Повече извънреден труд – легализира практиката или изтощава работника?

Причината за исканията е кризата на пазара на труда
8 яну 2020 18:10, Ния Христова
78

Двойно повече часове извънреден труд и по-дълъг работен ден искат работодателите, съобщи Bulgaria ON AIR. За момента срещат разбиране само от социалното министерство. Синдикатите, както се очаква, са против.

"Това е старо предложение на работодателите. Пазарът на труда роди тази идея. Липсват кадри в бизнеса. Едно от нашите предложения беше увеличаване на възможността работниците да полагат извънреден труд, когато те са съгласни", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Според него при полагането на извънреден труд, трябва да се спазват всички условия.

"В дебатите, които организирахме между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в 3 български града, се видя, че когато в големите предприятия се увеличи заплащането само с 200 лева, това е достатъчно, за да се върнат работници от други държави", добави Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Григорова е категорична, че ако искаме да увеличим работната сила, първо трябва да увеличим заплащането и да подобрим условията на труд, вместо да изтощаваме работника.

Иванов обясни, че световната тенденция е да се намалява работното време. Това обаче зависи от структурата на икономиката и производителността на труда. Той допълни, че при увеличаването на часовете извънреден труд ще се легализира практика, която се осъществява и в момента.

Григорова твърди, че работниците полагат извънреден труд, защото заплатите са ниски, а не защото искат да се изтощават.

Тя даде за пример случая, в който шофьор на градски автобус в столицата катастрофира зарази преумора. Тогава работниците се били съгласили да работят извънредно заради обещаните допълнителни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
12
 
! Отговори
L преди 4 години
Геноцид, аз разбий носа на шефа си преди коледа а ти?
49
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Следващата стъпка ще е: работника да работи безплатно "по негово желание" в извънредните часове; да си плаща половината от заплатата сам (няма само половината болнични да си поеме я). 2. Работодателят да има право да задържа работника, докогато си ще, дори да е 168 часа, че и повече. 3. Да бие работниците, ако работят бавно, защото това означава, че го крадат. 4. Да си плаща, когато си поиска, а ако няма пари, да му работят докато придобие.
48
1
 
39
 
! Отговори
akud преди 4 години
"кризата" на пазара на труда е заради заплати от 800 лв. само бг селтапкитеЧорбаджи не го разбраха. хорат вече работят и на 4 дневна седмиза с 32 ч. на по визока заплата. защото осъзнаха, че така се работи много по пълноценно. само бгСЕлтака иска някой да му работи 7/24 и да има резултати :) :) :)
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СмяхБългарина не се занимава с политика, чака някой да го "оправи". И затова си ходи "оправен".
46
2
 
29
 
! Отговори
Смях преди 4 години
В крайна сметка,кога ще си направите собствени работнечески синдикати?Кога всеки един от вас ще поеме отговорност и ще започне активно да се занимава със синдикална дейност.В крайна сметка заплатите си ги правите ВИЕ,а не работодателя.Печалбата на фирмата вас не ви интересува.Щом работодателя е толкова ***,че да не може да си организира печеливша фирма,а разчита на роби......да си ходи!
45
1
 
25
 
! Отговори
пецата преди 4 години
която партия направи почасово заплащане както е в цяла европа ще бъде избирана следващите 30г
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ти патиха,Иванов,за да въвеждаш експлоататорски предложения в България и да увреждаш здравето на хората?Това да не ти е Азия?Я се разкарай!
43
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един *** наскоро се изходи по въпроса, че бизнеса бил готов да плаща над БВП. Което си е доста *** изхождане, как точно ще плащаш повече отколкото печелиш? Влизат лека полека в конкурентни условия и риват, щото няма лесно вече, ще трябва и те да бачкат за да се държат над водата.
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГурбетчияТе маймуните бачкат, ама не "тука" а "там". Щото "там" плащат, "тука" не, а маймуните трева на пасат, банани искат.Има вариант да излезем от ЕС, ама без желязната завеса народа пак ще емигрира. Отделно демографската криза и без емиграцията е достатъчна, да не говорим, че излезем ли от ЕС и новоизлюпените бизнесмени умират, защото губят милиардите помощи и богатия безмитен пазар на ЕС. Цугцванг се казва това. Ще риват, риват и ще вдигнат заплатите.
41
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас плащат overtime по 2. Доста хора злоупотребяват с това, защото няма как да се следи. Взимат по 2-3000лв. отгоре върху заплатата си само от по няколко часа овъртайм на седмица. Интелектуален труд в технологична компания- американска. Кой как го експлоатирали за 1500лв. на месец, не ме интересува. Не ти харесва- напускаш. Квалифицираш се, развиваш се. Никой не те държи насила. Толкова.
40
2
 
28
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Ами те бачкат в Бг и си кротуват.Като решиш да ги организираш,всеки си трае.Сега съм на 5 часов работен ден имам собствена квартира отпуски,да не говоря какъв ми е стандарта.А в България бившите ми колеги още ходят с окъсаните дрехи и се радват на 20лв. коледен БОНУС!Но си мълчат офчиците.
39
2
 
32
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Българският работник трябва да работи по 25 часа в денонощието ,за по 1 лев на час ,и само тогава работодателите ще се радват !!
38
2
 
8
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Моля никой да не се обижда, нямам това за цел. Както казва един мой познат-да бачкат маймуните тука да станат хора, ама няма да стане.
37
3
 
34
 
! Отговори
Смях преди 4 години
В България повече работа не е равно на повече пари.Уж подписваш за 8 часа, 5 дни седмично,а се оказват по 10/12 часа и съботата.Ако не искаш има други дебилни роби,които треперят за коричката хляб докато ББ и Меркел ги ограбват.
36
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ви кажа как е на запад ,може да се работи извънредно единствено ако работника се съгласи и му се плаща по-висока цена за часовете извън работно време,но дори и това е противозаконно,защото работния ден е не повече от 7-8 работни часа и две почивки между работните часове.Докато не се научите да уважавате работниците си и да ги оценявате,работници няма да има,ще продължат да бягат навън!
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки сам преценя своите приоритети. Както се казва, най напред даваш здраве за пари, а после пари за здраве.
34
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Финландия вече 4-дневна работна седмица по 6 часа, а тук се връщаме във времето на Дикенс! Браво!
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 3 години бях в командировка в Германия. Влязохме в цеха в 9.05.Направи ми впечатление тишината и попитах германеца какво става. Човека ми обясни, че е почивка за кафе и никой не трябва да безпокои работниците до 9.15. Онемях.
32
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белите хора на база научни проучвания вървят към намален работен ден, защото така работника е по-производителен и върши повече работа. Само в бай ганьовщината са на опаки. И на петторен работен ден га ги напнете - кадри няма, изгонихте ги. Инженери и лекари на 1000 лв, че то в Лидъл вече плащат 1500 лв за без образование. Бизнеса ви е с крадени пари, ама бизнес без кадри не е бизнес. Кадрите правят бизнеса, не капитала. Бай *** краде краде и сега ще фалира. Мутрокомунистически сапунки.
31
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много сте нагли,крайно нагли,живота на хората не се върти само за вашия бизнес,те си имат грижи,други ангажименти,също и деца на които трябва да обърнат внимание, родители и т.н., да не си мислите, че света се върти само и единствено около вашия бизнес и те трябва да ви стават слуги по 24 часа в които само да работят и спят без личен живот,специално за вас?Работниците затова бягат в чужди фирми и в чужбина,защото не оценявате труда им и се подигравате с тях,ама ха!Работниците са смазани в Бълга