Църквата: НС да отложи новия Закон за социални услуги

Светият синод прие становище за ЗСУ, иска преработването му
27 ное 2019 16:00, Анисия Иванова
33
Църквата: НС да отложи новия Закон за социални услуги
Архив: Булфото

Светият синод на БПЦ прие становище за новоприетия Закон за социалните услуги /ЗСУ/, съобщиха от Българската патриаршия.

Синодът призовава Народното събрание да предприеме действия за отлагане действието на новия ЗСУ, както и за отмяната му, или основното му преработване.

Светият Синод на БПЦ-БП, загрижен за съхранение на семейството и за възпитанието на децата в християнските ценности, изрази становища във връзка с приемането на Семейния кодекс, влязъл в сила от 2009 г., на Закона за закрила на детето, Закона за предучилищното и училищното образование и др.

Още по темата

Светият Синод изрази и категоричната си позиция по станалата известна Истанбулска конвенция, както и по отношение на Националната стратегията за детето 2019-2030 г.

Неотменно във всички тези свои становища Синодът призовава управляващите да се създаде такава законодателна уредба, която да защитава и укрепва традиционното семейство, да съдейства за преодоляване на демографския срив, ефективно да пази децата и жените от опасностите, на които могат да бъдат подложени.

Всички досегашни позиции на Светия синод се основават на учението на Светата православна църква, на нейното светоотеческо богословие, което произтича от Свещеното Писание и Свещеното Предание.

От Светия синод заявяват, че чрез някои от разпоредбите на Закона за социалните услуги по същество се отрича духовната връзка на детето с неговите родители.

Нормативното регламентиране на множество нови предпоставки за ограничаване на родителските права поставя родителите в невъзможност да възпитават собствените си деца, тъй като процесът на възпитание включва в себе си поощрителни, обучителни, но и ограничителни мерки, които трябва да се прилагат комплексно.

Създават се предпоставки за един модел на намеса на чиновници и неправителствени организации в семейното огнище, които могат да доведат до разрушаване на семейството, до увеличаване на броя на социалните сираци при живи родители, до опустошени детски съдби.

"Овластяването" на детето се пропагандира винаги с идеите за репродуктивно здраве и права на децата, но зад тази терминология се крие поход срещу детската чистота и невинност, и опит за демографски контрол в семейните отношения, се посочва в становището.

Светият Синод на БПЦ-БП с тревога констатира, че така наречените нови "семейни политики", в основата на които е разбирането за детето като субект на самостоятелни юридически права и за родителството като социална роля, вече са придобили законов израз и не са съобразени с Конституцията.

"Поради всичко гореказано и като духовни архипастири на българския народ, призоваваме Народното събрание да предприеме действия за отлагане действието на новия ЗСУ, както и за отмяната му, или основното му преработване, след широка обществена дискусия, с цел създаване на точна и ясна нормативна уредба за социално подпомагане, съответстваща на духа на Конституцията и законите, на националните и исторически български традиции, на нашата изконна праотеческа вяра", се призовава в становището на Светия синод.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Нов закон значи нова изпълнителна агенция.Нова агенция значи нов източник на корупция и нови данъци.Чиновничество и ненужни институции,данъци и корупция е пътя по който е поела Обединена Европа.За другота макар и атеист трябва да се присъединя към Църквата, че няма и не може да съществува семейство в ядрото на което не е двойка мъж-жена.
26
4
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Анонимен 18 Освем частния приют на отец Иван , за друг издържан от църквата не знам. Къде са ?
25
3
 
9
 
! Отговори
реалист преди 4 години
До 22Това не е месене в светките работи, а пазене на миряните от злото, което е намислиш Мутрата и Шайката му от алчни калинки. Това им е работата, но трябва да бъдат по активни.
24
1
 
12
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Правилно становище на БПЦ, но трябва да бъдат по активни, а не пасивни като сега.
23
1
 
18
 
! Отговори
J преди 4 години
Ще се проведе международен протест под надслов "Спаси семейството, защити децата" на 07.12.2019 г в София, пред НДК от 13:00 ч. с ществие до Народното събрание.
22
0
 
19
 
! Отговори
нормален преди 4 години
Браво на БПЦ!
21
1
 
15
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Дано да се осъзнаят най-накрая нашите държавници!Ако и Църквата не послушат няма да им се простят греховете нито на този, нито на онзи свят!
20
0
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 4 години
Точно така! Само црквъта прави нещо, докату норвежцити ни взимат дицата!
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквата е против еврогейското ново еничарство,но не мога да повярвам,че в НС ,в правителството предателите са мнозинство,и българи ще позволят еничарството да се върнепо нашите земи.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да допълня...Има такива приюти ,но не достигат пари за ток,отопление и храна в тях,ако не си намерят някаква работа хората от приюта,умират от глад.
17
14
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Явно идеята ми не среща подкрепа. Следващите два цитата са за всички "божии хора", които ми цъкат минуси:Марко 12:17 - Иисус им отговори и рече: отдайте кесаревото кесарю, а Божието Богу. И те Му се почудиха.Лука 16:13 - Никой служител не може да служи на двама господари; защото или ще намрази единия и ще обикне другия, или ще се привърже към единия, а другия ще презира. Не можете да служите на Бога и на мамона.Забравили сте Светото писание, другари ;)
16
7
 
14
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Жоро 8 Църквата разполага с огромни имоти и ако се стопанисват честно и правилно ,ще могат да изградят приюти за бездомници и да помогнат на държавата.Още едно възможно богоудобно дело.
15
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аман от пазарлъци такъв закон ще има понеже така казаха НПО-тата,неолибералите и ЛГБТ общността точка по въпроса.
14
3
 
28
 
! Отговори
Мафия. преди 4 години
Значи, нас, шпингелите ни управлявала мафия. Корумпирани политици, съдии и полиция. И вие тикви искате да дадете на "държавата" , право да ви вземе децата? Браво бе. Държавата и да беше перфектна, няма право да ви взема децата. Те не са собственост, ме са земи или къщи, да ги присвояват комунистите. Те са хора и докато не станат независими от родителите, никой да не ги бара.
13
27
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
До Анонимен 11Аз не искам да "пипам" църквата, а да се спре държавната субсидия. След като народът е толкова вярващ, то църквата няма да има проблем да се издържа от волни пожертвования и от собствените си имоти.
12
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Местя .
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖороАко пипнете църквата,цяла България ще се вдигне!
10
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди да се приеме такъв закон трябва да се пита народа, защото той ще действа върху него. Никой не дава пари ей така за да прави добро.
9
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКакъв църковен хор ти е главата? И мохамеданите да питаш и те няма да искат такива правила,тук не става дума за политика,а за деца,а православната църква пази семейните ценности и никога не се е месела в политиката
8
25
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
А аз предлагам да се отнемат държавните субсидии на църквата и така спестените пари да се харчат за социални дейности. Дали духовните архипастири ще ме подкрепят? Това със сигурност ще е едно богоугодно дело!