Битката във Върбишкия проход, в която Крум сразява Никифор I

Вижте поредният епизод от поредицата "Средновековна слава"
22 дек 2019 15:36, Александър Попов
99

Битката при Върбишкия проход, при която Крум залага хитър план и сразява Никифор I, е едно от най-големите поражения в цялата история на Византия. Това е и една от най-значимите победи във военната история на българския народ, която заслужено й отрежда място в новата документална поредица "Средновековна слава" на ЗАД "Армеец" и "Българска история".

Филмът прави визуална ретроспекция, като се връща още до началото на IX век - размирен и несигурен период за Югоизточна Европа.

Византия е постоянно подложена на натиск от страна на Абасидския халифат, а възходът на Франкската империя води до пренареждане на политическата карта по средното течение на р. Дунав.

В тази обстановка, България и Византия временно прекратяват своята конфронтация. Но не за дълго. След като наследява Кардам през 803 г., Крум обръща поглед на северозапад и възползвайки се от разгрома на аварите от силите на Карл Велики, изпраща войски по поречието на реките Дунав и Тиса и завладява днешните Източна Унгария и Трансилвания. След като затвърждава завоеванията си на север, Крум решава да продължи политиката на своя предшественик за експанзия към Македония, където още от края на VII век живее компактно българско население, доведено там от Кубер.

Българските войски често се спускат по поречието на река Струма, а през 809 г. е превзета и ключовата крепост Сердика, с което пътят към Македония е окончателно отворен. В тази ситуация византийският император Никифор I Геник решава да приключи военните действия с арабите и да организира мащабна експедиция, с която да се справи с българската заплаха.

През месец май, 811 г., византийците започнали да съсредоточават силите си в Тракия, като за предстоящата кампания Никифор мобилизирал войски от балканските теми, както и допълнителни контингенти от малоазийските теми и столичната тагма. Това била най-голямата армия, повеждана от византийците срещу България.

Според историческите извори Никифор мобилизира повече от 60 000 души, но някои съвременни изследователи смятат, че не повече от 30 000 поемат на поход към България. В началото на юли ромеите достигнали Маркели, където били пресрещнати от пратеници на Крум, който предложил да се подпише мир между България и империята. Но Никифор отхвърлил предложението.

Крум изпраща срещу тях своята елитна редовна армия – 12 000 души. Те са разбити от многочислената ромейска войска и са принудени да се изтеглят към Балкана. Втора армия, от набързо организирано опълчение също била разгромена и войските на Никифор нахлули в столицата Плиска. Никифор, разказва ни Теофан Изповедник, "заповядал да се избият безсловесните животни, децата-кърмачета и хора от всякаква възраст, а мъртвите тела на едноплеменниците си оставил непогребани, като се грижел само за събиране на плячката".

В тази ситуация Крум отправя ново предложение за мир, като междувременно прегрупира войските си и повикал аварски наемници, за да попълни оределите си редици.

Българският владетел правилно преценил, че и това предложение ще бъде отхвърлено и издигнал поредица от укрепления, с които преградил проходите в източна Стара Планина. Научавайки че пътя му за отстъпление и линиите му за комуникация с Тракия са отрязани, Никифор побързал да изтегли войските си от Плиска и се насочил обратно към Балкана с цел да си пробие път и да се завърне в Тракия. В нощта на 25-ти срещу 26-юли, византийците навлезли във Върбишкия проход.

Цялата развръзка на сражението, в което Никифор I е сразен и главата му получава Крум, гледайте във видеото.

Документалната поредица "Средновековна слава" е третият образователен проект на ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история". Неговата мисия е да помогне за популяризирането на родната история и да послужи като полезен инструмент за учителите, които искат да оцветят часовете си по история.

"Средновековна слава" разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България. Всеки епизод може да гледате премиерно по Bulgaria ON AIR – всяка неделя, от 16:30 часа, в предаването "Операция История" с Росен Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
2
 
! Отговори
kireza преди 4 години
До АнонименПРЕДИ 13000 ГОДИНИ ХИПЕРБОРЕЙЦИТЕ СА СЕ СПУСНАЛИ НА ЮГ,СПАСЯВАЙКИ СЕ ОТ ОВЛАДЯВАЩИЯТ ТЕРИТОРИИТЕ ИМ СТУД!РАЗНИТЕ ЧАСТИ ОТ ТЯХ ПРИЕМАТ РАЗЛИЧНИ НАЗВАНИЯ,НО ВСИЧКИ СА БИЛИ С ЕДНО ДНК И С ЕДИН ЕЗИК - ХЕТИ,ТРАКИ,ДНЕШНИТЕ РУСКОЕЗИЧНИ..БЪЛГАРИТЕ СМЕ КЛОН НА ХЕТИТЕ И СЛЕД ПАДАНЕТО НА ТРОЯ СМЕ СЪЗДАЛИ БАКТРИЯ!ПО ВРЕМЕТО НА АЛЕКСАНДЪР СМЕ ИМАЛИ ТЕСНИ ВРЪЗКИ С РУСКОЕЗИЧНИТЕ И СЛЕД ВРЕМЕ СМЕ СЪЗДАЛИ "ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ"!НЯМАМ ВЪЗМОЖНОСТТА ПРОСТРАННО ДА ОПИША ИСТОРИЯТА НА НАШИТЕ ПРЕДКИ,А ЖАЛКО...
71
2
 
2
 
! Отговори
kireza преди 4 години
ИСТОРИЯ...ДО КРУМ ВСИЧКИ ДЕВОЙКИ СА БИЛИ ОБУЧАВАНИ ВЪВ ВОЕННО ДЕЛО!НО ЖЕНСКИТЕ ПОЛКОВЕ СА БИЛИ ПРИЗОВАВАНИ САМО КОГАТО ОТЕЧЕСТВОТО Е БИЛО ПРЕД УНИЩОЖЕНИЕ!КРУМ Е ПРИЗОВАЛ ЖЕНСКИТЕ ПОЛКОВЕ И ПРИ ПРОХОДА ИМЕННО ЖЕНСКИ ПОЛК Е УНИЩОЖИЛ ОХРАНЯВАЩАТА НИКИФОР ТАГМА И ТЪЙ КАТО НИКИФОР НЕ СЕ Е ПРЕДАЛ НА ЖЕНИ,ТЕ ГО УБИВАТ!ВИЗАНТИЙСКИТЕ ХРОНИСТИ СА ЗАМЪЛЧАЛИ ТОЗИ ФАКТ,НО ОТ ИСТОРИЯТА НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ИЗБЯГА!!!
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Аз съм тракиец, мамка му!" , а този бумтящ звук който чувате е от удряне по косматите ми гърди.
69
2
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Крум е от ромски произход с много къдрава коса и обичал да пие винце от млада лоза.
68
3
 
3
 
! Отговори
XXL преди 4 години
"лека" поправка - битката е била на Ришки проход, а не на Върбишки
67
6
 
6
 
! Отговори
НАЗДРАВЕ! преди 4 години
Тюрките са азиатци и живеят в Русия и са част от руската федерация били са винаги подгласници на руснаците! Турците от Анадола нямат нищо общо с тях... турците по принцип са арабо-индийци... Само името им е близо до тюрките... Като примерно индийци и индиянци... Станало е объркване през историята... Но няма значение. Наздраве дружина с Никифорова кратуна!
66
6
 
8
 
! Отговори
тя преди 4 години
Славно минало !
65
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме едно племе в рамките на Източната римска империя .Нито повече нито по малко .
64
5
 
10
 
! Отговори
kireza преди 4 години
До Fenasi KerimТУРЦИТЕ СА СИ ТУРЦИ,ОСМАНСКИТЕ ТУРЦИ ИДВАТ ОТ АРАБСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ...ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ПОПЪЛВА АРМИЯТА СИ ОТ ТЕЗИ,КОИТО ПРИЕМАТ ИСЛЯМА И ОТ ПОДЧИНЕНИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ТЕРИТОРИИ...ИМПЕРИЯТА Е ИМПЕРИЯ НА ВЯРАТА А НЕ НА ЕТНОСА,КАКВАТО Е БИЛА И ВИЗАНТИЯ - МНОГО ОТ ИМПЕРАТОРИТЕ СА АРМЕНЦИ...А ОТ ИНДИЯ ИДВАТ ***,ТЕ СА БИЛИ НАЙ-НИЗШАТА КАСТА - КАСТАТА НА КРАДЦИТЕ....
63
5
 
5
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
И сега истината :турците не са тюрки а идват от Индия - прогонени от Индия!!!
62
7
 
11
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Fenasi KerimПриятеля, не съм те обидил.Думата "невеж" ознава " не вещ" или "не знаещ", с други думи неосведомен, човек комуто не е казана истината.На този свят най-важното е да си добър човек, а произход, цвят на кожата, религия, образования и т.н. са второстепенни неща, които веднага губят стойност, щом човек е лишен от доброта. Знаеш ли, че генетично най-близки до съвременните българи са италианците от Северна Италия?За "македонци", румънци и северни гърци е ясно защо са ни близки.
61
5
 
4
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Чужда религия се приема лесно, чужд език се учи лесно, но генетиката не може да се манипулира и показва ясно кой какъв е. България има най-разнообразния ген на Балканите и може би в Европа или дори в Света. Много различни хора и племена са минали от тук. Славянския език и Христовата религия са се запазили, но в България има всякакви хора от какъв ли не произход. В днешно време всеки да си измисля какви ли не корени за политически облаги и разделение. Нз дали въобще има такова нещо като Ю славиан
60
7
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Fenasi KerimПриятеля, траките са "претопени" от самите себе си.Нима е логично да изчезне "Най-многобройният народ след индийците", както пише Херодот.Народ чийто български език е бил книжовен език в Източна Европа и на чиято основа възникват сръбският, както и руският книжовен език и се създава "славянската" езикова групаЗащо според теб имаме еднакви обичаи, традиции, фолклор, оръдия на труда, както и език даже със същите диалектни особености?Историята е политика и затова е лъжлива, интереси
59
7
 
5
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До БогомилХубаво е че има интелигентни хора като Вас с които може да се води един конструктивен диалог без обиди (ако изключим това че ме нарекохте "невеж" това е лека "обида"). Посещавайте по често този сайт аз пиша тук често. Поздрави, бъдете жив и здрав и Весела Коледа! Лягам си иначе темата ми харесва :)
58
7
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Fenasi KerimАма ти си много невеж приятелю.Гърците отдавна обявиха техният победител Александър Македонски за грък, макар македонците да са траки.Те обичат да си присвояват чуждото.Наскоро си присвоиха с измама над 300 милиарда евро.Днес и турците се стараят да докажат, че имат тракийски корени и са древните троянци. В Румъния все повече се говори, че те са даки, които са траки от групата на гетите, наричани и скити и сармати. Албанците се обявяват за илири, също тракийски народ. Сърбите ...
57
7
 
5
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
За Дионис не знам не искам да споря но е факт, че гърците които всъщност са египтяни си присвояват местната култура и история. Дано да съм се изразил правилно. Владея български добре но греша понякога без да искам. Присвояват или усвояват не знам как се пише точно.
56
6
 
4
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Fenasi KerimКога съм казал, че Волжките българи са траки?Но тези племена първо са били под тракийска, а после и под българска власт.От от 4-ти до 15-ти век траките от групата на мизите са наричани едновременно и мизи и българи, а траките гети са единствените, които в древността са били наричани "Славени".Аспарух е обединил гетите/славени/ и мизите/българи/ и е освободил земите на юг от Дунава.В крайна сметка всички са съзприели името българи.Имената се менят, но народите остават.Виж иранците
55
5
 
10
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До БогомилТраките са "изчезнали" приятелю. Има географски наименования но народ или държави траки няма. Не са изчезнали а са претопени. Ти казваш точно това. Щом днес са в Румъния, България, Гърция и Турция а няма един да излезе да се удари по косматите гърди и да крещи "АЗ СЪМ ТРАКИЕЦ МАМКА МУ" значи ги няма.
54
5
 
7
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
Да не забравим че византийския император Никифор чийто череп е ползван като халба за вино не е грък а арабин. Покръстен арабин.
53
6
 
5
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Fenasi KerimПриятел, бедно ти е въображението.Става въпрос за това, че траките като първия цивилизован народ са повлияли на много други, в това число и на много по.младите тюркси народи.Например тракийския цар Дионис е завладял Северна Индия/неговите траки са ариите/ и занесъл цивилизацията там, където се е самообожествил. Сега да не ми кажеш, че Дионис е "гръцки" бог, защото ще се смея.Нито българите, нито траките са изчезнали. Живеят и в Румъния, Украйна, Турция и по Балканите, в Италия.

Спонсорирани публикации