Битката във Върбишкия проход, в която Крум сразява Никифор I

Вижте поредният епизод от поредицата "Средновековна слава"
22 дек 2019 15:36, Александър Попов
99

Битката при Върбишкия проход, при която Крум залага хитър план и сразява Никифор I, е едно от най-големите поражения в цялата история на Византия. Това е и една от най-значимите победи във военната история на българския народ, която заслужено й отрежда място в новата документална поредица "Средновековна слава" на ЗАД "Армеец" и "Българска история".

Филмът прави визуална ретроспекция, като се връща още до началото на IX век - размирен и несигурен период за Югоизточна Европа.

Византия е постоянно подложена на натиск от страна на Абасидския халифат, а възходът на Франкската империя води до пренареждане на политическата карта по средното течение на р. Дунав.

В тази обстановка, България и Византия временно прекратяват своята конфронтация. Но не за дълго. След като наследява Кардам през 803 г., Крум обръща поглед на северозапад и възползвайки се от разгрома на аварите от силите на Карл Велики, изпраща войски по поречието на реките Дунав и Тиса и завладява днешните Източна Унгария и Трансилвания. След като затвърждава завоеванията си на север, Крум решава да продължи политиката на своя предшественик за експанзия към Македония, където още от края на VII век живее компактно българско население, доведено там от Кубер.

Българските войски често се спускат по поречието на река Струма, а през 809 г. е превзета и ключовата крепост Сердика, с което пътят към Македония е окончателно отворен. В тази ситуация византийският император Никифор I Геник решава да приключи военните действия с арабите и да организира мащабна експедиция, с която да се справи с българската заплаха.

През месец май, 811 г., византийците започнали да съсредоточават силите си в Тракия, като за предстоящата кампания Никифор мобилизирал войски от балканските теми, както и допълнителни контингенти от малоазийските теми и столичната тагма. Това била най-голямата армия, повеждана от византийците срещу България.

Според историческите извори Никифор мобилизира повече от 60 000 души, но някои съвременни изследователи смятат, че не повече от 30 000 поемат на поход към България. В началото на юли ромеите достигнали Маркели, където били пресрещнати от пратеници на Крум, който предложил да се подпише мир между България и империята. Но Никифор отхвърлил предложението.

Крум изпраща срещу тях своята елитна редовна армия – 12 000 души. Те са разбити от многочислената ромейска войска и са принудени да се изтеглят към Балкана. Втора армия, от набързо организирано опълчение също била разгромена и войските на Никифор нахлули в столицата Плиска. Никифор, разказва ни Теофан Изповедник, "заповядал да се избият безсловесните животни, децата-кърмачета и хора от всякаква възраст, а мъртвите тела на едноплеменниците си оставил непогребани, като се грижел само за събиране на плячката".

В тази ситуация Крум отправя ново предложение за мир, като междувременно прегрупира войските си и повикал аварски наемници, за да попълни оределите си редици.

Българският владетел правилно преценил, че и това предложение ще бъде отхвърлено и издигнал поредица от укрепления, с които преградил проходите в източна Стара Планина. Научавайки че пътя му за отстъпление и линиите му за комуникация с Тракия са отрязани, Никифор побързал да изтегли войските си от Плиска и се насочил обратно към Балкана с цел да си пробие път и да се завърне в Тракия. В нощта на 25-ти срещу 26-юли, византийците навлезли във Върбишкия проход.

Цялата развръзка на сражението, в което Никифор I е сразен и главата му получава Крум, гледайте във видеото.

Документалната поредица "Средновековна слава" е третият образователен проект на ЗАД "Армеец" и сдружение "Българска история". Неговата мисия е да помогне за популяризирането на родната история и да послужи като полезен инструмент за учителите, които искат да оцветят часовете си по история.

"Средновековна слава" разказва за десет от най-славните битки в средновековната история на България. Всеки епизод може да гледате премиерно по Bulgaria ON AIR – всяка неделя, от 16:30 часа, в предаването "Операция История" с Росен Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Vladko GratzДобре ли сте?
31
7
 
16
 
! Отговори
До 33 преди 4 години
Каква държава сме имали през соца бе? Махнете границите и няма да остане един българин. А нашата държава беше сателит на СССР, така че дай още 45г робство. Ако българите са най-близо до траките, траките са били индивидуалисти и никога не са успели да се обединят в едно голямо племе. Нормално е да сме индивидуалисти, ако не бяхме, как щяхме да оцелеем пред чуждо влияние? Никак.
30
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е било някога.За разлика от нациите които са правели всичко за да оцелее короната у нас е имало борба за власт и разединение .След Иван Асен 2 всичко постепенно тръгва към разпад и тъмни векове , а после 2 робство от общо 800 години. Толкова много векове съвсем оформят манталитет на индивидуалисти .Соца беше един миг в който за малко пак имахме държава и самочувствие.За съжаление ни я отнеха .
29
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А я ми кажете, защо в момента в Атина има улица "Василий ***"
28
3
 
5
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Това са го правили всички конници, включително и османците.
27
15
 
12
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Waffen SSХахахаха! Стига си чел само учебниците, писани от враговете ни и последно редактирани от Москва.Жал ми е, много българи продължават да не се интересуват от истинската ни история, а не от митове, съчинени от враговете ни и на първо място от изпълнителя на политическата поръчка на Австроенгарската империя, К.Иречек. Същата Австроунгария, която заедно с Русия подписаха тайни договори да не се създава обединена българска държава, преди войната от 1877-78г.Златарски е предател.
26
4
 
7
 
! Отговори
До 26 преди 4 години
По-скоро паница или тенджера, много му е голяма. Не на празно го наричат тиквата. Представи си да пие от тая тиква, това има да побере литър и половина вино. Той ще умре бе.
25
8
 
7
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
В Уикито невинаги пише истината.Историята е политика.Маджарите са 2000г под българско влияние и власт.Ние сме ги цивилизовали.В края на 9-ти век българската династия на Арпадите ги довежда тук.Арпад е имал основателни претенции за българския трон, предвид узурпацията му, извършена от Борис, против волята на българската аристокрация/избитите боляри/.Константинопол подрепя Симеон, за да предотврати обединението ни с българите на Арпад и водените от тях васални маджари.Страх от българите.
24
2
 
21
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
До Богомил, Юстиниан първи - велики умира някъде към 560 година, 120 години преди официално признатата дата за основаване на България.Така,че тогава България няма нито църковни книги нито писменост.Все пак не си съчинявайте историята и не си я нагласяйте за ваше удобство,А славяно- българската писменост е приета по време на княз Борис,някъде към 860 г и час след това може да се говори за църковно- славянски книги.Ама на какво ви учат
23
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крум би си направил чаша от Тиквата.
22
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"И попита хан Крум аварските пленници след като унищожи Аварската империя: От какво, мислите, че загина вашата държава? А те отговорили: От това, че съдиите се съюзиха с престъпниците и крадците; от взаимните клевети, които погубиха по-храбрите и умните; освен това от подкупничеството - всички станаха рушветчии; също и от Търговията, понеже всички станаха Търговци и се мамеха помежду си; От всичко това произлезе нашата гибел." Това ни очаква "драги" управляващи!
21
16
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 4 години
Теофан Изповедник е нещо като.... агент Тенев днес. Поредната приказка за малки деца.Безкрайни измислици е нашта история.С тази мания за величие ставаме смешни пред света.Дайте автентични документи..., а не детски приказки.
20
12
 
8
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Далечната ЗаставаИ кой пише тези сведения?Нашите врагове, които след смъртта на последния велик император с българска/тракийска/кръв, Юстиниян, разрушават над 900 наши първохристиянски храма, изгарят и българската църковна книжнина, обявяват ни за варвари и езичници.Те са истинските варвари. Това дело "православните" извършват след като в края на 6-ти век вземат властта в църквата и съответно в империята. Всичко е борба за власт. Затова писанията на враговете ни обслужват техните интереси.
19
7
 
10
 
! Отговори
Крум Страшни преди 4 години
тия с големите носове като Бoкo не ги взимах във войската щот те очевидно от малки много бой са яли в школото от връстниците и какъв войник ще стане от тях оделно че много лъжат
18
8
 
8
 
! Отговори
Крум Страшни преди 4 години
на един човек голям ли му е носа значи много лъже - аз ги режех такива
17
5
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Сега разбрахте ли, защо Ким Атомния се въоръжава колкото може ?!
16
7
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Това съм го чувал и преди. Българите били наемници на аварите, после евентуално започват да стават по-силни. И накрая, чрез много войни с българите, се срива. Така падат аварите. После и унгарците са се опитвали да се заделят тук, но сме ги отблъснали и пратили обратно у на майка си... То това си го пише у Уикипедия.
15
3
 
12
 
! Отговори
какво падение само преди 4 години
преди имахме сега имаме Бoko Tиkвaта
14
10
 
11
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Бабата на Крум е аварска принцеса.Още не може да се каже каква е разликата между българите и така наречените "късни авари" от 9-ти и 10-ти век.А приликите са много. Роднини сме.Унгарците нямат интерес да признаян официално, че са били под българска власт, факт, който се коментира само в научните среди, а политиката го неглижира.Родовите земи на Крум са били в Панония, в Аварско.Там е роден.Като праща войски там, Крум всъщност защитава българските земи, заплашени от настъплението на франките.
13
9
 
16
 
! Отговори
Далечната Застава преди 4 години
Няма как да се отрече,че Крум си е един варварин.Когато обсажда Средец и има проблем с превземането му,обещава на гарнизона от 6000 човека ,че ако сложат оръжия и се предадат ще ги пусне да си ходят.Да ,ама когато гарнизона се разоръжава поставя пред всички градски врати по няколко дръвника и се захваща за работа.Така,че едно от най-кървавите места в София се намира в сутерена на магазин София,Халите, между Дондуков 1 и 2 в подлеза и т.н.

Спонсорирани публикации