Държавата ощетява първите с втора пенсия, взимат 20% по-малко

Получават я жени родени през 1960 г., пенсионирали се през 2021 г.
57
Държавата ощетява първите с втора пенсия, взимат 20% по-малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първите хора, които ще взимат втора пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ), ще бъдат ощетени от държавата. Това заявиха експерти от частните фондове, до които "Труд" се допита. Причината за това, е че хората които първи ще вземат втора пенсия, ще получат с около 20% по-ниска пенсия от Държавното обществено осигуряване.

Още по темата
Този коефициент беше въведен още през 2002 г. с идеята да компенсира разликата между това, че хората, родени преди 1960 г., не са осигурени в УПФ и ще взимат само една пенсия, а родените след началото на 1960 г. ще взимат и втора пенсия.

Тази схема обаче ще ощети първите, които ще взимат пари от универсален пенсионен фонд, заявиха експертите. В момента осигурителната вноска за пенсия е 19,8%. От тях 5% отиват в УПФ, а 14,8% във фонд "Пенсии" на НОИ. Но тези 14,8% осигуряват само 60% от средствата за плащане на пенсии. Останалите 40% се осигуряват от държавата чрез трансфер от бюджета.

Освен това първите пенсии от УПФ ще бъдат отпуснати през 2021 г. на жени, родени през 1960 г. Но те ща се се осигурявали в УПФ само близо 20 години, а не през целия си трудов стаж от 36 г. А законодателството предвижда държавната им пенсия да бъде намалена, сякаш през целия им стаж част от осигуровките са влизали в частен фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Ако не се укриваха доходи, пенсиите можеха да са два пъти по-високи, както сегашните, така и бъдещите, а ако и заплатите бяха по-нормално, примерно средна медиана брутна заплата от 2400 лева, пенсиите можеше да са още 4 пъти по-високи.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде по света, ако личния ти пенсионен сбор е нисък или нула, получаваш съответно пенсия близка до нулата или /и помощи. Трябва да си пълен **** за да мислиш неща друго. Затова нормалните хора си правят сметка , а за другите...има социални служби.
31
3
 
9
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
Че,216лв минимална пенсия с 38 г.трудов стаж не ви ли стига да вържете двата края.Нямат надяждане тия пенсионери.Че от другата година вече минималната пенсия става вече 250лв.
30
1
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Сегашните пенсии са ниски най-вече заради мизерните заплати и укриването на доходи.
29
0
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Пенсиите на пенсионирали се преди години са ниски и заради начинът на осъвременяване на пенсиите. Пенсиите на новите пенсионери са по-високи заради изискуемият по-голям стаж и заради увеличаващи се всяка година среден осигурителен доход. Всички пенсии са ниски заради сивата икономика и укриването на доходи.
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно си баба знае една си бае. Ай троловете, се опитайте да нагънете малко мозъка и да дадете някакъв по-смислен коментар от вечното плюене на ляво и дясно.
27
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Пенсионер от 2012Всеки безработен,особено по-младите казват: Абе за 600 лв няма да му работя,обаче го казва така все едно,че е завършил Оксфорд и работодателите се бият за него,а всъщност ако реши да си почеше носа,по-вероятно е да си извади окото!Еми недейте да работите или се съгласявайте да ви осигуряват на минимална,а дърпайте пари подмасата,пък после се чудите защо пенсиите са ви ниски и всички освен вас са ви виновни!
26
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко Мутрата и шайката му бандити нали за това са назначени там от МАФИЯТА!Да ни крадат както намерят за добре!Трайте роби и бачкайте да имат там милиони по банковите си сметки имоти по света и у нас и царски безгрижен живот!
25
5
 
11
 
! Отговори
Пенсионер от 2012 преди 4 години
Млади ,,професори" наясно ли си сте с днешните тпенсии бе недорасляци.И защо вие които ще навършите възраст за пенсия след 30-40 години ,обяснявате безапелационно неща за която хал хабер си нямате.Когато дойде вашето време няма да има ни Герб,ни Мерб.А малките пенсии останаха в историята наследство от славната БКП и само най-старите пенсионери ги получават.Вие работете и се осигурявайтеНОРМАЛНО ,а пенсиите ще продължават да растат.Хлапаци разглезени сте вие-не живели,не преживели не видели
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бандитизъм граничещ с мародерство. Това е пенсионната система тук. Тези частни фондове са създадени за комфорт на кохортите чиновници свързани с властта които си осигуряват лукс на гърба на данъкоплатеца. От друга страна като погледнем кой да е борсов индекс ще видим, че печалбите на фондовете са мижави в сравнение с основните индекси и изостават катастрофално от инфлацията. От това следва, че те са създадени само с една цел - грабеж.
23
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше ви дадена възможност за прехвърляне на парите в НОИ преди няколко годи,вие се ослушвахте и се надявахте някой друг отново да вземе решение вместо вас-всъщност на това ви научиха комунистите,някой друг да мисли вместо вас и друг да ви решава проблемите! Овце се родихте,телета ще си умрете!
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 9Сребърният фонд е предназначен за подпомагане на НОИ в критични икризисни ситуации.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата ощетява всички.- 1.276 млн. пенсионери живеят под линията на бедност за 2020 г., изчислена на 363 лв
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко бивши и настоящи политици са на запалата към частните фондове няма ли да публикувате? Ако някой журналист се разрови и ги публикува много неща ще се избистрят.
19
5
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
*** ибер алеес.Изгнихме в тази държава.За нея само пенсионерите и социално слабите са важни
18
1
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
До Анонимен 16"Проверете какви са заплатищата на чиновниците от частине осигурителни фондове..."-----Медиите ги бяха изнесли преди време - няма под 10 000лв. + кола, тел. и др. екстри. И това ме амбицира да се преместя в НОИ - не че и там са китки, ама поне няма да хрантутя тарикати с любовниците им.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100% Горанов е виновен!
16
2
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Еййй, какъв компетент бря ! Какъв ум! Какъв гении !
15
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проверете какви са заплатищата на чиновниците от частине осигурителни фондове и едва тогава вижте къде са ви парите от личните сметки; ГЕРБ се опитаха да ви освободят от задължителната вноска още през 2015 г., но умният трольо си вярва на Прокопиев, Царя, Станишев и Орешарски и естествено, пак остана излъган.Сребърният фонд беше трикратно обиран от комуноидите, а след обира на Цецо Васильов беше компенсиран от банките чрез резкия спад на лихвения процент по депозитите.Трольо остана без пенсия.
14
5
 
29
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
За асфалт и самолетчета има, а за пенсии не.. защото от пенсиите не може да се крадне толкова ...Бойко ще гориш в Ада мутро!