Закъсняла ли е промяната във висшето образование?

Според БСП - да
Обновена: 27 ное 2019 23:13 | 27 ное 2019 22:20, Нели Христова
28

Проблемите във висшето образование са очевидни. Днес парламентът направи стъпка напред към промяната и прие промени в Закона за висшето образование. Но според БСП действията са закъснели, а промените крият рискове.

"Искам да уточня, че може би сме закъснели за необходимите промени във висшето образование. 20 години ние виждаме как системата върви по инерция. Оставихме пазарът до голяма степен да регулира и системата на висшето образование. Държавата на практика отсъстваше в един толкова важен сектор, какъвто е системата на висшето образование", коментира депутатът от БСП Николай Цонков в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи са се натрупали сериозни проблеми, като част от тях са свързани с начина на оценяване на качеството на образованието и механизма за финансиране.

"Големите промени, които се залагат в този закон са в две групи - първата е начинът на управление на университетите и контрола при самоуправлението на университетите, включително и разходване на средствата и втората група са процедурите при извършване на акредитацията. Ние имаме резерви за първата група промени, които се правят", разкри Цонков в студиото на "Денят ON AIR".

Депутатът заяви, че предвидените промени налагат контрол върху автономията, която може да е научна, академична и административна, но контролът трябва да се упражнява само върху финансовото изразходване на средства. 

Според него броят на висшите училища не бил голям и бил в едно добро съотношение спрямо населението ни.

"Трябва да намалим броя като прием в държавните университети, но това не трябва да бъде за сметка на финансирането на висшето образование и да се засили научните изследвания като основно направление", сподели Цонков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Продължение на 27 преди 4 години
Има институти, в които дремят на заплата до 70 г. хора, които през последните 10 г. не са публикували нищо, не са били включени в никакъв проект и в най-добрия случай са преподавали на хонорар тук и там. Някои дори това не отчитат, ами пишат че работят по някаква тема. И толкоз.Как е възможно това ли? Ами след като поне 5-6 човека от хабилитирания състав са му роднини или е взел навремето на работа роднини на други професори, които пък са назначили в техните институти негови близки. Връзкари.
26
0
 
2
 
! Отговори
Продължение на 26 преди 4 години
Една от монографиите, написани от него в периода, за който се отнася атестацията, не била точно в сферата на онази област от науката, която се преподавала в неговия факултет. В рамките на този период човекът беше публикувал няколко книги, но системата на точкуване била нагласена така, че не му достигнали няколко точки.И това се случва.В замяна на това пък в БАН, след като навършат 68 г., ръководството преценява дали да не ги остави до 70 г. Случва се да дремят на заплата до 70 г. лица, които
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професорите наистина трябва да бъдат пенсионирани на 68 г. Но в някои ВУЗ-ове си правят точкови системи, въз основа на които атестират преподавателите и ако не съберат нужните точки ги пенсионират по-рано. Това всъщност се прави с оглед на наличните парични средства, така нагласяват точките, че да могат да освободят хора, навършили общоприетата пенс.възраст.Така преди няколко години в ТУ пенсионираха професор на 65 г., когото познавам лично. Една от монографиите му не била точно в областта ....
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 11Но на хонорар всеки преподава къде ли не, стига да има връзки там. Друг е въпросът какво е качеството на лекциите му и дали си прави труда да осъвременява знанията си.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко в държавата е закъсняло с 30 години сега някой са се сетили за едно от трите най важни неща в една държава ...евала само че е мааалко късно щот на запад вече има второ и трето поколение българчета които играят хора и пеят песнички в неделните училища
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като са закъсняли, няма смисъл да се правят ли???? Нинова, съвсем изперка!
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6"Навъдиха се цели батальони от професори..."Пак повтаряте политически коректни мантри. Вижте статистиката - дори и да са повече професорите, разликата не е голяма. За сметка на това доцентите, които по принцип са измислена длъжност, намаляват. Просто имаше период (отминал за много специалности), когато след доцент беше въпрос на леко усилие да станеш и професор. А истината е, че като процент от населението хабилитираните преподаватели в България са значително по-малко от средното в ЕС.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е закъсняла, а е безсмислена, а дори и вредна. Няма как с административни мерки да се реанимира система в клинична смърт. А даването на път на младите е още по-голяма безсмислица. Младите са още по-зле, защото са попили всичките дефекти и дефицити на образованието от последните години. Често са и протежета на "лошите" стари, поради което често са по-некадърни и от тях.
19
0
 
8
 
! Отговори
6 преди 4 години
Навъдиха се цели батальони от професори , които не знаят бъкел чужд език , но за сметка на това плямпат на развален диалект ! Всичко кадърно бяга да учи навън !
18
0
 
5
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Какво е това инжинерен ВУС да има катедра икономика или право? Или е технически или икономически, да си избере 1 направление и само него! Също така да се приеме закон, че професор - преподавател може да е само човек с поне 15г. трудов стаж по специалността! Сегашните професори масово са без трудов стаж по специалността си и преподават глупости които нямат нищо общо с реалността! Хора които през живота си не са продали и гайка учат младите как да продават камиони! Учебниците са от 50-те години!
17
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Няма как свободните места в университетите за прием да са повече от завършващите средно образование и да очаквате качество! Просто университетите трябва да бъдат намалени с поне 90%, да стане така, че за 1 място се борят 5-10 човека, а не както сега за 1 човек да се борят 3-4 места! Освен това трябва да се промени финансирането - не на бройка, а за качество, държавата да плаща за реализирали се студенти, а не просто на глава! Също така всеки от университетите да си избере 1 направление!
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бая професори и академици също се навъдиха. За докторанти да не говорим. Държава където артисти не спират всяка сутрин да преподават наука от тв екрана за какво ни е вишу
15
0
 
8
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Печатането на дипломи в БГ е национален спорт.Знайни и незнайни "университети" бълват тапии.Всеки втори е завършил право или икономика, затова сме правова държава - икономически тигър.
14
0
 
2
 
! Отговори
Висшист преди 4 години
Да. С около 70 години.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Няма проблем студентите да са много. Проблем има, ако всички завършват. А това не е така. Близо половината се отказват сами, без да се налага да бъдат късани. А това, че нивото на завършилите е ниско, е комплексен проблем на държавата. Висшето образование също е относително. Приемете, че висшето образование тук си е висше, само че за нивото в държавата.
12
0
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Системата ни е идеална - демократична.Няма някой да е искал диплома и да не са му дали.С такава диплома имаш право да не работиш
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ВУЗ-овете ни са много, като за тая бройка млади хора, оставащи у нас, и фактът, че всяко, което иска, става студент и завършва, просто убива идеята за висше образование и наука.На половина, поне, трябва да се свие бройката приети и обучаващи се студенти, за да имаме поне малък шанс някак да върнем позициите си в тези области.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СтояноваСтарите професори са ви виновни. Покажете ми един професор на над 70 години на ръководна длъжност в СУ. Пенсионират се максимум на 68 по правилник. След това могат да преподават, но не заемат ръководни длъжности. Правилникът се спазва.
9
7
 
12
 
! Отговори
Стоянова преди 4 години
Старите професори вече над 70 години продължават да работят във висшите учебни заведения, заемат ръководни длъжности и изкривявят в своя полза целия процес на развитие в катедрите. И това го правят за пари и да уредат децата си, зетюве и снахи, въпреки некъдърността им. Трябва всички в пенсионна възраст да напуснат, за да не пречат на по-младите.
8
0
 
12
 
! Отговори
МНОГОЗНАЙКО преди 4 години
В тази държава всички разбират от футбол и висше образование. ПОДКРЕПЯМ 5!!!У нас е имало Политехника и качеството на подготвените инженери е било като немското. Същия въпрос и за училищата по изкуствата: Колко художници са необходими на държавата, колко актьори и певици???Нови Гена Димитрова и Борис Христов въобще не се задават на хоризонта. Реформа вече беше направена в Северна Гърция-вместо малки университети - общ Унверситет на Еверна Гърция. И защо във всеки техничечески - стопански ф-т?