Закъсняла ли е промяната във висшето образование?

Според БСП - да
Обновена: 27 ное 2019 23:13 | 27 ное 2019 22:20, Нели Христова
28

Проблемите във висшето образование са очевидни. Днес парламентът направи стъпка напред към промяната и прие промени в Закона за висшето образование. Но според БСП действията са закъснели, а промените крият рискове.

"Искам да уточня, че може би сме закъснели за необходимите промени във висшето образование. 20 години ние виждаме как системата върви по инерция. Оставихме пазарът до голяма степен да регулира и системата на висшето образование. Държавата на практика отсъстваше в един толкова важен сектор, какъвто е системата на висшето образование", коментира депутатът от БСП Николай Цонков в студиото на Bulgaria ON AIR.

По негови думи са се натрупали сериозни проблеми, като част от тях са свързани с начина на оценяване на качеството на образованието и механизма за финансиране.

"Големите промени, които се залагат в този закон са в две групи - първата е начинът на управление на университетите и контрола при самоуправлението на университетите, включително и разходване на средствата и втората група са процедурите при извършване на акредитацията. Ние имаме резерви за първата група промени, които се правят", разкри Цонков в студиото на "Денят ON AIR".

Депутатът заяви, че предвидените промени налагат контрол върху автономията, която може да е научна, академична и административна, но контролът трябва да се упражнява само върху финансовото изразходване на средства. 

Според него броят на висшите училища не бил голям и бил в едно добро съотношение спрямо населението ни.

"Трябва да намалим броя като прием в държавните университети, но това не трябва да бъде за сметка на финансирането на висшето образование и да се засили научните изследвания като основно направление", сподели Цонков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарът трябва да се махне и промени а не образованието. Пазарът прави хаос и днес се търси едно като знания, а утре става ненужно. Или като се търси нещо на пазара тогава нека пазарът плаща образованието, а не хората, защото хората нямат толкова пари и време че животът не е без край.
6
0
 
20
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
Ти май нямаш идея какво представляват повечето от нароилите се през последните десетилетия нашенски ВУЗ-ове.Не те интересува с какви знания излизат техните абсолвенти.Не те е грижа какъв брой висшисти бълват те всяка година. Нито имаш представа на колко от тези младежи България може да предложи работни места по специалността.Важното е да се изцедят колкото е възможно повече пари от бюджета, за да вегетират подобни ВУЗ и да има откъде някои да получават хонорари, докато са на заплата другаде.
5
4
 
18
 
! Отговори
Разумното решение преди 4 години
1. При 7 милиона население България има нужда от 7 ВУЗ-а. Инженерните висши училища могат да се обединят в една Политехника, а тези по изкуствата - в един ВУЗ по изкуствата с различни факултети.2. НИКАКВИ бюджетни пари да не се дават на частните колежи и университети.3. Редуциране на БАН до онзи вид, който е имала до 1947 г. Тоест, бюджетни заплати само за Председателя и секретаря.Стига вече тъпчене на алчните гуши на некадърни връзкари! В БАН и ВУЗ те само пречат на науката и образованието!
4
0
 
19
 
! Отговори
Направете си изводи преди 4 години
БСП приема факта, че имаме толкова много ВУЗ-ове и дори не се скандализира от това, че частни университети получават субсидии от бюджета.БСП, ако дойде на власт, ще продължи да поддържа толкова много ненужни ВУЗ-ове, за да могат връзкарите от паразита БАН да сосат хонорари от много места, а същевременно да се източва и бюджетът, за да получават субсидии частните университети!Но за трудови пенсии и качествено здравеопазване пари не достигат! Нито за детски надбавки за всички деца!
3
1
 
18
 
! Отговори
Каквоооо? преди 4 години
БСП-еецът заявил,че "броят на висшите училища не бил голям и бил в едно добро съотношение спрямо населението ни" ?!?!?!В нормалните държави се пада по 1 университет на 1 милион човека население.Ние сме 7 милиона, а висшите ни училища са ту 53, ту 54 - зависи кой ще се уреди за акредитация.Знаете ли кои са в комисиите по акредитиране? Хрантутниците от БАН! Те си осигуряват вимета за бозаене - ти гласуваш акредитация за нашия ВУЗ, аз ти обещавам толкова часове на хонорар,колкото можеш да поемеш
2
0
 
15
 
! Отговори
РЕАЛНО ИЗТЪРВАНА преди 4 години
ДОКАТО УМНИТЕ СЕ НАУМУВАТ - НАЙ КАДЪРНИТЕ И ПЕРСПЕКТИВНИ. АБИТУРЕНТИ ВСЕКА ГОДИНА МАСОВО ЗАМИНАВАТХ ЕДНОПОСОЧНО. ДА УЧАТ НА ЗАПАД.ТОВА СА СПОСОБНИ МЛАДИ ХОРА КОИТО ЩЕ ОСТАНАТ В ЧУЖБИНА.В ТОВА ВРЕМЕ МИНИСТЕРСТВОТО СЕ ЗАНИМАВА С НИКОМУ НЕНУЖНИ АКРАДИТАЦИИНА НЕНУЖНИТЕ 52 ВУЗА РЕЦЕПТАТА ДА ЗАДЪРЖАТ ИЗТИЧАНЕТО НА НАЙ ДОБРИТЕ Е ПРОСТА: СЪЗДАЙТЕ ПОНЕ 2-3 ВИСШИ УЧИЛИЩА ЧИИТО ДИПЛОМИ ДА СА ПРИЗНАТИ ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ НА ЕСДОКАТО НЯМАТЕ ПРИЗНАТИ УНИВЕРСИТЕТИ ЩЕ ГУБИТЕ ПОСТОЯНО КАДРИ
1
1
 
9
 
! Отговори
V преди 4 години
Предлагам да направим класация на простотията на вишото кетапостроене . Тя естествено ще бъде ежедневна .Та за днешния ден се чудя между две издънки . Обгазените с кислород на тиквата и твърдението на оризова по американската телевизия БТВ че Асен Агов бил ,,журналист,, а не купен американски шпионин . От многото безобразия съм избрал тия двете .с + за тикава с - за ризова