Трябват ли реформи и да се забранят ли пиратките?

Не трябва да се използват близо до блоковете
2 яну 2020 09:37, Петя Славова
51
Трябват ли реформи и да се забранят ли пиратките?
Снимка: pexels.com

Стотици хиляди гърмежи и тътени се чуха в празничната нощ. Част от обществото е твърдо против използването на пиротехнически изделия и иска продажбата им да бъде спряна. На това мнение е и общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Той заяви пред Нова тв, че трябва да има реформа в Закона за оръжията, боеприпасите и взривните вещества, за да се спре масовата им продажба.

Пиратки се използват не само в новогодишната нощ, а и през останалите дни от годината. Преди дни група младежи взривиха обществена тоалетна в градинката зад Баня Мадара.

"Три момчета хвърлиха бомбичка в тоалетната и тя се обърна. Сами си представяте какво е станало вътре. Законът за боеприпасите, оръжията и взривните вещества е тотално сбъркан. Той трябва да бъде реформиран. Подходът у нас е твърде либерален. Всеки може да си закупи пиротехника, която се продава почти навсякъде.Трябва да се въведат рестрикции. Това е безумие. Освен това домашните любимци много се страхуват", каза  Карлос Контрера.

"По принцип законът определя, че деца под определена възраст не могат да купуват пиратки. Бъдете сигурни, че това се спазва в магазините. Но те винаги могат да изпратят по-възрастен и той да купи изделието. На този етап не може да се ограничи продажбата на пиротехнически изделия. Може само да ги използваме правилно, за да не стават инциденти. Има по-леки и по-тежки пиратки. Вторите наистина могат да бъдат много опасни. Не бива да използваме пиратки близо до блоковете, защото могат да влязат в нечий апартамент. Трябва да се отдалечим поне на 15 метра от входа", обясни  пиротехникът Светозар Христов.

Очаква се по-късно в четвъртък от "Пирогов" да дадат повече информация за това има ли пострадали от пиротехника хора в новогодишната нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Не е нужно да се гърми в мирно време. Съгласна съм'че това е безумие и много простотия някой имал рожден ден' гърмят'някой юбилей пак гърмят. Това трябва да се забрани със закон. От това страдат животните'хората'но простотята не се лекува
38
1
 
9
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Добро предложение, инфантилизма трябва да се обуздае.
37
1
 
7
 
! Отговори
Кой души тук преди 4 години
Забрана не! Би било добре, както има стрелбища така да има и полигони захвърляне на пиратки, нали така.
36
10
 
4
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 4 години
Трябва да се забранят всички Празници , включително и Нова Година . Моите Кучета и котки още ходят като въртоглави - водих ги на Лекар с Линейка - дадоха им успокойтелни и са на системи .
35
4
 
17
 
! Отговори
ДА! преди 4 години
Едни малки т*паци, какъв бой щяха да похапнат, като хвърлиха пиратка към мен и кучето! Ако кучето ми не бе в паника, родителите им нямаше да ги познаят !!! Чист късмет ! Трябва забрана, иначе ще има пострадали и пребити !
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закон и въз основа на него забрана на вноса и продажбата на такава пиротехника (основно китайска), която в момента в цяла Европа се продава безконтролно и на килограм във всеки супермаркет и на всяка сергия, а и след Нова Година се преоценява, за да се изгърми и останалото. Освен споменатите проблеми има и още два - пожарите и тоновете изгърмян *** по улиците.
33
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като че ли цяла година чакат, та да си избият комплексите с гърмежи и пукотевици. Да не говорим, че стреса при малките деца и животните е достатъчна причина тази глупост да се забрани.
32
0
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
До АнонимеНс открадната абревиатура, винаги са били смешници!
31
1
 
5
 
! Отговори
шопо преди 4 години
и да се въоръжим с калашници, па кой остане...
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една моя приятелка си навря ракета в сливата .Искала заря ?
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Бе то и ти нямаш място в града, *** те търпим.....
28
19
 
5
 
! Отговори
ХулиГаню преди 4 години
А най - обичам да вържа на някой уличен пес тенекия за опашката, после фърлям пиратка под корема, а песа фърчи, скимти и тича, докато баялдиса, пък аз се търкалям по земята от смях, гуууууллляяяям е кефффффф
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, бай *** иска да си пали фитили и метка пиратки---Няма нищо общо с България, и на Запад е така за съжаление. На 31-ви от следобеда става като на война. Не само че ти се иска да ходиш с тапи в ушите, за да си запазиш слуха, но и се оглеждаш кой какво държи, защото някои гамени ги използват точно като оръжие и хвърлят по хора. Има останали инвалиди. Това е лудост, до 2-ри януари не можеш да излезеш нормално на улицата. И в Берлин тази година се заговори за забрана.
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
простотията е като земната гравитация - със закон не можеш да я спреш ! а щом е и балканска .....
25
13
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Много добре ми беше на Нова Година да ви кажа - опуках две водни чаши уиски, 1 бутилка бело вина, една ракия, 5 бири, гръмнах 1 кутия пиратки (от най-мощните) и се прибрах с колата. Супер прекарване!
24
4
 
11
 
! Отговори
Ужас бг преди 4 години
Ако сме нормална държава ще забраним пиратките и ще въведем по либерален режим за оръжията, сега е разрешено само на мутри, милиционери и връзкари да придобиват, на нормалните граждани се отказва с мотива, че... нямали "мотиви"
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако ги забранят, ще отпадне забавлението да претичваш на зигзаг между блоковете в последните вечери преди новата година и периодично да ти идва наум следващия път да си вземеш каската. Също и мислите за Втората световна война и всичките преди нея ще идват по-рядко. Това е толкова стимулиращо мисълта, свежо и здравословно изживяване. Малко такива са ни останали, а и малко стрес не вреди. С носталгия ще си спомняме. Скука ще настане, скука!
22
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тъжноМного ясно, света не се върти около бебета и домашни любимци. Така ни харесва, така празнуваме. Най обичам да ми се лигавят разни как да не съм вдигал шум заради разни бъхливи кучета и котки дето изобщо нямат място в града.
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не се промени манталитета,и с 50 закона да ги забраните,хората ще си намират пиратки на черно------Хайде да видим как ще намират пиратки на черно, когато за контрабанда и противообществени прояви от този сорт глобата стане няколко хиляди лв
20
6
 
34
 
! Отговори
тъжно преди 4 години
За жалост, тук няма мисъл...Никой не мисли за бебетата, домашните любимци, хората с разни психически разстройства...Не, бай *** иска да си пали фитили и метка пиратки от балкона, той си няма и с какво да помисли! Жалко много жалко, и един метър не сме извървяли в развитието си!