Синдикат: Борбата у нас продължава да е за евтин труд

Коментар на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов
8 яну 2020 23:30, Анисия Иванова
21

"2019 година не завърши добре. Ставам все по-малко оптимист. Срокът, който НС даде на институциите да предложат решение, вече изтича", каза президентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов в "Денят ON AIR" за казуса с болничните.

Според него по темата не се търси решение, а удовлетворяване на нечии страсти.

"Могат да се намерят решения, стига те да се търсят рационално. Болничните, в които работодателите карат работници да излизат, за да не им плащат заплата, са се увеличили. Движим се като слепци в тези процеси. Като хора, които нямат желанието да намерят рационално решение", заяви Манолов.

По думите му работодателите трябва да плащат първите 5 дни от болничните.

"Ако има воля, има как да стане това. В Европа е така. Ние сме държавата, в която работодателите участват най-малко в грижата за здравето на работниците си. Промяна на средата може да върне българите у нас", каза още Манолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че целта е да се спре нарастването на минималната работна заплата.

"Все повече работодатели осигуряват работниците на минимална работна заплата. Нищо в момента не пречи да се договарят по-големи стойности на нея. Няма дебат, ние си играем и се надлъгваме", коментира Манолов.

Той посочи и друг проблем - "борбата продължава да бъде за евтин труд".

"Това нещо трябва да приключи. Ние сме с едни от най-ниските осигурителни плащания. Ежегодно преизчисляване на пенсиите за съжаление никога не се е състояло. Има пари за преизчисляване на пенсиите, въпросът е къде са", добави Манолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя откога е синдикалист? Някакво предложение в интерес на работниците да е инициирал? Последните 10год. кражбата на труд доби чудовищни размери. ИТ, БТ, НАП, НОИ, управляващите, всички знаят и виждат на каква експлоатация е подложен народът. Синдикатите нещо направиха ли? Нещо предприеха ли? Не!Да се разпускат!Омръзна ни от празни приказки!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е Манолов за евтиния труд,но какво направи Подкрепа след 1989 година за това, нищо. Има просто решение за бързо повишаване на производителността на труда - силно оскъпяване на човешкия труд за дебеловратите демократи. Примерно, минимална работна заплата от 1000 лева, осигуровките да се плащат на 100% от работодателя в размер на 50-60% върху заплатата плюс една фиксирана сума за всеки осигуряван, колкото е минималната заплата. Максималната осигурителна сума да е колкото 10 минимални заплати
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма държава - в това е проблемът!Има мафия. И така наречените "работодатели" са мафиотите. Няма какво да се залъгваме, а трябва да си казваме истината в очите.България влезе в Европейския Съюз, но се оказа неподготвена.Неподготвена е заради свободния пазар на стоки, капитали и работници.Под работници разбирам всички които допринасят за икономиката.Във всяка една държава има две страни - работодатели и работници.А пазарът се определя от отношенията между тях.В България отношения няма!
12
2
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
До x 10 То и при соца беше така. Нищо не се е променило. За това избягаха.
11
0
 
30
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
В първите години на "необратимият неолиберален и демократичен" преход,битуваше една мантра-вопъл с призив към потенциалните инвеститори."Елате в България страната с най-,ама най-евтините и най-високо квалифицираните работници".Ще натрупате небивали печалби.Но даже тези призиви към инвеститорите не помогнаха,инвеститорите внимателно заобикаляха България,чудно защо ли?Идваха разни "шивачи" на *** и потници,които изчезваха с неизплатените заплати на ра ботничките
10
1
 
29
 
! Отговори
Българин... преди 4 години
...работещ ва Запад в сегашната свободия на ЕС, би се върнал в БГ САМО и единствено кото пенсионер!!!!!!! И то ако има запазен собствен имот на комуникативно място!!!!!!! Останалото е бръщолевене за имитация на дейност на синдикатите - този филм ще продължава като сериала Пътеводна Светлина.
9
1
 
17
 
! Отговори
Пещерняк преди 4 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой.Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет.Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни.Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера.Път, поръчка, магистралаКатастрофа, вой, раздяла.Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета.Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки.Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал
8
1
 
25
 
! Отговори
x преди 4 години
Заради това те се правят, че ни плащат, а ние се правим, че работим.
7
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То на хората им е известно това от години и се спасяват по единично - емигрират. Колко протеста и стачки организирахте вие като синдикат през годините. Само се повтарят някакви мантри по телевизиите от години.
6
28
 
8
 
! Отговори
Чужденец преди 4 години
В Бг се работи лошо и крадливо, особено в сферата на услугите, че отгоре на всичко са и обидчиви. Няма как да получите парите преди да си оправите акъла, колкото и да се напъвате.
5
1
 
18
 
! Отговори
Някой каза: преди 4 години
Най-грубата грешка е да си мислиш, че си жив!Ние всички се раждаме със смъртни присъди! Но едни *** ченгета прекрачиха всякакви граници. Ще си платите твърде скъпо за тази времева линия, която прецакахте! Защото когато някой неща се случват, а не е трябвало да се случат. И когато прекалено много са се разбъркали нещата идва време за разрушение за да се започне отново. И тогава Суртр праща, който трябва! И убива, който трябва. А щом сте се намесили и в това ще ядете на Суртр ***!
4
1
 
48
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
В България червените феодали се наричат работодатели.Връх на еволюцията.
3
1
 
42
 
! Отговори
БГ ПРОСТАК преди 4 години
Борбата е за робски труд.Само че робите не го осъзнават.
2
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 25 години съм три години бачках за 550 евро в булгарея. С тези 1100 лева едвам си плащах сметките. За ядене хапвах каквото намерех на крак. Родителите ми искаха внуци. Казах им че внуци ама през кривата тръба за газ на Бойко пожарникара. Преди една година се изнесох започнах работа ожених се за Австриика и живота ми се промени коренно. Като че съм на друга планета. Тук не се чудя как да си платя сметките и какво ще ям. Сега ще им дам и внуци на родителите ми. Австриичета.
1
1
 
42
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Този какъв синдикалист е,като е на софрата на Домусчиев?

Спонсорирани публикации