Деница Сачева: Трябва да има по-строг контрол върху болничните

Социалният министър коментира и случая "Горно Косово"
Обновена: 26 яну 2020 18:17 | 26 яну 2020 17:50, Нели Христова
55
Деница Сачева: Трябва да има по-строг контрол върху болничните
Снимка: БГНЕС

Няма окончателно решение дали ще бъде удължен срокът за прехвърляне на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ за жените, които са изпуснали крайният 5 годишен срок преди излизане в пенсия. Това коментира пред БНР социалният министър Деница Сачева.

От 20 хиляди жени, които от септември 2021 г. трябва да взимат втора пенсия, 1800 са прехвърлили парите си в НОИ. Така са избрали да получават една пенсия в пълен размер, допълни Сачева.

Към момента жените, родени в периода 1961-1963 г. включително не са в хипотезата да могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. Затова синдикатите са предложили еднократна възможност да направят това, ако искат.

"Какво би могло да се направи зависи единствено и изцяло от разчетите и от политическото решение, което още не е взето. Трябва внимателно да преценим тази възможност и тогава, когато променим условията за първата кохорта, втората кохорта също ще има основание да каже, че нещо не е направено така, както да ги удовлетворява", коментира Сачева.

Първите мъже, родени след 1960 г., които ще вземат втората си пенсия през 2024 г., все още са в хипотеза да прехвърлят средствата за втора пенсия до края на тази година.

"Все още са в срок, ако те преценят и ако вземат решение, да прехвърлят своите пари към НОИ. Това е въпрос на лична преценка и на личен избор", каза още Сачева.

Мъжете обаче трябва да съобразят и датата на раждане – тези, родени преди днешния ден, вече са загубили това право.

Програма за личните асистенти

Деница Сачева обяви, че следващата седмица правителството ще приеме обещаната Национална програма за личните асистенти

"Осигурили сме около 16 млн. лева за тази програма, надяваме се около 4800 души да бъдат наети, които да осигуряват до 4 часа лична асистентска помощ", обясни тя.

"Трябва да осигурим подкрепа на онези, които останаха без лични асистенти, така че да можем да осигурим подкрепа на онези, които останаха извън обхвата на Закона за личната помощ. Трябва да приемем националната програма до края на месеца, т.е следващата седмица и да може да се сключат първите договори най-късно то 1-ви март", каза Сачева.

"Около 12 хил. и 500 човека останаха без лични асистенти", посочи министър Сачева.

Кога започват работа личните асистенти

“По тази конкретна се надявам това да се случи не по-късно от 1 март. А кога личните асистенти ще станат устойчива услуга, такава, която да няма прекъсване и да не зависи от различни решения, това може да се случи тогава, когато влезе в сила Законът за социалните услуги. Защото там се гарантира стандарт за лична асистентска помощ и на основание на този закон да бъде осигурена непрекъснато финансиране на тази услуга“, обясни министър Сачева пред БНТ.

Защо беше замразено приемането на Закона за социалните услуги

"Това, което притеснява една част от хората, е че в закона се търсят текстове, които всъщност не са свързани със семейни политики, но това се привижда на една част от протестиращите и най-вече това, което се отнася до дефиницията на дете в риск и до това какви са правата на социалните служби да се намесват тогава, когато има сигнал за дете в риск", обясни министър Сачева.

"От една страна ние казваме – държавата не трябва да се намесва във семейството, от друга - всеки път, когато имаме случай на дете, което е починало, защото родителите му са неглижирали наличие на отровни вещества в близост до детето и то е починало, когато имаме случай на насилие, когато имаме случаи като Галиче и Сотиря, веднага питаме защо ги няма там социалните работници, какво прави държавата и защо тя не е там", коментира още министърът и допълни:

"Така, че може би това е един дебат, за който аз ще настоявам да бъде проведен и то под егидата на Народното събрание."

Причината за случаите като Горно Косово

"Когато говорим за социални услуги трябва да трябва да си даваме сметка, че в социалните услуги, особено тези, които се отнасят до възрастни хора, работят специалисти както от социалния сектор, така и от здравния. В момента имаме остър недостиг на медицински сестри и остър недостиг на социални работници. Благодарения не това, че системата не функционира, така че да може да дава възможност за кариерно развитие. Едва тази година социалните работници получават 15% увеличение на своето възнаграждение. Тази система не е достатъчно атрактивна. Всяка година министерството разширява възможностите за план-прием по различни специалности, свързани със социални дейности, но интересът на студентите към тях е изключително малък", поясни министърът.

“Една от темите, по които искам да работя до края на мандата, а именно да направим такава визия за развитие на човешките ресурси в социалния сектор, защото това е един проблем, който няма да бъде решен нито за една година, вероятно нито от едно правителство“, категорична бе тя.

По-строг контрол за болничните

На този етап не се обсъжда премахване на ангажимента на бизнеса да плаща първите 3 дни боледуване, а мерките целят да засилят контрола, каза Деница Сачева.

В първата седмица на февруари Националният тристранен съвет ще обсъжда предложенията за ограничаване на злоупотребите с болнични листове. До 15 февруари и правителството трябва да ги одобри.

"Мерките, които предложи Главната инспекция по труда – да има възможност за дисциплинарни наказания, нещо, което в момента липсва в Кодекса на труда… мисля, че всички се консолидират около това, че трябва да има по-сериозен контрол. И че всеки път, когато има конкретен сигнал, трябва да има съответно участие не само от страна на лекарските комисии и на службите по трудова медицина, службите на НОИ, но трябва да има и сигнали за досъдебни производства. Без участието на правораздавателните органи, в някои от случаите ще се въртим в омагьосан кръг", каза тя.

Всеки четвърти човек, боледувал в работните дни около коледните и новогодишните празници, е бил бюджетен служител, в социалното министерство болните са били само четирима, изтъкна Сачева. Тя призова ръководителите на държавните и общинските администрации да направят свой анализ.


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Министърът отговерен за БОЛНИТЕ,казава че трябвало да има ПО-ГОЛЯМ КОНТРОЛ ВЪРХУ БОЛНИЧНИТЕ ..??????? -А контролът върху болните на кой ще го прехвърлите? На китайският Здравен Министър ? Сега не му е до вас.
42
0
 
10
 
! Отговори
Неграмотност преди 2 месеца
За съжаление голяма част от хората се превърнаха в стадо, на което лесно се внушава всякакви лъжи, стадо с промити мозъци. Доста често се използва правилото Разделяй и владей. Частен сектор срещу държавен сектор, програмистите срещу останалите, учителите срещу останалите, здравните работници срещу останалите, пушачи срещу непушачи, семействата на деца с увреждания срещу останалите и т.н. Сега и с болничните пак същото. Важното е да сме разделени, а не заедно срещу мафията.
41
0
 
4
 
! Отговори
Неграмотност преди 2 месеца
Тук говорим за болничните като част от осигуровките. Какви деца и пенсионери с болнични листове сънуваш? И да всичко е взаимосвързано. Примерно откъде идват парите на частника? Идват от другите хора, които му купуват стоката или услугата, а тази стока или услуга е от труда на работещите за този частник, вкл. и той самият, ако работи. За да има условия да работи, частника също си плаща и за това са данъците и осигуровките. Без тях отиваме на стоково-разменна търговия или правото на по-силния.
40
0
 
2
 
! Отговори
Неграмотност преди 2 месеца
Така ЦИФРАТА става доста по-голяма
-
Коя цифра става по-голяма?
Цифрите, които използваме са 10: 0,1,....8,9. Коя от тях става по-голяма? Разликата между цифра и число се учи в първи клас, но стадото дали завършило първи клас?
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до36
Тия отчети на НОИ са направени за да заблуждават такива като теб-стадото.Има значение къде работи човек особено ако този човек внася вноските и няма работодател,а сам си е такъв!Заблуда е,че държавния сектор е толкова малък,защото там държавата осигурява и два и половина милиона пенсионери,всички деца до 18г,студенти.Така цифрата става доста по-голяма,не осигурява само държавните служители.А относно укриването на данъци,рядко такива с регистрирани фирми го правят.Е има,но се затяга примката
38
2
 
4
 
! Отговори
Тъп преди 2 месеца
На държавните заплатата е от бюджета.Т.е. от вноските на частника.Болничният им е от вноските за "здраве" на частника.От къде взима "държавата" за осигуровки за държавните?Пак от бюджета-частника.Кой ползва най много болнични?Някой по умен да обясни.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ох, тази противна и тупа скрофа, която не заслужава дори 500 лева заплата тръгнала да казва какво трябва и какво не трябва
36
1
 
5
 
! Отговори
До 33 преди 2 месеца
Има редовни отчети на НОИ за приходите и разходите. Чети и не пиши неумнотии! Дали човек работи в частния или държавния сектор, няма значение - има си работодател, човека се труди и си поучава възнаграждението. Разликата е, че сега в частния сектор половината доходи се укриват и върху тях не се плащат данъци и осигуровки, докато в държавния сектор се плащат, но в държавния сектор работят в пъти по-малко хора.
35
0
 
6
 
! Отговори
+++ преди 2 месеца
С тези 100% плащане на осигуровките работодателя, най-много бяха прецакани държавните служители, защото при тях има и по-ниски суми на плащания на база на осигуровките - след време пенсиите им, но и сега разните обезщетения, вкл. болничните. Вместо за 30 дни болнични да получат примерно 600 лева, както е при останалите, които взимат същата нетна заплата, държавните служители ще получат примерно 517 лева болнични. После вместо примерно 500 лева пенсия, държавните случители ще имат 431 лева пенсия
34
0
 
6
 
! Отговори
+++ преди 2 месеца
С осигуровките и болничните на държавните случжители наистина има проблем но не този с който много промити мозъци ни занимават. Проблемът е, че когато държавата им намали заплатите и им пое на 100% осигуровките, а не само 60%, както е при останалите в България, всички ние бяхме прецакани, а най-много държавните служители. Всички ние, защото върху по-ниска заплата се плащат по-малки осигуровки и постъпленията в НОИ са по-малки, а най-много държавните служители, защото при тях има и по-ниски суми
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 32
Реални пари внася частника в тази държава промит мозък!!!!Без вноски спират всички разрешителни,лицензи и т.н.!Само частника внася за да може да се труди!Държавата по документи''уж'' внася за всеки държавен,служител,пенсионер и дете,обаче реалните пари са мнооого по-малко.Това обаче няма как да лъсне освен ако на всеки когото държавата ''осигурява'' не ги дава!А той получавайки ги да ги внася по ЕГН ЛИЧНО!!!Чак тогава ще се види колко внася реални пари държавата и колко частника!''Умнико''
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Средно на един работещ, болничните дни в частния сектор са с 40% повече в сравнение с държавния сектор, но болничните листове в държавния сектор са с 10% повече, пак средно на един работещ. Какъв е процентът на фалшивите болнични, един бог знае, но примерно 1 от 1000 или от 10000 болнични листа, може и да е фалшив и по принцип от кратките болнични, т.е. като брой дни фалшивите са символичен процент от болничните.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали дадоха статистика за болничните. Ккави ги приказва тази? Болничните според тяхната статистика растяли заради дългите болнични взимани предимно в частния сектор. В държавния сектор взимали повече кратки болнични от 1, 2 и 3 дни, но и в частния сектор си ги взимат. Тази не помни какви данни изнесоха по въпроса.
30
1
 
4
 
! Отговори
Статистиката преди 2 месеца
Като брой дни най-много болнични средно на човек се взимат в частния сектор, но като брой болнични листове на човек се взимат най-много в държавния сектор. Казано по друг начин, ако в държавния сектор взимат 3 болнични листа по 2 дни и 1 болничен за 30 дни - общо 4 болнични листа за 36 дни, в частния сектор взимат 1 болничен за 2 дни и 2 болнични за по 30 дни - общо 3 болнични листа за 62 дни.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имаме си работа с рептилче при това доста злобно!
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-много болнични ползват държавните служители,а най-големия длъжник е държавата,удържа им ги вноските,но не ги внася!Затова не им ги изплаща и да си ги внасят сами,за да не се види как държавата внася много по-малко от колкото е нужно!!!!
27
0
 
2
 
! Отговори
Бачо Илия преди 2 месеца
До Анонимен ТОЙ за това я сложи на този пост, да забатачи проблемите, не да ги оправи.
26
4
 
10
 
! Отговори
гОСТ преди 2 месеца
Нали констатирахте кой си взима болнични! Държавните чиновници! Тях контролирайте , а е не хората работещи в частния сектор. Вие управляващите явно искате хората да влизат в болници и да теглите още пари от там?! плащам всеки месец един куп пари за осигуровки и накрая получавам същото , което получава един тъмно з-е-л-е-н
25
1
 
9
 
! Отговори
Чукундур преди 2 месеца
На бг чорбаджиите не щат да дават пари.Първите 3 дни ги плаща работодателя.Искат само да лапат.Ама пари за луксозни коли и елитни ку,р,в,и имат.Тва е.Кой не му изнася пътя,раницата,и границата.
24
2
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 2 месеца
На бг чорбаджиите не щат да дават пари.Първите 3 дни ги плаща работодателя.Искат само да лапат.Ама пари за луксозни коли и елитни *** имат.Тва е.Кой не му изнася пътя,раницата,и границата.