На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас

Емигрантите ни пращат повече средства от преките инвестиции
Обновена: 24 дек 2019 14:56 | 24 дек 2019 14:55, Камелия Цветанова
273
На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас
Снимка: Reuters, архив

Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година.

Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия - почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания.

Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции, предава bTV.

Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години - от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.

У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.

От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите - дали от тук, или от чужбина.

Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.

Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сравнение разходите в бюджета на България за 2019 година са почти 23 милиарда евро. 1 милиард евро преводи от чужбина към България не са малко, но има и обратния поток на пари - от България към чужбина.
121
7
 
11
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН до 121 преди 4 години
"БОТ"!!!Защо пишеш манипулативно!!!!Аз съм извън България и съм със много перспективна и добре заплатена професия и мога да ти кажа,че тук има много Българи,които работят много отговорни,престижни и добре платени професий!!!!!Недей писа,без да си запознат с РЕАЛНОСТТА!!!!!!
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето защо има разруха на икономиката,световните лидери въртят всичко,ние просто сме една прашинка в играта."Мъжете, които построиха и разрушиха Америка"https://infacto.bg/mzhete-koito-postroiha-i-razrushiha-amerika/
119
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези уж емигрантски пари са доста малко и не е ясно защо ги коментираме. За избягалите от България е ясно - искат да си придадат значимост поне за едно нещо.
118
4
 
16
 
! Отговори
Далече, далече преди 4 години
Пак типично по български ние си плюем... сега се анатемосват парите идващи от чужбина... Що така бе? Някой от вас ли взе или ви накара да дадете че плюете. Миячи, чистачи, бръснач и т. н били тези там навън. Ама щото за вас няма, затова плюете мързел. и дол. ни. Ако имаше и за вас друга песен щяхте да пеете. Злобар. чета!!!! Гроздето е кисело, нали????
117
16
 
14
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Миячи на чинни които работят при турци и пакистанци взимат точно толкова колкото да не умрат от глад и заедно със социалните помощи стигат да си купуват намалени храни.
116
14
 
24
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Ако не са парите на Българите в чужбина---България отдавна да е ФАЛИРАЛА!!!!!Много хора разчитат на роднините си извън България иначе ...........много лошо!!!!!Много жалка картинка,но за съжаление такива са реалностите!!!!!
115
12
 
20
 
! Отговори
SS преди 4 години
До 121 А на тези миячи на чинии и клозети, които взимат четирикратно повече пари от теб, и живеят в нормални държави и сред нормални хора, мислиш ли че им дреме на г.зъ за разни плюваУници и чкиджии като теб? И за глупавото ти мнение, и за това че ще си клошар цял живот?!
114
30
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли колко ме вълнуват миячите на чинии, сервитьорите, кофражистите, тираджиите и всякаква подобна плявa, която изхранва себеподобните си? Нулева добавена стойност за което и да било общество. Съществуването на подобни и на наследниците им е вредно за ползотворното развитие на държавата. Подобни си внасяме от Украйна и Молдова. Тук са ненужни. Мерси и марш.
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВъййййМи що не си изберете Нинова, сега е демокрация, може да си избирате който си искате, да ви прави нинова икономика и да цъфнете и да вържете
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената на водата скача над 3 лева.
111
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКогато бяхме с Русия българите не се самоубиваха от отчаяние и немотия.
110
12
 
6
 
! Отговори
Петров преди 4 години
Изпратили пари за една пералня втора ръка и 100 лева за тока за месец декември. Голяма инвестиция, няма що. Аман от измислени сороски приказки как "на Запад" раздавали пари.
109
8
 
2
 
! Отговори
Makedonija visoko преди 4 години
Откогаш кажувам,дека Петрич, Сандански,Симитли, Благоевград до с.Кучериново ,требва да се делиме од татарето Автономна република Южна Македониja и поред уще малце године,ке смо во државата Северна Македониja! Нема коj да чуе,нeма коj да дигне глава,тогаj на народо му е арно така? Еми живеjте си така и не се плакjaте,яс сам си земал кукjа вo Струмица,ке им глеам бугарскиот сеjр. Аj со здраве. Ке имаме царина со првата гюпска држава во Европа.
108
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На парите от роднините в чужбина разчитат цели села у нас. Е па това верно ли е? Баце каза, че вървим нагоре, безработицата малка, увеличаени пари за заплати и пенсии, икономиката работи на пълна пара, а пък емигрантите около 2.5 милиона изпращат повече средства от преките инвестиции. Повече вервам обаче не на това коета казва Баце.
107
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 93Когато бяхме с Русия и кофи за боклуук нямаше бе Ланкоуло,... а там където имаше, през зимата се пълнеха само със сгурия бе !
106
11
 
11
 
! Отговори
До емигранта преди 4 години
Бе ти нали си се махнал от злобарите и си отишъл в рая, какво дириш в български сайт.Ако си мислиш, че като се пенсионираш ще се върнеш тук да си харчиш пенсията, зАрежи я тая мантра. Нищо няма да намериш на тази територия, освен диви орди в резервати ,а с чужбинската си пенсия там си точно за никъде.Доброволно абдикирахме и предаваме територия и този грях няма да ни бъде простен.
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 93Когато бяхме с Русия и кофи за *** нямаше бе Ланкоуло,... а там където имаше, през зимата се пълнеха само със сгурия бе !
104
0
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Бойко после ще се хвали с инвестициите , няма такава наглост като герберастията, хвалейки се с чуждестранни инвестиции като икономиката се държи благодарение на сънародниците пращали пари на родителите и бабите и двдовците си, защото последните не могат да разчитат на държавата и крадливата шайка от ГЕРБ ! После баце ще се пуши в гърдите колко добре живеем .. смях
103
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Товар е лошо. Първото поколение емигранти изпраща пари на своите родители, но второто поколение няма да има на кого да изпраща и тези пари ще спрат в обозримото бъдеще. Тогава откъде ще идват пари?