!! Болниците в западните държави са на много по-високо ниво отколкото болниците в България, които се ръководят от "българи", по принцип! Търси проблема измежду българските делияндуристанци!

Спонсорирани публикации