Държавата ощетява първите с втора пенсия, взимат 20% по-малко

Получават я жени родени през 1960 г., пенсионирали се през 2021 г.
57
Държавата ощетява първите с втора пенсия, взимат 20% по-малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първите хора, които ще взимат втора пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ), ще бъдат ощетени от държавата. Това заявиха експерти от частните фондове, до които "Труд" се допита. Причината за това, е че хората които първи ще вземат втора пенсия, ще получат с около 20% по-ниска пенсия от Държавното обществено осигуряване.

Още по темата
Този коефициент беше въведен още през 2002 г. с идеята да компенсира разликата между това, че хората, родени преди 1960 г., не са осигурени в УПФ и ще взимат само една пенсия, а родените след началото на 1960 г. ще взимат и втора пенсия.

Тази схема обаче ще ощети първите, които ще взимат пари от универсален пенсионен фонд, заявиха експертите. В момента осигурителната вноска за пенсия е 19,8%. От тях 5% отиват в УПФ, а 14,8% във фонд "Пенсии" на НОИ. Но тези 14,8% осигуряват само 60% от средствата за плащане на пенсии. Останалите 40% се осигуряват от държавата чрез трансфер от бюджета.

Освен това първите пенсии от УПФ ще бъдат отпуснати през 2021 г. на жени, родени през 1960 г. Но те ща се се осигурявали в УПФ само близо 20 години, а не през целия си трудов стаж от 36 г. А законодателството предвижда държавната им пенсия да бъде намалена, сякаш през целия им стаж част от осигуровките са влизали в частен фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една страна фондовете ни са като всичко в държавата , от друга Винету се опита да тури ръка и на тези пари, но като видя , че хората не са склонни да му ги дадат наложи огромни такси и суми за гаранция, които като рекетьор си ги взе.Самите фондове не се борят като ЧЕЗ да печелят от реални неща като енергетика , затова храним чешки пенсионери, а нашите фондове дават огромни заплати.Тоест всичко е огромна пирамида.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте да гласувате
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Осигуряват те доброназорно на втора пенсия, в скоро време и на трета. В резултат след пенсионирането , се превръщаш моментално в маргинал. И тръгваш на пътешествия из разни екзотични дестинации...AVE MAFIA
10
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
родените след 80та вие вярвате ли че ще живеете толкова че да вземате пенсия??? хаххаха
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИкономовКакво общо имат кредитите и вноските за пенсии колега?
8
3
 
37
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Точно ГЕРБ посегнаха и на сребърния фонд, така че не говори врели некипели.
7
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата с втора пенсия е мног читава, стига да не се намесва държавата. Нейната роля е само да упражнява контрол. Втората пенсия в цял свят може и да се наследява само у нас не.
6
3
 
53
 
! Отговори
Икомов преди 4 години
Чудя се само защо кредите на починал се наследяват от наследниците, но не и вниските му за пенсия.Риторичен въпрос, знаейки действителноста и кой ни управлява последните 15-20 години.
5
3
 
25
 
! Отговори
Четете преди 4 години
Съотношението на вноските в частни фондове към вноските в Държавното осигуряване е 1към 3. Това съотношение следва да бъде и при пенсиите за родените след 1960 г. Или ако пенсионер поден 1959 г. е с пенсия от 600 лв, то родените след 1960 г трябва са получат от държавното осигуряване първа пенсия 450 лева и втора пенсия от частните фондове 150 лева. Проблемът е частните фондове са опапали *** и по партидите има пари за 80 лв втора пенсия. Отделен е проблема за пенсионери н МВР, армия и т.н.
4
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В случая ГЕРБ не са толкова виновни.Дори обратно-по време на тяхното управление,беше дадена и още съществува възможност пет години преди пенсиониране,да се прехвърлят вноските от т.нар.втори стълб в НОИ.Аз направих това през 2016 г. и пенсията ми се увеличи със 120 лв.А че цялата схема не е читава,то си беше ясно още от началото!
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, това осигуряване за втора пенсия,е от преди ГЕРБ да съществува...
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсиите на всички пенсионери са намалени заради вноската във втория фонд, откакто се правят вноски в него. Искахте индивидуални партиди, ето ги, но те вървят с по-ниски пенсии.
1
2
 
50
 
! Отговори
кара.канчева преди 4 години
Бонусите на депутите са 15 000 % по големи от коледните добавки на най- бедните пенсионери.