Ще заменят системата на 112, ще звъним през вайбър и скайп

Новата услуга ще предлага възможност и за видео разговори
17 дек 2019 17:52, Ния Христова
29
Ще заменят системата на 112, ще звъним през вайбър и скайп
Снимка: Pixabay

Предвижда се разработването на нова концепция за развитие на спешния телефон 112, съобщи в. Монитор. Идеята е публикувана за обществено обсъждане. Позвъняването на спешния телефон чрез платформи като вайбър и скайп ще дава възможност и за видеовръзка.

Също така се планира изграждането на нова система, защото софтуерното поддържане на сегашната е вече остаряло. От началото на 2021 година няма да се поддържа от доставчика, което ще доведе до спиране на услугата. Друг недостатък на сегашната система е, че не предлага въможности за използването на съвременни услуги.

В документа е уточнено, че този вид системи могат да се използват само чрез телефон. Развитието на технологиите и начините на комуникация, използването на смартфони от всички и въвеждането на 3G/4G мобилен интернет водят до намялване на гласовите повиквания и увеличаване на съобщенията и видео разговорите. Всичко това е довело до решението да се създаде система, позволяваща връзката със спешния телефон да се случва по най- различни канали като онлайн платформите, включително и за хора със слухови или говорни проблеми.

„Отварянето на комуникацията към визуално ориентирани канали, включително текст и видео в реално време, позволява много по-добра комуникация и по-бърз достъп до ситуационния контекст, като по този начин приемащите обаждането имат по-голяма възможност за по-бързо решение в даде ситуация с оптимизиране на разходи и ресурси“, пише в документа.

Ще е възможно и да се усъществява видео връзка между центъра за спешни обаждания и медиците от линейките.

Новата система ще позволява и локализация на човека, повикал помощ като се засича клетката, в която се намира телефонът, от който се звъни.

Статистиката показва, че повече от 70 на сто от повикванията за помощ се правят от мобилни телефони, а уточняването на локацията може да отнеме време, когато човек е разтревожен или в паника. Затова се планира въвеждането на услугата за разширено мобилно местоположение AML. Най- минимални разходи ще плащат хората, които използват SMS, за да подадат координатите си към телефон 112. За да стане това възможно, тези SMS-и ще трябва да се препращат безплатно от мобилните оператори.

Друга цел на новата концепция е трансграничен достъп до повиквания, връзка между евопейските спешни центрове и служби за спешно реагиране, обслужване на обаждания дори на други езици, както и въвеждане на Reverse 112 (системи за масово оповестяване при криза и връзката им със спешния телефон).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държавата пусне интернет безплатно за всички и раздаде по един смартфон на всеки български гражданин, навършил 10 години, тогава може и да стане това.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А който няма интернет на телефона си да умира ли?
21
0
 
8
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 4 години
112 е напълно излишна тежаща на държавата структура със заплати минимум от по 1600лв. на служител .Звъннеш на 112 и те те прехвърлят на тел.166 или 160 или 155 за което ти почваш да обясняваш 2 пъти всичко от начало и времето за получаване на сигнала се увеличева 3 или 4 пъти .Закрийте някоя ненужна структура.
20
0
 
9
 
! Отговори
anon преди 4 години
а скайп и вайбър изрично указват, че не трябва да се ползват за обаждания до 911/ 112/ и тн. спешни телефони...
19
0
 
11
 
! Отговори
258 преди 4 години
До АнонименЗащо, какво лошо има в това, че "Баба Пена от Горно Нанадолонище още ползва домашен телефон"? Аз пък не мога да понасям всички тези зомбирани физиономии вперени в тези гениални средства за комуникации. А имате ли време да понаучите българска граматика и правопис? Не отварям дума за някой друг език...
18
0
 
8
 
! Отговори
до 16,15,14 и 13 преди 4 години
Докторе,качи тези файлове в YOU TUBE та да излезе цялата истина наяве!Защото 112 вярно си стоят на сянка и са под чадъра на МВР.
17
0
 
4
 
! Отговори
ПРО преди 4 години
Нарочно бъзикат нещата,за да е в ущърб на държавата и хората,всичко да е с краката на горе
16
0
 
14
 
! Отговори
Зевзек преди 4 години
Доживяхме!!! СТИГНАХМЕ И ПОДМИНАХМЕ АМЕРИКАНЦИТЕ.!!! Нека да въртят шайбата за 911. Докато им излезнат мазоли! Данъци да плащат, докато не се научат да ги дават на правилните фирми! Някои хора ги знаят. Сега съм спокоен. Хоп Вайбър , хоп обслужване на клиента, хоп обслужване на пациента. ВИЗУАЛНО!!! Вижда ме доктора как се пуля в момента в камерата и веднага знае диагнозата- колко ми е силен запека!Аламинут брат'чет, аламинут.
15
0
 
15
 
! Отговори
лекар преди 4 години
След толкова много промени и усложняване на работата ни само мога да кажа,че най старият ни начин на работа беше най бърз и най добър!Тогава не бях чувал да ни обвинят,че сме закъснявали! Проблемите ни започнаха точно след появата на 112-откровено казано те са излишна служба,която само ни бави!Не е редно всичко да се централизира.Представяте ли си какво би било ако за цяла Европа имаше единен телефон 112 в Брюксел или Берлин например.
14
0
 
11
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Случвало се е адреса от един окръг да се предаде в друг.Е тогава става страшно,защото на адреса дето отиваме няма никой! След много такива случаи ни писна и записахме диск с гафове на 112 и го изпратихме да чуят записа.Резултатът беше потресаващ накараха ни насила да подпишем декларации,че няма да изнасяме информация свързана със телефон 112 понеже те били част от МВР!Но те така и не разбраха каксме копирали фаиловете!А ние няма да им кажем,защото иначе нас ни изкарват виновни!
13
0
 
10
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Значи записват работещите в 112 адреса и го предават на работещите в ЦСМП- в страната има 28 такива.Работещите там записват адреса в компютри и на хартия и след това линейката тръгва.Ако е за някой филиал работещите в ЦСМП го предават на работещите във филиала.Ако обаждането на 112 не е попаднало в района който обслужва центъра а в друг-съответно те го препредават на центъра на 112 обслужващ района.И тогава сигнала поема към ЦСМП.Та не се чудете,че линейките закъсняват-пътят до ЦСМП е дълъг!
12
0
 
10
 
! Отговори
лекар преди 4 години
Работя в спешна помощ от почти 30 години.В началото имаше телефон 150-говориш с диспечера в окръжният град или с дежурният във филиала.Записва се адреса на лист и линейката тръгва.В средата на 90-те се появиха първите мобилни телефони.Тогава се случваше да се обади някой от друг окръг,което създаваше объркване.Инженерите тогава успяха да направят така,че като набереш 150 обаждането да попадне в съответният окръг.И така през 2007-*** вече се появи и тел 112. С него и нови проблеми.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало Сеяндурите как бабите и дедовците ще се обаждат нали трябва да имат интернет. Къв скайп къв вайбер ви е погонил. Знаете ли колко народ немогат да работят с компютър и смартфон. Или на вас вие през Сайдера. Колко милиона ще откраднете от простолюдието. Как хората от малките селца и градчета ще се обаждат при нужда като при тях нямат оператори а единственият апарат е стационарен телефон от бай Тошово време..
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И колко милиона ще ни струва новият софтуер и обажданията по Вайбър? Че нещо не ми е ясно. Освен това как е възможно китайският ми телефон да има опции касаещи Reverse 112, а ние още да го нямаме? Става въпрос за система за масово оповестяване, която не е с нищо по-различна от коледните смс-и изпращани от операторите. Т.е. няма цена на вграждане, само споразумения с операторите. Какво им попречи досега да я въведат?
9
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
сащ с техния 911 са жалки в сравнение с системите разработени от герб и одобрени от нашия водач винету
8
0
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ужас! Те сега се мотаят и се чудят какво да правят, а какво остава да им се монтират "сложни" технологии.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно как баба Пена от Горно Нанадолнище ще се свърже по Вайбър и Скайп, след като още ползва домашен телефон?А и селото й от баирчините с гордост е подминато от всяка една уважаваща себе си мобилна мрежа, въпреки цветно декларираните брошури с картинки показващи ни 99.9%-ото покритие на страната...
6
0
 
5
 
! Отговори
абе преди 4 години
Малко ме съмнява, да го Усъществят!
5
1
 
2
 
! Отговори
Патиланчо преди 4 години
До Анонимен 6Ако под "основно" имате предвид образование - да, имат.Ама един вестник-ежедневник с петдесет новини се списва за ден. После има поне 8-часа време редакторите и коректорите да си свършат работата. И вестника излиза, какъвто е към еди-колко си часа.Няма как "авторите" да ги минава и редактира коректор на всеки половин час. Ако трябва да ви пишат реч или рекламно съобщение - ще я направят без грешки, няма страшно.И аз ги пустовам, но несправедливо...:-D
4
1
 
7
 
! Отговори
оле-оле-оле-оле преди 4 години
Зума има тежката дума,нашта система 4-4-2, И това е трансверната сума, нашта система 4--4-2

Спонсорирани публикации