Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%

Повишението на цените за страната е над 30%
Обновена: 17 дек 2019 15:48 | 17 дек 2019 09:15, Елка Василева
198
Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%
Снимка: архив, Булфото

Само за три години и половина поскъпването на жилищата в София е цели 40,7%.

Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 41,4%.

За такъв по-дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища, пише „Труд“.

Пловдив е на първо място по покачване на цените, като при новите апартаменти повишението е с 52,3%.

Въпреки всичко това обаче София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина.

За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – малко над 30%.

Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,3%.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Още по темата

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30%, като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хаха Малко направиха пари. Повечето загубиха, именно защото вярваха, че имотите ще растат безкрайно. През 2011 платих 40% по-малко отколкото щях да платя през 2009. Та и сега така.
46
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква индустрия, леле ретро кадри. Тия индустриялните приключиха. Тия производства се изнасят да замърсяват и за евтина работна ръка, по държави от третия свят. Каква индустрия във Лондон, или Ню Йорк, Франкфурт и т.н. Тия индустрялните като Детроит и Шарлероа са като гета и сега се съвземат. Бъдещето е в образованите кадри, финансовата ИТ, и услугите като цяло, и хубавото е че София на там върви, нови офиси, много чужди компании с високи заплати. А панелите гета за обслюжващия персонал.
45
7
 
31
 
! Отговори
Мирослав преди 4 години
След като има търсене, ще се качват и цените! Като гледам, цените се покачват там където идват хора да търсят работа, съответно има нужда от жилища. Това е тенденция в световен мащаб. А и нормално, София е столицата. Я проверете в европейските столици какви са цените.... Да си купиш жилище е лукс не само унас, но и в западна Европа. Жилища купуват само хората с добре платени професии, обикновенния работник живее под наем. Това е истината.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако покажете как са изчислени тези проценти равни няма да имате. :)
43
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко което лети, рано или късно пада. И много боли.Мъдрите хора са го казали отдавна.
42
20
 
15
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Много е забавно масата хора какви ги плещят. От 2000г, слушам как имотите ще се сринат, после се усетиха и вдигнаха цените 08г, като паднаха малко, всички разбирачи взеха да чакат още по ниски цени, да ама те цените пак започнаха да се вдигат. Да ще има корекция и забавяне, но на по скапаните имоти. Панелните квартали ще пропадат, може би без Младост, никои не иска вече панелка, освен тия дето нямат пара. Хубав имот почти винаги расте. Хората пари направиха докато други обясняваха за балони.....
41
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен *** 34Тя ще е логичният край на проваления неолиберален модел,крепящ се само на печатане на пари и лихварство и никаква икономика.А какъв е модела на икономика на Просия, чиято икономика се състои в това да продава газ и дървен материал?
40
19
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нормално е цените да растат. Защо? В София навлизат стотици нови и нови международни компании годишно. Крадат се кадри, заплатите на образованите и кадърните нарастнаха с пъти за последните 10 години. Именно те купуват имоти. Такива хора в София има над 200 000, колкото и да не ви се вярва. При средни заплати от рода на 4-5000лв. за интелектуален труд в международна компания е нормално човек да помисли за жилище. Това не е новина за бармани, сервитьори, строители, шофьори, а а добре платени хора
39
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 34.А ти ми кажи колко време може да съществува една икономика,състояща се само от лихварство и пране на пари.Аз ще ти кажа.Може да съществува максимум 20-25 години и след това ще се срути с гръм и трясък.Скоро ще го видиш това сгромолясване.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е да разберете че 1000-1500? /кв.м са цени сравними с европейските, особено като имаме в предвид че в Испания(примерно) общите части не са включени в квадратурата и тогава вече не са 1500
37
4
 
20
 
! Отговори
Цецка Цачева преди 4 години
Те цените летят,ама с продажбите какво става?? За изминалото тримесечие- в София продадени 3 ап.,на второ место са Пловдив и Варна с по 2 продажби,а на последното место е Русе с една продадена гарсонерка..Амчи тъй ще е..нормалните нива за Софето са около 500-600 ?!!! Ние с Цецо така си взехме от Артех,обзаведохме го вече...чакаме сина да се върне от САЩ за Коледа,а БОКО..да дава заплати на мед сестрите..НЕ ГО Е СРАМ...ЦЪНЦА ТАКАВА
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 34 Какво имаш предвид под "индустрия" ?..."Кремиковци" лиАми купи си от Германия !...и без това "Круп" вече изнася всичките си мръъсни и енергоемки производства в трети страни !
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕТО ЗА ТОВА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОБЯВИ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ИМОТЕН БАЛОН. ОТВОРЕТЕ В НСИ СОФИЯ- ТАМ НА ВСЕКИ ДВАМА ЧОВЕКА СЕ ПАДА ПО ЕДИН ИМОТ, СЪЩОТО Е ВЪВ ВАРНА И ПЛОВДИВ- А ИНАЧЕ ИМОТИТЕ С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ СА ПАНЕЛКИ НА ПО 50/65 Г , ОБЯВЕНИ ОТ БРОКЕРИТЕ С 15/20Г ПО "МЛАДИ", САМОСРУТВАЩИ И РАЗПАДАЩИ СЕ- АКО НЕ ВЯРВАТЕ ВЛЕЗТЕ В АГЕНЦИИТЕ И ВИЖТЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ.
34
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много балъци прокламираха да се чакат цени от 250 -300 евро ,щото това била реалната цена. Ха сега тия умници да скачат на 1500-2000 еврака, та да им дойде акъла...Никой не ви бие по-главата да купувате-кво ревете като карпатски мечки.чакайте световната финансова криза...
33
5
 
34
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
26 От тази година дори намалява в София.Едно приятелче даже се прибира обратно при нас,че му писна там.Заедно с приятелката си.Сметнете каква е общата картинка,щом всичко се изсипа там,а дори Столицата намалява откъм население.Честито държава...Казал съм ви го преди 10 години.Въпрос на време е банките да имат собственост ,цели квартали с апртаменти,ама и те няма да знаят какво да ги правят :) въпрос на време е ,може би тая криза,дето се задава ще е!!!Не мога да кажа точно!!!
32
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно какво ще се случи в прехвалената София когато нахлуе и у нас световната финансова депресия,която хлопа на вратата.Тя ще е логичният край на проваления неолиберален модел,крепящ се само на печатане на пари и лихварство и никаква икономика.А София е точно такъв град-никаква индустрия,а само държавна хранилка,перачници на пари,третичен сектор и живот на кредит.Пукането на балона ще е като големия взрив.Ако има бъдеще в тая държава,то е в традиционните индустриални центрове.
31
2
 
26
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Е как откъде бе - целия герб с по 6-7 апартамента, оттам идват балоните. Малко и ИТ специалистите са понабутаха с кредити, останалата част в страната живее и работи със заплати между 500 и 1000 лева, за които нито една банка няма да даде ипотечен кредит. Спекулация. След 15 години ще сме по-малко от 6 милиона. Кой ще обитава тия жилища ми е интересно?
30
3
 
29
 
! Отговори
Русе ? преди 4 години
В България имаше 4 града, които ставаха за живеене. София, Пловдив, Варна и Бургас. После Стара Загора дръпна доста и стана 5-я при това с доста високи средни заплати. Но Русе? Но кой му се живее в Русе? Ако ви липсва обгазяването, елате в София - поне през зимата ще се чувствате като у дома си.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо не се е вдигнало, просто цените започнаха да излизат на светло
28
1
 
37
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Има една основна причина да се инвестира в жилища-няма в какво друго!Иначе изглежда абсурдно при намаляващото с бързи темпове население.

Спонсорирани публикации