Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%

Повишението на цените за страната е над 30%
Обновена: 17 дек 2019 15:48 | 17 дек 2019 09:15, Елка Василева
198
Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%
Снимка: архив, Булфото

Само за три години и половина поскъпването на жилищата в София е цели 40,7%.

Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 41,4%.

За такъв по-дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища, пише „Труд“.

Пловдив е на първо място по покачване на цените, като при новите апартаменти повишението е с 52,3%.

Въпреки всичко това обаче София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина.

За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – малко над 30%.

Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,3%.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Още по темата

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30%, като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
55
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Като намалят парите от платени статии , се пуска вчерашната която говори как идва криза и ще има срив от 30% , и брокерите се сещат че този месец не са се отчели с даренията , които плащат на независимите медии.
26
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На хората, които теглиха два потрибителски кредита и един ипотечен за 30 години, нямаха 1000 евро спестени, а сега са с апартаменти за 100 хил евро мога само да им пожелая здраво дупе и късмет.
25
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 % от жилищата в София са необитаеми, до 2-3 години ще гръмне новината, че населението в София за първи път започва да намалява след като става столица. Отделно купуването на жилища е чисто финансово лихвите в момента са по-ниски отколкото с САЩ, но колко хора са наясно, че лихвата е плаваща и се определя от ЕЦБ. Сега е отрицателна, но до преди години беше 6 %. На хората, които теглиха два потрибителски кредита и един ипотечен за 30 години, нямаха 1000 евро спестени, а сега са с апартаменти
24
22
 
5
 
! Отговори
До Истината преди 4 години
Купил си дръжки. Върви си купи от доказан строител- Софбилт, Идея, Артекс, ама те хубавите неща струват по над 1500 евра с общите части квадрата. Купил си от някоя еднодневка за 1000 евра и разправяш доказан строител. Дай името на фирмата....да видим
23
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Софиянци имат пари още много трябва да се вдигнат цените.
22
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да не стане земетресение като това в Албания че като знам каква икономична арматура съм слагал в новото строителство страх ме хваща. По времето на бай Тошо в колоните слагах по десет арматурни пръта а сега ме карат да икономисвам и слагам по пет щото желязото било скъпо и вносно. Но иначе цените на апартаментите ги вдигнали с 40 % защо заради икономията на желязо и евтин слаб цимент ли. Браво.
21
1
 
31
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Двата града с най-мръсен въздух,най-много се търсят имоти и се чудиш и маеш-добре ли са гражадните на България!?
20
2
 
30
 
! Отговори
Цецо преди 4 години
Абе хубаво си е човек да има повечко апартаментчета. Сигурно си е, спокойно ти е, капят си наемчета, демек бели пари. Желая на всички успех в имотното магнатство. Да живеят тъстовете и тъщите
19
1
 
50
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
Купих си апартамент ново строителство от доказан с качеството си строител. Когато пробивах стената за да си изведа контакт се оказа че тя е под 10 см и стана дупка към хола, тавана се изсипа защото мазилката е основно пясък, а през комина тече вода като чешма.
18
49
 
13
 
! Отговори
Киро панамерата преди 4 години
Дрънкайте си кълвачи. Имам 5 апартамента, 3 изплатени, два на кредит. Сичко е под наем. Тея с кредитите, фноската за 30 г. кредит ми е по около 500 лева на апартамент, а пък прегъвам наем от 800 лв. на апартамент. Вий чакайте налъмите да цъфнат и ми плащайте наемите на време, щот гоня САС шутове
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тия коледни надбавки от 40 лв, цените съвсем ще скочат
16
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на имотите са се покачили с 40%, а качеството им и качеството на живот, което предлага работната и околната среда едва ли се е повишило с толкова. Огромното надценяване е резултат от огромна спекула на строителната м.а.ф.и.я.
15
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропагандата у нас върви на макс.С други думи на хората продължава по много гнусен начин да им се втълпява,че трябва да напускат масово родните си места и да се юркат към София и още два-три прехвалени града.Това е една от основните задачи на плана Ран-ът.5 милиона българи,от които половината да са в София,а останалите в тия 2-3 града.Само че неолибералният модел изживява последните си дни,а с него и планът Ран-ът.Така че уважаеми сънародници,не се подавайте на тия манипулации и си стойте у дома
14
2
 
49
 
! Отговори
Геко преди 4 години
Тия статии са брокерски поръчки.
13
3
 
50
 
! Отговори
bg преди 4 години
Просто хората имат много пари и се чудят какво да ги правят...Трябва да се намалят заплатите, то не се издържа вече ;-)
12
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В София вече трудно се придвижва човек с кола, а и пеша, не се паркира, а като е студено трудно се и диша от въглища и гуми... Населението се струпва в два града...
11
2
 
71
 
! Отговори
Младеж на 28 години преди 4 години
Кой ще живее в тези апартаменти? Населението се топи, а тези строят блокове та се късат. Младите хора като мен вече спряха да създават семейства.
10
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
супер нахалство няма да купувам в българия
9
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От къде толкова народ че да купи всичко което се строи не знам? Имотите са повече от населението
8
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто не купувайте на тези цени .Не теглете и кредити при тези лихви.Нито лихвите са реални,нитто цените .Проста аритметика .Въздичката с ниската лихва топли тези които не мислят.Защото това че лихвата е ниска ,надува вноската,самия размер на кредита ,и така купувача го удрят ДВОЙНО ,един път с раздута цена и голям като обем кредит и втори път с лихвата ,защото купува имот с нереално завишена цена ,при лихви които ще се вдигат ,така или иначе в един момент.

Спонсорирани публикации