Рехабилитатори, педагози, психолози работят с болни деца за 600 лв. заплата

Центровете за социални услуги са пред риск от разпад
29
Рехабилитатори, педагози, психолози работят с болни деца за 600 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Рехабилитатори, педагози и психолози от Перник мизерстват заради ниски заплати. Служителите, които работят само с болни деца, са принудени да преживяват с малко над 600 лева на месец.

"Аз съм специален педагог с 40 години стаж. Миналата година ми дадоха увеличение вместо 7%, само 8 лв. Живее се трудно, непрекъснато теглим заеми, за да живеем, не можем да се справим. Имаме колежка, която напусна, защото не може да даде пари на детето си за закуска", каза една от недоволните пред Нова тв.
"Ние сме квалифицирани хора с образователен ценз и това неравностойно заплащане е обидно за нас", коментира друга жена от недоволните в Перник.

"При нас е входирано писмо, с което се настоява за увеличение на заплащането. Аз лично не съм убеден, че за работата, която те вършат и 200% би било адекватно за работата, която те вършат. Проблемът е, че социалните услуги са държавно делегирани дейности, т.е. Общината ги управлява, но Министерският съвет определя разходните стандарти и бюджетите за всеки едни потребител в тези центрове. В идеалния вариант би трябвало Общината да дофинансира тези центрове", заяви зам.- кметът на Община Перник Стефан Кръстев.

"Нашите възможности за дофинансиране са ограничени, поради оздравителния план, в който се намират финансите на Община Перник. Въпреки това, възможности има, ако ги търсим внимателно. За следващата годна вече се обсъждат 3 възможности за дофинансиране по ОП "Развитие на човешките ресурси". Ще работим активно по тях, защото иначе обричаме центровете за социални услуги на разпад", коментира още той.

"Ще потърсим вариант по оперативните програми за следващата година да осигурим допълнителни средства", категоричен бе Стефан Кръстев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
18
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
За съжаление с протести не става. Може да стане само ако никой не се съгласява да работи при тези условия.
6
0
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Директори на болници и лекари не протестират.Напротив,окрупняват имотите и си купват нови мечковци AMG.Търсете проблема там някъде .
5
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България имате 2 опции - жалба до арменския поп (чувал съм, че много помага човека) и Терминал 2.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами обърнете се към филанкишията Б.Борисов да ви оправи заплатите.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова получава 12 000 лв. на месец. Има информация в нета, убедете се сами.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чшшш, 1, такава му е определена от парламента, такава взима! Същата заплата взимаше и Плевнелиев, ти защо не рева тогава?
1
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А в същото време резидент румен радев ветото взема 11000 лв заплата за нищоправене!Оставка на радев и съд!