Държавата остави без лекарства и обрече на смърт 18-годишна, вече не била дете

Доскоро за Кристина е имало помощ, но вече не
Обновена: 9 яну 2020 18:13 | 9 яну 2020 09:15,
128

Държавата остави без лекарства Кристина, която се бори с рядко генетично заболяване.

Причината - вече не била дете, защото е навършила 18 години.

Докато разберат какво е заболяването на Кристина, лекарите прилагат различни лечения и така предизвикват нови болести.

Когато е на 7 месеца се установява, че тя има непоносимост към протеини. Кристина е единственият случай на Балканите през 90-те с това заболяване

Лекарствата й обаче са много скъпи и семейството й продава играчки по базари, за да събира пари за лечението на дъщеря си.

"Това дете, докато е живо ще е на диета, тя може да яде само плодове и зеленчуци. До 18 години се справяхме с помощта на Фонда за лечение на деца и Българската Коледа закупуваха добавката", сподели майката на Кристина - Ани Петрова.

Когато навършила пълнолетие обаче семейството разбира, че няма право на добавката, която струва около 1500 лева на месец.

Оказва се, че са единствен случай в страната и затова трябва сами да търсят решение. Разказват историята си в писмо до Здравната каса.

"Получихме отговор с големи черни букви,  че няма да заплатят съответната храна", посочи майката на Кристина.

Пред Bulgaria ON AIR от Министерството на здравеопазването обясниха, че не съществуват нормативни пречки НЗОК да заплати напълно или частично посочената диетична храна за специални медицински цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На това държава ли му викате?
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавната бюрокрация е прекалено раздута!Много по богати и с повече население имат къде по малко държавни служители и са много по ефективни от тукашните здрави и прави чиновници на служба които чакат с нетърпение празници за да си вземат болничен и да ходят в Гърция за да създават изкуствено усещане за благоденствие на народа.
58
2
 
10
 
! Отговори
до 65 преди 4 години
Проблема не са недъгавите а здравите на които държавата дава без да работят!60 хилядна милиция която нищо не работи а могат да произвеждат нещо
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Нормален човекТи добре ли си?Болните хора ли ограбват милиардите от държавата?Ами - твърдо не.Колкото на по-малко се съгласявате и си мълчите,толкова по-малко ще получавате.Не са обикновените български граждани тези,които ограбват страната,това не ви ли стана ясно вече?
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е, че все още имаме какво да ни вземат и за това ни рекетират иначе ще ни вземат оная работа!
55
1
 
13
 
! Отговори
Преди беше по-добре! преди 4 години
Ама нали в ЕС и в НАТО, щяхме да живеем по-добре ?!
54
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАма в Германия минималната заплата е 3 000 лева,отделно се плаща на час и всяка минута от изработеното време,а не като в тарикатска държава,само да експлоатира работника,без да му дава.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБОлници на кило и точат касата.--------Много болници се закриха в страната и хората пътуват с километри до болница или до София,намазват само определени лекари и частни болници,източващи касата,а махнаха и институцията която контролира медицинското образование,за да могат да си купуват по-лесно дипломите,това също се направи в личен интерес и в интерес на частните болници,но не е в интерес на професията,професионализма и боледуващите.а когато по-старите специалисти измрат,какво ще
52
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Държавата я няма отдавна, скоро и територията някой ще я прилапа. Или Турция, или Русия, или Бог знае кой. Тогава мафията ще види кон боб яде ли.
51
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо я мъчат толкова време ? Това не са родители
50
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, Андрешко... Че българинът трудно плаща данъци е факт, ама дай да видим какво все пак става с парите в хазната. В здравеопазването яко се краде, всеки го знае и никой не прави нищо. БОлници на кило и точат касата. Проектите на Бокича са ясни, магистрали се разпадат след 3-4 години експлоатация, четири сезона сме били имали. Пари има, ама яко се усвояват от точно определени хора, а на нас само ни вдигат данъците.
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другари В Германия около 50-60 % от доходите ти отиват за Държавата и затова има пари за социални дейности. Там никой не се помисля дя не плаща , защото отива директно в затвора. Така е във всички богати Държави, но вече и те не издържат-справка Франция.
48
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държвата обрече на смърт...що пишете глупости, бе...А за пенсионерите кво...
47
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари за правителствен самолет и охрана на Доганя трябват, това са важните неща.
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако зависи от мене на тая власт няма да дам и 1 ст.
45
1
 
6
 
! Отговори
Трайно безработен преди 4 години
Няма как да съм родолюбец освен това ме и обраха каквото ми беше останало а прокурора каза че сам съм си ги дал а нямам право по закон на саморазправа
44
3
 
12
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Има ли държава в света където хората без доход да дължат на държавата Здравни вноски!Значи трябва ако останеш без работа и да останеш на улицата пак ги дължиш!
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина много мрази далаверата............, в която не участва.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Трайно безработенВ западните държави,дават социални и държавата плаща за здравеопазване,ако си безработен,но в България,въпреки че нямаш средства,трябва да плащаш,не ги интересува , дали има от къде да ги вземеш и да им платиш.
41
11
 
1
 
! Отговори
Бойко от Банкя преди 4 години
Все сте недоволни!Държавата дава за Здраве 5 милиардаЗа Армията 2 за Полицията 2 милиардаЗа Социални 2 милиардаКакво искате пеша ли да ходим ще си купим самолет!