За или против кръвните проби на шофьорите за наркотици?

Предложението за промяна идва от ГЕРБ, ОП, ДПС и "Воля"
14 яну 2020 09:58, Ния Христова
37

Шофьорите да се проверяват по-обстойно за наркотици, прeдложиха депутати с промени в Наказателния кодекс, съобщи Bulgaria ON AIR. Предложението за промяната идва от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Те предлагат да се извършва задължителна кръвна проба в случай, че плюнката на водача е показала наличие на наркотично вещество. Целта на промените е по-точен и справедлив резултат.

Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадали при катастрофи смята това за несправедливо.

"Трябва да се прави много ясно разграничение между това дали човекът е бил под въздействието на наркотично вещество, или просто е приел някога нещо. Някой може да е пушил 1 цигара преди една седмица, сегашните уреди може би ще го засекат, и той ще влезе като престъпник по сега действащия закон", коментира Тодоров.

При наличието на употребен алкохол важи правилото, че наказателна отговорност се носи при отчетени над 1,2 промила. У нас подобна долна граница при наркотиците няма.

Според статистика за 2018 г. 63 от ПТП-тата да причинени след употреба на алкохол, а само 3 след употреба на наркотици. Полицейска акция от края на 2019 г. е установила 69 от 355 нарушители на пътя, че са шофирали слеd употреба на наркотични вещества.

"Голяма част от тези водачи при един процес, воден от добър адвокат, стигат до оправдателна присъда", допълни Лъчезар Иванов.

Иванов смята, че съдебната практика е противоречива, а съдът често трябва да прави големи разноски за допълнителни експертизи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Посетител преди 4 години
А за депутати и полицаи ? Или те са над закона....
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като е пушил преди седмица да не е вървял пеш до днешния ден айде стига глупости аз зная 2 и никога не са ги засичали ,не пият но са винаги напушени
30
1
 
5
 
! Отговори
Крум преди 4 години
" може да е пушил 1 цигара преди една седмица, сегашните уреди може би ще го засекат, и той ще влезе като престъпник по сега действащия закон " Ами тогава да се разстрелят тези, които са написали така закона. Те са терористи.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има толкова сензитивни тестове, че ако съквартиранта ти е паднал една трева сутринта в кухнята, а то си бил там половин час по-късно, пак ще те отчете ... Как стоята работите там? А и да не казвам, че някой с тежък махморлук, дето е изтряскал кило и двеста водка предната вечер, може ида не лъхне на дрегера, ама е в такова скапано състоя ое, че даже и от леглото не трябва да става, ама има *** де карат ...
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стига, че някой иска да ми казва, какво да взимам и да не взимана, а сега ще ми правят тест, който ще докаже, че съм пушил коз преди 3 седмици, но не и че съм под влиянието, обаче предполагам, ме е все тая! Че то така може и с алкохола бре! Пил си преди 3 седмици, теста го показва - айдееее у затворяяя!...Смутаняци!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26Няколиоседмици? СЕДМИЦИ!?!!? Ти нормален ли си бе!!!! Дай направи по 6 месеца да е!!!!
26
1
 
12
 
! Отговори
До 18 от Хипито преди 4 години
Абе *** за да се опази здравето 1во да има строг контрол на тия дето строят пътищата ,а не всяка година да кърпиме дупки.Рейса дето се обърна на Тракия дрогиран ли беше? Или не качествен път и мантинела. Ти ако пиеш Ракия в петък и на следващия петък ти вземат книгата дали си бил под въздейстие? Дишаме мръсен въздух, нямаме вода , нооо виж проблема на държавата бил 1 цигара коз, баси простията. Мвр вместо да вкара в затвора корумпирани политици си прави статистиката за 1 грам коз.Смешна работа
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До за кръвни пробиДобре бе как в цял свят закона е по един начин и РАБОТИ а тук все откриваме топлата вода.Защо всички сте по-лекари от лекарите, по-умни от учените и по-успели от най-успелите.Как веднъж не се поучихме от опита на другите.Защо продължаваме да си блъскаме главата в стената и даже ни харесва.
24
12
 
5
 
! Отговори
за кръвни проби преди 4 години
Правото да управляваш МПС е доброволно и който иска да пие или ползва наркотици следва да избере кое иска. Като си пил повече не караш колата няколко часа, а като си ползвал наркотици, не я ползваш няколко дена или седмици. Демокрацията дава право на избор и никого не кара да шофира, да пие или да е наркоман. А разните водещи да се научат, че има НПО с името Институт за пътна безопасност и като го обявяват да казват "сдружението" институт..., а не " института...".
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Според закона обаче да употребяваш не е незаконно.Незаконно е да продаваш и да отглеждаш.
22
1
 
6
 
! Отговори
Примати преди 4 години
Кое е наркотик, обяснете ми? Цигарите са наркотик, алкохола също. Защо вие може да погубвате животи пияни на кирки и да ви се разминава? Вижте статистиката, алкохолици невежи. Недейте само да лете....
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МитевТова е според теб.Според лекарите обаче това не е така.Но пък какво знаят те :D
20
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Да се правят кръвни проби на парламент,министри,чиновници на високи постове,съдебна система ,полиция....иначе няма оправия...повечето смъркат
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МитевХахаха явно от Световната здравна организация са се объркали. Ти сигурно си по-добър експерт но малко се объркваш в невежеството си. Ще ти го обясня просто.Представи си ,че взимаш лекарство на което пише да не шофираш след употребата му.На другия ден ти отново имаш това лекарство в кръвта си но вече не си под въздействието му.Ако те спрат при полеви тест някои от тези лекарства излизат като наркотик.Това означава ли,че трябва да те съдят?
18
3
 
5
 
! Отговори
Хипито преди 4 години
Ако беше така както казват управляеащите , Хората щеше да дойдат в Бг да пушат трева, а не в Холандия. За 10 лв. ще те държи 1 седмица. А катаджий св хвалят че имат дрегери и до 2 седмици назад, *** абсурда. Който иска да пие да пие, който иска да пуши да пуши всеки сам избира, но да съм пушил преди седмица и тия пумиий да ме изкарст дрогиран , само и само да си оправят статистиката..Е това е репресия! Да напрсвят тестове и за стероиди , тия където се бият по пътищатата са на химия!!
17
14
 
5
 
! Отговори
Митев преди 4 години
За да имаш следи от наркотици в кръвта или урината трябва да си УПОТРЕБИЛ, независимо кога. Тъй като ЛЕГАЛНО в България не може да се купят значи участваш в търговия с незаконни вещества. Следователно си закононарушител. Какви са тези глупости. НЕ БИЛ ПОД ВЪЗДЕЙСТВИЕ! Няма начин да го има в организма и да не му въздейства!!!
16
5
 
2
 
! Отговори
До до до 15 преди 4 години
Пусни си кати пери, лакирай ноктетата и после си смажи шайбата, ранима душице.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 15Бягай да дишаш алкохолни пари и да слушаш чалга.
14
5
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Чезвай е, момче на дъгата!Да не забравиш да напудриш носа, пъпеш!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 14Точно заради такива като теб далаверките ще си текат и закона винаги ще е само и единствено в полза на определени хора. Поинтересувай се как са го измислили по-умните. Знам,че няма да го направиш и ще продължиш да се валяш в ракия и невежество.И само за сведение -нито пуша , нито пия , нито се друсам.