Данъците за автомобилите се вдигат с екологична цел

Дончо Барбалов, зам. кмет по финансите в София коментира предложението
Обновена: 2 дек 2019 11:50 | 2 дек 2019 11:49, Ния Христова
51
Данъците за автомобилите се вдигат с екологична цел

В интервю за предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria Дончо Барбалов, зам. кмет по финансите на София, коментира предложението да се увеличи екологичната компонента на моторните превозни средства с евро стандарт между 1 и 4. Целта е повече чисти автомобили в София.

Барбалов каза, че увеличението на данъка за превозните средства с евро стандарт 1 и 4 ще се различава.

„Колкото по-замърсяващ е автомобилът, толкова е по-голяма е стойността на екологичната компонента. При евро 4 тя ще е 1, а при евро 0 и евро 1 ще е 1.4. Ще има 40% разлика в екологичния компонент", коментира Барбалов.

Повече по темата прочетете ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
13
 
! Отговори
Х6 преди 4 години
Ей сега вече правителството си отива и то с Екологична Цел...
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото значимо замърсяване на въздуха в София е с фини прахови частици през зимата заради отоплението, когато нормите се надвишават и 6-7 пъти. Автомобилите генерират само 1% от максимално допустимите норми за тези частици, а неизмитите от Фандъкова улици и тротоари замърсяват над 30 пъти повече.
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Автомобилите са пренебрежимо малък замърсител на въздуха в България, вкл. и в София. Други са истинските замърсители, но ГЕРБ не смее да озапти избирателите си. Това за автомобилите и екологията, върви само пред наивници, а целта е да се имитира, че нещо се прави за чистотата на въздуха, а реално нищо не се прави. Покрай имитацията ГЕРБ решиха да ни одерат още една кожа.
34
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Откакто направиха платен центъра много хора не ходят с кола на работа. И затова не замърсяват. Да мръднат някъде събота и неделя извън София. Защо тогава трябва да плащат повече от други? Но изборите минаха и е време да се "брули крушата". При определянето на данъците трябва да се отчита фактора колко километра правиш на година. Познайте сега дали й отърва на общината това или не?
33
1
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Ти си я избра.Софиянци са свободни да си сменят адреса и номерата на колата. Предвижда се тотална криза и фалит на Софийските фирми.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер. Вече се усеща чистия въздух. Птичките пеят. Само се чудя апартамента ми кое евро е, щото нали и на апартаментите се вдигат данъците?
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София автомобилите с номара от София (С, СА и СВ) по улиците и паркингите преобладат тези от СВ, има доста от СА и много рядко е само буквата С. Примерно средно от 100 коли, 80 са със "СВ", който е от ноември 2014 година, 19 са със "СА", който е от 2006 година и 1 е със "С". Разбира се и в София повечето коли са втора ръка, но средната възраст на колите в София е 10-11 години. Колите под евро 4 са доста малко. Около 80% от автомобилите в София са с евро 4, 5 и 6.
30
3
 
2
 
! Отговори
--------- преди 4 години
Ако си сложа катализатор данъка ще падне ли
29
3
 
4
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
А внасянето на италиански *** с каква цел е? За един преятел питам.
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До колкото знам в цената на горивата има еко такса.Защо втора такса сега искат?
27
3
 
11
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
Забележете: вдигат данъците САМО на софийските коли! А София е пълна и с коли от други градове, които постоянно пребивават тук. Техните данъци не може да ги дигне Столична община, защото не са регистрирани при нея. И те ще продължат да замърсяват столицата. За каква екология говорим тогава? Това си е чисто грабителство! И никой не отива да протестира - няколко блокади с коли пред Общината може и да свършат работа?
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3Не забравяй, че за да си богат ти, трябва да има поне няколкостотин бедни. Уважавай ги поне малко. Без тях ти няма да си богат.
25
2
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 4 години
Колко пъти повече? Карам много малко на година. Джипът ми с Евро 5 е 140 к.с., гори 6 л на 100 км. За това, че е по-мощен от Полото плащам 3-4 пъти повече, но за теб винаги ще е малко. На тротоари не паркирам.
24
1
 
21
 
! Отговори
Видим резултат преди 4 години
Предлагам да се качи цената на водата и храна, така ще се яде пие и се ре помалко, съоъветно перловската река ще изхвърля по малко ла *** и водород. .... Всеки иска нова кола но пари няма! А няма заради герб
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този лъже като типичен член на ГЕРБ. Фандъкова каза, че само за колите с Евро 6 няма да има увеличение на данъка по този показател, т.е. на тези с Евро 5 данъка също се увеличава. Другата лъжа е, че мълчи за второто увеличение - за всички коли с мощност над 100 к.с., а то от години почти не се произвеждат коли под 100 к.с. Имаш кола 101 к.с., плащаш с 40% повече отколкото за кола от 100 к.с.
22
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да си избиват разходите от предизборните кампании, бая се охарчиха да спечелят
21
6
 
10
 
! Отговори
Не е така! преди 4 години
По-тежките автомобили (бусове, лекотоварни пикапи, джипове, СУВ-та и пр.) трябва да плащат повече данък, защото повече чупят пътищата и тротоарите. Също така отделят повече вредни емисии като цяло, щото един Жип ти гори 12-15/100 в града, а едно Поло 1.2 Дизел ти е 4 на сто, така че...мижи да те лажем, както всяка една герберяска работа.
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как така ще увеличават данъци с екологична цел без замервания отностно подръжката на автомобила и произвежданите горива предлагани в търговските вериги и центрове по необходимите стандартни производствени показатели,що по марки на продукти как съответствия така и несъответсвия в предложенията на пазара.
19
3
 
13
 
! Отговори
Коректно преди 4 години
Изминати километри .Караш повече съответно цапаш повече и логично плащаш повече .Ако мислим наистина за екологията.Но всичко е ала бала .
18
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Данъкът се плаща веднъж или два пъти в годината. Като си го платя ще карам същата "баракуда" пак цяла година. С какво ще подобрят "екологичната" обстановка в който и град да карам!?!? По-*** довод не можаха ли да измислят.