Родните пенсионери три пъти по-бедни от германските, само румънските по-зле

В ЕС само у нас пенсионерите се притесняват за доходите си
27 дек 2019 08:48, Елка Василева
187
Родните пенсионери три пъти по-бедни от германските, само румънските по-зле
Снимка: архив, Булфото

Хората на възраст над 60 г. в България живеят три пъти по-бедно от тези в Германия, показват данни на Евростат. В изчисленията се взимат предвид не само пенсиите, а всички доходи на хората, както и цените на стоките в съответните страни.

Средната покупателна способност на хората над 60 г. в ЕС е 16 277 евро годишно, в Германия е 19 386 евро, а у нас е 6163 евро. По този показател в ЕС по-зле от нас са само румънците с 6036 евро, пише „Труд“.

Най-висока покупателна способност имат хората над 60 г. в Люксембург (33 621 евро годишно), следвани от тези в Австрия (23 271 евро) и Франция (21 274 евро).

Средната възраст на населението в Европа постоянно расте. Затова от Евростат са направили изследване на живота на хората над 55-65 години. През 2018 г. хората на възраст над 55 г. са почти една трета (32,8%) от общото население в ЕС. Този дял варира от над една трета (35,9%) в Италия до по-малко от една четвърт (24,7%) от населението в Ирландия.

До 2050 г. се очаква хората над 55 г. да достигнат 40,6% от жителите в ЕС, а в България те ще са над 45%.

През последните 15 години заетостта на хората между 55 и 64 г. нараства във всички страни от ЕС с изключение на Гърция, като у нас почти се е удвоила.

В България работят 73,7% от хората на 55-60 г. и 47,8% от тези на 60-64 г., като по този показател сме над средното ниво за ЕС.

За сравнение в Гърция работят само 52,3% и 30,1% от хората в тези възрастови групи. Въпреки това покупателната способност на гърците е с около 30% по-висока от тази на българите.

Хората над 55 г. обикновено вече са направили кариера и получават по-високи доходи от младежите. Когато европейците стигнат 65 години като цяло се притесняват по-малко за доходите си от останалите си съграждани, посочват от Евростат.

От всички страни в ЕС има едно изключение и това е България. Причината за това е, че у нас хората се притесняват, че пенсията няма да им стигне да покриват жизнено необходимите си разходи.

В ЕС има само шест държави, в които средният разполагаем доход на жените на 55-64 г. е по-висок от този на мъжете на същата възраст. Това са Испания, Полша, Люксембург, Гърция, Португалия и Ирландия. Като цяло мъжете в тази възрастова група имат по-високи доходи от жените.

Разликата между половете е най-очевидна в Литва, България и Румъния, където средният доход на мъжете е над 20% над този на жените.

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: ЕСдоходипенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не може демократите да носим 30 години като пчелички, а преди това 50 години *** да се изхождат като слонове и да сме добре.Докато не си замине и последния живял по комунизма няма да видим бял ден.За това и пенсиите са такива - за да се ускори процеса!За жалост обаче *** са свикнали да мизеруват.
97
10
 
4
 
! Отговори
hahah преди 4 години
Престанете с тази пропаганда... УбаВо е когато се сравняваме с най богатите ... хай сега да се сравним с някой друг и да видим колко ние сме по богати, но ние бУлгарите сме свикнали да мрънкаме повече, нали?
96
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктатура начело със *** станиШеф!Той ще ги оправи пенсиите!Буахахаха
95
6
 
1
 
! Отговори
Предложение преди 4 години
Предлагам да въведем диктатура и всичко ще се оправи!
94
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, то не може демократите 30 години да крадат като за последно, особено мутродемократите от ГЕРБ в последните 10 години, и да имаме нормални заплати и пенсии.
93
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Виновен е светът защото е несправедлив. И СССР и 45 години комунизъм. А ние българите заслужаваме да живеем богато защото искаме да си удовлетворяваме желанията, да живеем леко и приятно, да ни минава живота в забавления и удоволствия да си купуваме нови джаджи и да им се радваме, но СССР и светът са виновни че несправедливо сме ощетени!
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако внасям 100лв(примерна цифра повече е) за пенсия,от тези 100лв 5 лв отиват в ДЗПО(частен осигурителен фонд).Сега Горанов казва,че ако се пенсионирам ще ми намали с 30% пенсията от НОИ защото съм внесъл 5% в ДЗПО?!Значи аз внасям 5лв в ДЗПО той ми я намаля с 30лв.Да ми я намали с 5% или 5лв защото съм внасял в ДЗПО защо с 30лв?!А не се знае и колко ще ми даде ако я прехвърля цялата вноска в НОИ.Може да е същото.Комунистите обичат уравновиловките.Сега ако проверя в НОИ нямам 1 лев спестен там!
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 пъти по бедно???
90
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения вариянт за високи пенсии и високи държавни заплати е чрез увеличаване на държавния дълг. Тази схема я игре Гърция и вижтате резутата. Хората си живеят добре, но всеки 50 години имат финансов крах. По време на краха им се такова таковата. През останалите 45годнини висят по кръчмите или са в пенсия или работят в администрацията и играят сиртаки!Може би това не е лош вариант.
89
7
 
5
 
! Отговори
ами да преди 4 години
30 години демокрация и американско партньорство са най-доброто за България, но виновен е СССР за днешната мизерия.
88
5
 
7
 
! Отговори
До 97 преди 4 години
Лъжеш типично по съветски!Ето защо нямате пенсии и живеете скотски, защото сте закърмени и отгледани в лъжа!
87
3
 
7
 
! Отговори
Ревльо преди 4 години
Хората са работили в някаква система, трудили са се, плащали са осигоровки към същата онази система. Сега системата им я няма, парите им са обезценени и съответно трудът им е изчезнал....А защо я няма системата? Някой отне ли им я насила системата, или те не я искаха?
86
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешните пенсионери разчитаха, че руските другари ще ги защитят и осигурят, но вместо това им забиха "нож" в долната част на гърба!В следващия живот ще са по-далновидни.
85
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При съветите имаше социализъм, СССР означава съюз на социалистически републики, и никой не е обещавал да изгради комунизъм 80та година. Но хората живееха много по добре от днес, при капитализма, когато овците ги стрижат до кожа, а българите са овци, овчедушен народ от навеждачи, СССР поне гледаше за общото благо, а САЩ стрижат до кожа.
84
5
 
5
 
! Отговори
До 89 преди 4 години
Да де, те съветите обещаваха до 1980 да построят комунизма, ама виж разпаднаха се с тежко унижение.Ходи си търси обещаното от тях, кво си ревнал по форумите?!
83
5
 
7
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Виновни са комунистите!
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** се продадоха за банани, тоалетна хартия и западна апаратура джаджи да им светкат и мигат, а сега реват - ама ние заслужаваме повече, заслужаваме повече? Ми като заслужавате - защо нямате?
81
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато са комунисти на власт така ще е!Без значение ГЕРБ ли се казват или БСП,комунистите са си на властв България и никога не са слизали!А комунист само знае да лъже и да краде,това са фактите от годините назад!Ето и втория стълб ДЗПО натрупа над 8 милиарда,а финансовия Горанов каза:''Който не си прехвърли ДЗПО-то в НОИ децата му ще му плащат пенсия''После се поправи и като не се прие тази идея и я смени с друга:''Който не си прехвърли ДЗПО в НОИ ще взима с 30% по-ниска пенсия от НОИ''А ЗАЩО?!!
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са работили в някаква система, трудили са се, плащали са осигоровки към същата онази система. Сега системата им я няма, парите им са обезценени и съответно трудът им е изчезнал.Идва въпросът от къде да се вземат пенсиите -от сегашните трудещи се, които внасят реални пари в хазната-Как да имат големи пенсии когато зад всеки работещ има по 2ма пенсионери и половин дете които работещия трябва да издържа?Демографската криза и икономиката са основния проблем за ниските пенсии
79
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А като са изградили държавата и заслужават много повече, защо живеят в мизерия? Защо обстоятелствата не са се консултирали с теб кой колко заслужава за да получават всички колкото заслужават според тяхната воля, а не според Нечия друга воля на обстоятелствата?