На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас

Емигрантите ни пращат повече средства от преките инвестиции
Обновена: 24 дек 2019 14:56 | 24 дек 2019 14:55, Камелия Цветанова
273
На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас
Снимка: Reuters, архив

Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година.

Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания.

Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции, предава bTV.

Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.

У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.

От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина.

Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.

Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
5
 
29
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Тази статистика е абсолютно грешна, парите са в пъти повече отколкото тази смешна сума от 920 млн. евро. Това са само банковите трансфери над 2000 евро, които се засичат от БНБ. Въобще не се включват парите през Western Union, Moneygram, тегленията от банкомати и кеша, който се носи в джоба. Реално става въпрос за поне 5 милиарда, ако не и повече...
141
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2,5 милиона работещи българи в България = 50 милиарда евро БВП.2 милиона работещи българи в чужбина = 1 милиард евро по пощата. Айде сега някой да сметне колко губим от всеки който е решил да поддържа чуждите икономики и да плаща пенсиите и здравеопазването на чуждите бабички.
140
2
 
4
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 142 преди 4 години
Ти си "болен"!!!!Лек за те все още няма!!!!
139
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен.котка като неможе да стигне парчето месо казва че смърди тека и твоята работа като неможеш да работиш чужбина обвиняваш ги че са предатели всеки неможе да бъде гурбeтчия това е голям рикс
138
3
 
6
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Какво е да работиш за мизерната заплата!!!!!Много "псевдо" "писачи" няма да искат да ми отговорят от СРАМ!!!!!
137
1
 
7
 
! Отговори
нема проблема преди 4 години
до сега получавах от децата си решихме да идем при тях пенсията за двама са 600 лв за година 7200лв вместо да вземем от тях ще дадем на тях даси идат на морето в турция в бг морето е много мръсно и обслужването е нула и ще сикупят дрехи ем по евтино
136
4
 
8
 
! Отговори
до 142 преди 4 години
100 млрд. БВП? Ти пиеш ли си хапчетата редовно?
135
4
 
10
 
! Отговори
до 139 преди 4 години
Явно ти избиваш някакви комплекси, според теб пращащите пари били по-скоро изключение, но в статията цитират официална икономическа статистика, а не какво някой си мислел. Ясно е написано, че "Емигрантите ни пращат повече средства от преките инвестиции". Кое точно не разбра?И не мога да разбера какво точно ти и хора като теб мразят емигриралите. Ако не са парите на емигрантите, да ги няма още по 20 села на година.
134
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 25 г. съм навън. Първите пет години пращах пари на родителите си, като се пенсионираха ги взех при мен. Защо да живеят в мутроландия за да пращам евро и да пълнят гушите на Мутрите от топлофикация токажиите и водажиите. Я да се таковат та да подфърчат.
133
4
 
29
 
! Отговори
до139 преди 4 години
Слушаи какво бе *** /не съм избегъл/ ами просто не ми оцениха труда във българия . Друго когато се научете да копувате работата и труда на хората тогава може и да говорим за някакво икономическо развитие .Никои не ви е длъжен да ви работи на ангария .За месечните средства които изкарвам като заплата и други соцялни предобивки за мен и децата ми няма да споменавам защото не виждам смисъл да дразня хората които работят във българия ,които уважавам но и съжалявам ,аиде много ти здраве
132
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно големи комплекси избиват част от избягалите от България, но не се осъзнават, че няма да станат значими, за каквито се опитват да се представят. Може и да има някой и друг избягал, който да праща пари на роднини в България, но това е по-скоро изключение.
131
5
 
16
 
! Отговори
робство по богата ев преди 4 години
Болногледачи ,хигиенисти ,работнички на витрини-колко на хилядите българи работят на по високо ниво.Франция заплаща минимално 8 евро на час-колко работещи в Бг. получават 8 евро на час.
130
2
 
2
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до смех130 преди 4 години
Това че не си запознат със реалността-няма да го коментирам!!!!Няма да падна на твоето ниво!!!!!Не си на нивото на проблема!!!!!!
129
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Емигрантите вкарват,политиците-бизнесмени изкарват.Добре е че се следи и побликувате какво влиза в страната,но не е и зле да си допишете статията,и да побликувате какво и колко излиза от държавата.Защото единствените свободни пари в България са в държавните фондове,и фондовете от ЕС. И в двата случая обикновеният човек няма достъп до тези пари.Примерно историята с КТБ-то.Всъщност защо не побликувате къде са парите от КТБ-то и точно кой ги източи,и от къде се покриха загубите?Малко имена,знаят се
128
4
 
22
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
"Некадърници" обсъждат хора,които за няколко дена работа вземат заплатата на повечето,които работят цял месец в България!!!!!
127
2
 
6
 
! Отговори
До 132 преди 4 години
А не бяха ли 600 милиарда долара, парите дето си ги бил вкарал в България през последните три години?
126
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-вероятно това са мафиотски пари от наркотици и други подобни. Голямо изсилване пада за няколко милиона евро.
125
14
 
7
 
! Отговори
До 121 преди 4 години
Пич за 3 години вкарах в България над 600 000лв до още 5 ще вкарам поне 1мил ... и преди 38год ще съм пенсионер в Бг с 15 имота на рента. Най обичам такива мишки като теб, тях цял живот ги гавря. Ааа и не забравяй да си изпиеш хапчетата че току виж си умрял от злоба
124
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хаха великия чалгафон чорбаджи връзкарски чака да му изпратят пари тия които избягаха заради него за да се надува в смърдящата чалготека и да се прави на велик
123
20
 
8
 
! Отговори
Смех преди 4 години
България щяла да фалира без емигрантските пари. ГолЕм смЕх. Колко ли трябва да е заблуден човек, за да го твърди?!