ДНСК се похвали: Извършихме над 35 хиляди проверки през 2019 г.

Премахнати са 40 незаконни строежа
17 яну 2020 21:34, Павел Гълъбов
7
ДНСК се похвали: Извършихме над 35 хиляди проверки през 2019 г.
Снимка: БГНЕС

През 2019-та година от органите на Дирекцията за национален строителен контрол са извършени над 35 хиляди  проверки на строежи, строителни документи и продукти за строителството, съобщиха от дирекцията.

Още по темата

Премахнати са 40 незаконни строежа, като част от тях са инсталация за хлороунищожение и склад за съхранение на натриев хипохлорит (белина) в Ямбол, както и склад за съхранение на пълни бутилки и варели с течен хлор, също в Ямбол.

От инспекторите на ДНСК са издадени заповеди за премахване и на заведение за обществено хранене на морски плаж „Болата“, както и на цех за производство на епоксидни покрития, полиуретанови, нитроцелулозни, автобои, разредители и системи в Русе, показват още отчетите на дирекцията.

24 хиляди проверки на строителни книжа

24 хиляди са извършените  проверки на издадени строителни  книжа - разрешения за строеж и  одобрени инвестиционни проекти, при които са отменени над 70 броя разрешения за строеж.

Извършени са 5 800 проверки на дейността на лицата, упражняващи строителен надзор на строежи от първа до трета категория включително. Вследствие на тези проверки, само през миналата година са прекратени удостоверенията на 6 надзорни фирми.

3700 проверки са направени  на строежи от първа до трета  категория на одобрените планове  за безопасност и здраве, както  и спазването им на място  на започнатите, но невъведени  в експлоатация строежи от  всички категории на територията  на страната.

По разпореждане на Специализирана Прокуратура ДНСК изиска информация от кметовете на общини, касаеща законността на строителството на недвижими имоти, свързани с лица, участници в организирани групи за телефонни измами. Проверени бяха общо 130 обекта на територията на гр. Горна Оряховица, с. Дреновец, община Ружинци, област Видин, с. Арчар, община Димово, област Видин, гр. Берковица, област Монтана, гр. Левски, гр. Ветово, област Русе. В следствие на тези проверки бяха издадени 17 заповеди за премахване на незаконни строежи, от които 1 вече е премахнат, 16 са в процес на доброволно премахване. За други 20 обекта тече процедура по издаване на заповеди за премахване от кметовете на съответните общини. Забрана за ползване е наложена за 5 обекта. 23 от останалите проверени сгради са в категорията на т.нар. търпими строежи.

500 акта по реда на Закона за административните нарушения и наказания

През миналата година от служители на ДНСК са съставени близо 500 акта по реда на Закона за административните нарушения и наказания.  Наложените глоби и имуществени санкции са на стойност около 940 хил. лв.

По-честите нарушения са неспазване плановете за безопасност и здраве – особено при извършване на изкопни работи и укрепване и обезопасяване на изкопите, което може да бъде причина за аварии в строителството. Само в гр. София са издадени 6 заповеди за спиране на строителството на обекти, на които са допуснати нарушения при извършване на изкопни дейности и констатирани нарушения по време на строителния процес.

Сред нарушенията, констатирани от инспекторите са и одобрени инвестиционни проекти и издадени разрешения за строеж в несъответствие с предвижданията на подробния устройствен план. Други са свързани с изпълнение на строежи от строители без необходимото удостоверение от Камарата на строителите за съответната категория на строежа или с назначаване на технически ръководители на строежите без необходимата квалификация, показват още проверките на ДНСК.
 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тази структура е напълно излишнаНа този"клон"са се покатерили хиляди маймуни и цоцат ли цоцатКато тази структура,в държавата,има и много други напълно излишни.Освен да"скубят"хората и глобяват нищо друго не вършат.До преди 2008 година изобщо не съществуваше такава в ДържаватаСлед като ГЕРБ окупира властта я създаде заради това,че срещу къщата на министър председателя някои строил своя къщаТой пратил гавазите си да проверят дали има стр.разрешително.Но това се оказва
незаконо и така бе създадена
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко на брой са служителите на ДНСК в национален мащаб? Да не се окаже, че през миналата година 2 000 служители на ДНСК са съставили БЛИЗО 500 акта?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Хасково РДНСК узаконяват незаконни строежи с помоща на гл. архитект Тодор Грозев- който е подлога на ДПС(които са в скрита коалиция с ГЕРБ-Хасково). Един пример в Хасково на ул.,,Мургаш" N:18 - се промени предназначението на цял партерен етаж на блок и фасадата, ВиК и ел. захранването без нотариално
съгласие на останалите собственици. Много жалби до общината и до прокуратурата, но ефект никакъв! Навързани са като свински черва! В ХАСКОВО (ГЕРБ+ДПС = ВЕЧНА ЛЮБОВ)! Интереса клати феса!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
35 000 проверки = 40 незаконни обекта :):):):):):):)
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно от пипалата на мафията!
Инструмент за смачкване на неудобните!
Бухалка на властта!
2
0
 
9
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
.....и всички приятели на тиквата бяха пропуснати.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам човек във нап и ми дреме на бъза...