Проф. Близнашки: Да има пробив в наказанията за политици!

"Очаквам енергични действия от прокуратурата"
Обновена: 15 дек 2019 17:17 | 15 дек 2019 17:13, Веселина Йорданова
42

Според проф. Георги Близнашки има много лесно и елегантно решение по казуса с независимия прокурор, който трябва да разследва главния.

Този човек не трябва да е постоянно действаща фигура, а ще работи, ако възникне ситуация, ще се излъчва от състава на Инспектората и ще представя резултатите от разследването пред прокурорската колегия. Това може да стане с промяна в НПК, не е необходимо да се опира до Конституцията, каза Близнашки в предаването "Опорни хора".

Той даде за пример подобни структури в европейските държави.

Близнашки отново заяви, че създадената ситуация благоприятства кръговете, които искат да няма силна прокуратура. Заяви още, че главният прокурор не е престъпник, а човек с дълга кариера в съдебната система и е доказал, че е достоен да заеме тази позиция.

Ситуацията с възможно разследване около него е насаждане в обществото на фалшив проблем, създаден изкуствено от определи кръгове, каза още Близнашки и изказа съжаление, че първите хора в държавата вместо да организират сериозен експертен дебат, се обръщат към Венецианската комисия.

Тази комисия съществува, за да подпомага страните в присъединителния им процес към Европейския съюз, припомни Близнашки и добави, че тя се състои от холандец, който никога не е стъпвал в България, както и от косовар и украинец, в които държави демокрацията е на светлинни години от постиженията в правото на страна като България. Техните съвети тласкат страната в неясно бъдеще, категоричен е Близнашки.

Важно е да има пробив в наказанията за политиците и да се стигне до ефективни присъди, защото това са очакванията на хората. Имахме разграбване на националното богатство в продължение на 30 години и сега идва часът на истината. Това е и неистовият страх на някои кръгове от тандема Цацаров-Гешев, добави професорът в ефира на Bulgaria ON AIR.

КПКОНПИ е особена институция и е добре, че начело там застава човек като Цацаров - с изключителен интелект и правна култура, който ще придаде нов живот на тази комисия, смята Близнашки.

Според него Цацаров много добре ще си партнира с новия главен прокурор. Гешев е човек на действието. Очаквам енергични действия от страна на прокуратурата, а като това се подкрепя от инициативността на КПКОНПИ, се създава благоприятната среда да имаме пробив в борбата срещу организираната престъпност, каза Близнашки.

По повод хората в БСП, които са гласували за Цацаров въпреки решението на висшето ръководство, Близнашки каза: "Това са хора, които имат глави на раменете, защото едно е да искаш да свалиш правителство, друго е да работиш срещу държавата си".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
12
 
! Отговори
!!! преди 4 години
Този професор /не знам по какво/ да спре да дава акъл!
13
4
 
23
 
! Отговори
Тангра преди 4 години
Точно тази *** не знам защо говори.Няма морално право.Крадец
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя човек в доказал много пъти че е слуга на мафията и олигархията в държавата, тка че в негов интерес е нищо да не се променя, за такива като него България е рай на земята, за 80% бедни в държавата въобще не го интересува.Да не забравяме че е твърд комунист и бивш висш кадър на БСП и човека които позволи до разграбването на КТБ и всички такива като Веждичката да си вземат милионите депозити без да имат право на това!
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сме забелязали наказани досега, а точно обратното!
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Близнашки ярко и ослепително му лъсна огненочервения дир-ник
9
1
 
25
 
! Отговори
AAA преди 4 години
Проф.Близнашки,сигурен ли си в това,което казваш ?
8
0
 
36
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Аз за 32 г Демокрация - политик осъден и излежал присъдата си в затвора-- не съм видял!!
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберасткият слуга се изложи за пореден път.
6
2
 
23
 
! Отговори
xmmmm преди 4 години
алооо, другарю червен комунист, право на опозицията е да иска да свали правителство което работи срещу държавата, и това е легално, иска се оставка и се отива на избори и там хората си казват, звучиш че има нещо нередно да искаш да се махне корумпирано антинародно управление каквото е герберасткото, ама те комунисти не щат да дадат властта дори и с избори, 10г печелят с фалшификации избори защото имат и медиите и парите и всичко. А нэдй да ревеш че искаме герберастите да се махат по-точно в затвора им е мястото за ограбването на народа и съсипване на държавата..
5
1
 
20
 
! Отговори
wfffffff преди 4 години
абе близнашки нас ни интересува кой орган, медия и прочие смее да посегне на властта, освен ако главния не му е поръчал да разкара негов ама вече неудобен човек. на всички е ясно че всички тия системи са да се контролира опозиция, интернет форуми, будни граждани разкриващи дааверите на властта, недоволни, критикуващи.нито главния нито "разследващ главния" ще работят за народа, само ще ни натоварят с още сметки и заплати, още по-празен джоб. обясни как точно ще стане за властта, щото вожда трябваше отдавна да е в затвора по сега действащите закони,например за неправомерно харчене на народна пар
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма ли кандидати доброволци политици, които да влязат доброволно в затвора, за да отговорим на исканията на Запада и нашите европейски и американски партньори?
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уволниха главния прокурор за 4 минути.Лъжат, че не можели да уволнят главния прокурор. Какви конституции искат разни менте експерти?
2
1
 
26
 
! Отговори
Аха преди 4 години
Цял живот е правил вятър на "правилните хора"!
1
2
 
19
 
! Отговори
поговорка преди 4 години
от векове е така: Всяко идиотско деяние има своето философско оправдание!

Спонсорирани публикации