Българинът – с голямо доверие в ЕС, но не се чувства гражданин на Европа

В България и Румъния доверието е нараснало с пет процента
20 дек 2019 15:44, Елка Василева
193
Българинът – с голямо доверие в ЕС, но не се чувства гражданин на Европа
Снимка: архив, Reuters

Доверието на българите и румънците в ЕС бележи най-голямо повишение в Общността за тази година. Това показва проучване, представено днес от Европейската комисия.

В България и Румъния доверието е нараснало с пет процента и достига съответно 60 и 57 на сто.

Най-високо доверие в ЕС имат гражданите на Литва (66 на сто) и Дания (63 на сто).

По-скоро вярват в ЕС 49 на сто от участвалите в допитването граждани на Германия, Полша и Белгия, както и 45 на сто от словаците.

В Унгария доверието към ЕС е 52 на сто.

Най-малко на ЕС вярват гражданите на Великобритания (29 на сто), Франция (32 на сто) и Гърция (34 на сто).

Образът на ЕС е разглеждан положително най-често от гражданите на Ирландия (63 на сто), България (61 на сто) и Португалия (59 на сто).

Средно в ЕС едва 42 на сто от гражданите заявяват, че виждат Общността в положителна светлина.

Данните сочат спад в общото доверие в ЕС с един процент за една година.

Одобрението за образа на ЕС е намаляло с три на сто в последната година, като се отчита покачване в същия мащаб на неодобрението. С три на сто (до 52 процента) намалява задоволството от европейската демокрация.

На въпрос дали се чувстват граждани на ЕС, българите са в края на таблицата, като едва 56 на сто отговарят положително.

По-ниски са резултатите само сред отговорите на гражданите на Италия (55 на сто), Великобритания (53 на сто) и Гърция (51 на сто).

Първите три места в чувството на европейска принадлежност заемат гражданите на Люксембург (91 на сто), Испания (86 на сто) и Германия (83 на сто).

Проучването показва, че днес европейците се тревожат най-много от имиграцията, промените в природата и икономическата обстановка. Най-малки са тревогите им за престъпността, енергийните доставки, данъците и пенсиите.

На национално равнище най-много тревоги предизвикват здравеопазването, околната среда, безработицата и цената на живота, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: довериеЕСевропейци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко да се постарае да си подпише един договор за българите с англичаните,да не се офлянква,има англичани в България и българи в Англия,какво ще правим?
132
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до анонименАми аз като погледнах,във Франкфурт е имало не по-малко управление на Ротшилд,че дори и герберите с тяхната Зайдел.
131
2
 
4
 
! Отговори
До 139 преди 4 години
Тя па шот България е голяма, нема да излезем от ЕС докът не умре. А ние не трябва да излизаме от НАТО, щото вече си унищожихме армията и няма кой да ни пази. Даже и атомни бомби нямаме. Ех, официални де.
130
29
 
0
 
! Отговори
България ще я има преди 4 години
докато членува в ЕС и НАТО. След разпадането на тези институции, ако това стане, територията на България ще бъде разчленена и разпределена между Русия (Черноморието до Шумен и Сливен), Турция (Къджалъка), Гърция (Долината на Струма) Сърбия (от Видин до Търново), Румъния (Русе до Шумен и Търново).Българите ще бъдат поизбите, прогонени, а останалите наречени 'балкански татари'. Това е стратегически план на Русия, усъвременен от Коминтерна през 1934 г.Русия засели по БГ Черноморието .5 мил русн
129
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
koi ebava balgarite za hora v evropa, vsi4ki sme 2 ka4estvo.
128
2
 
23
 
! Отговори
6 преди 4 години
Статията е глупава и пълна с противоречия .Малките и бедните народи искат ЕС .Големите като Англия искат да са независими и го напускат . Ние също трябва да го напуснем , за да търгуваме с всички и да печелим в този многополюсен свят .ЕС ни задушава и ликвидира !НАТО също ! Не искаме в нАТО и в никакви военни съюзи , които само ни използват в интерес на Америка ! Искаме СВОБОДА !
127
1
 
22
 
! Отговори
Иванчо от втори Б преди 4 години
"Българинът с голямо доверие в ЕС"- Кой българин?
126
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДружбада на България с ЕС и САЩ я направи най-бедната страна и първа по смъртност в света.---А ако излезем от ЕС,ще се реши ли този проблем?Не няма да се реши,а ще затънем още повече.И управляващите ще са пак марионетки.И аз искам силен,независим ЕС и всички държави от ЕС да са икономически силни,ама няма.И докато всеки дърпа чергата към себе си,а не общо към по-добро,ще е така.
125
9
 
6
 
! Отговори
продължение: преди 4 години
Дружбата на БКП със СССР накара червенотиквениците да почитат смъртта на Васил Иванов Кунчев-Левски на 19 вместо на 18 февруариПричината е че 1918 се създава руската вътрешна червена армия то ест КГБ и Милицията от поляка Дзерджински бивш подотдел на Червената армия на Лейба Бронщайн-ТроцкиИнтересното е че в миналото МИЛИЦИЯ се е наричала армията на римските ПапиОще от 1916 Световните еврейски организации опищяват целия свят срещу Николай Втори заради полското евреиствоА при Хитлер кво???
124
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Европа е цивилизована и има стандарти. За хората първа категория едни стандарти, за хора втора категория други стандарти.
123
3
 
16
 
! Отговори
право куме в очи преди 4 години
Макрон: Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, отколкото българи или украинци.
122
3
 
20
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
"Българинът с голямо доверие в ЕС" <-- ЛЪЖА!!!
121
3
 
8
 
! Отговори
Утре е преди 4 години
21.12-ден рожден на Йосиф Висарионович СталинЛейба Бронщайн известен под фалшивото име Троцки пише в спомените си:"В първите години след Болшевишката революция от 7 ноември 1917 СТАЛИН изобщо го нямаше в нашата комунистическа партия и СССР"Лейба Бронщайн създава Червената армия 1917 а точно от нея разрешава на поляка Дзерджински през 1918 да вземе подразделението Милиция и да създаде КГБ то ест Сталин е невиненОще 1916 паневреите опищяват планетата срещу Николай 2 зарад полските евреи
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоПрав си,преди години четох страниците на немското посолство и там пишеше,че българите се вписват лесно в обществото и нямат никакъв проблем с тяхната адаптация,същото е и в Испания.
119
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Но:...-Ако трябва да сме сериозни:-Горното твърдение е пълна глупост!!!!..От лични наблюдения знам,че нашите сънародници /ИЗКЛЮЧВАМ МУР..ГАВЕЛИТЕ!!!/ много добре се "вписват" в порядките на ЕС!..Е,намират се и "тарикати",но общо взето нашего брата се чувства добре там...Като изключим "дежурната" НОСТАЛГИЯ ПО РАЙСКОТО КЪТЧЕ,наречено "България"..А цялата "тайна" се състои в това,че ТАМ "отговорните фактори" са ПОДРЕДИЛИ държавите си!!!..Е, у нас докато Боко Харем вилней над бащино ми огнище,н
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите нямат още правото на свободно придвижване в ЕС както гражданите на западна Европа.
117
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
AFP: ЕС ще отговори "единно" на евентуални американски санкции срещу Франция.Европейският съюз ще отговори на евентуални наказателни мита на САЩ срещу френските стоки единно, като призова Вашингтон за диалог, предава AFP.Европейският съюз няма да си разваля отношенията със САЩ заради членки втора категория като България и няма да въвежда реципрочни визи за американци заради визовия режим който САЩ налага на България съобщиха от Европейската комисия.
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българи на просия в Германия: Намерят ли у някого скрити пари, го пребиват!От просия изкарваt по 30-50 евро на ден, някои повече!
115
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
да живее "Статистиката"!!!..Но все пак:-УЖ българина "имал голямо доверие в ЕС",па..."ни са чувствал гражданин на Съюза"....Е,възниква въпроса:-За какъв са чувства тогава българина?-За "селянина" на Съюза?...............Разбира се,въпроса ми е риторичен...С такова МИЛИЦИОНЕРСКО "управление",разбирай "дерибействане",което ВРАГОВЕТЕ на нацията ни установиха ,пак добре,че не се чувстваме "поданици на Ориента"!ЗА СЕГА-20.12.2019..
114
2
 
10
 
! Отговори
какви европейци? преди 4 години
Българите дори още нямат право да пътуват без визи като европейците.