Стигнахме дотук: В България вече няма кой да лекува хората

Три четвърти от бъдещите лекари искат да заминат
27 яну 2020 18:30, Елка Василева
368
Стигнахме дотук: В България вече няма кой да лекува хората
Снимка: архив, БГНЕС

Българското здравеопазване кърви: лекари и медицински сестри масово напускат страната. На много места, особено в провинцията, вече няма кой да лекува хората, се казва в репортаж на Euronews.

Пред Центъра за спешна медицинска помощ в София са строени чисто нови линейки. Европейският съюз е вложил много средства в българската медицинска инфраструктура. Но проблемът не е в машините – се казва в сайта на Еuronews – онова, което не достига, са хората.

Три четвърти от бъдещите лекари в България искат да заминат, сочи анкета сред студенти-медици. Най-предпочитаните от тях места за работа и живот са Германия, Австрия и скандинавските страни, пише Дойче веле.

Лекарката от Центъра за спешна помощ Кристина Манчева още като дете искала да стане лекарка. Тя е една от онези, които са решили да останат в страната. "Основният проблем е в недостига на квалифицирани медицински кадри във всички области, и най-вече в спешната помощ. Има огромна нужда от повече хора. Разполагаме с по-малко от половината от нужния персонал", казва тя.

България застарява, населението се топи

България бързо застарява и страната има нужда от медици, но младежта напуска. По прогноза на ООН до 2050-та година България може да загуби още 23 процента от населението си.

Само Германия е "внесла" близо 50 000 лекари от чужбина - от които някъде другаде има остра нужда. Към тях се прибавят и между 100 000 и 300 000 медицински сестри и санитари, предимно от Източна Европа. По данни на Българския лекарски съюз, цитирани от "Ди Цайт", само през 2018 година 348 лекари са напуснали страната, общо в периода между 2015-та и 2018-та те са били 1 692.

Репортерът на Еuronews посещава Видин, където средната възраст на населението е най-високата в България. В града е пълно с аптеки. След успешното лечение на раковото ѝ заболяване Цветелина Милославова има нужда от ежедневни медицински масажи. Но във Видин почти няма физиотерапевти – повечето са заминали.

В градската болница пък вече няма урология, а съвсем наскоро е затворена и неврологията. Както посочва главният лекар на частната клиника "Омега" във Видин Данчо Кирашки (бивш дългогодишен служител на градската болница) - в града липсват цели отделения. "Който има нужда от лекар-специалист, трябва да пътува 60 или 100 километра до следващата болница. Преди колегите ми да си стегнат куфарите, имахме във Видин 300 лекари, днес са само 120."

Болно здравеопазване

Софиянката Румяна Тодорова е патоложка, от пет години живее в Бавария. Те е една от двете хиляди български лекари, които работят в Германия. Защо? "Ние, лекарите, не получаваме достатъчно признание в България.

Запитах се дали искам да приема това обществено отношение. За да станеш лекар, трябва да работиш много, да полагаш усилия. За това има нужда от любов към професията и от мотивация. Страхувам се да не изгубя и двете в тази болна система на здравеопазване в България. И заплащането е ниско, и обществено признание липсва."

Именно в това отношение са препоръките, които дава невроложката д-р Велина Гергелчева. Нейната рецепта за България: по-високи заплати, модерна медицинска техника и шансове за кариерно развитие на младите лекари. "Аз смятам, че младите лекари трябва да имат избор. По време на специализацията е важно да се съберат знания и опит и в чужбина, защо не? Самата аз съм работила две години в Германия, в Мюнхен, преди да се върна обратно в България", казва Гергелчева.

Младият невролог Александър Фарфаров е сред тези, които искат да останат в България. Той обаче смята, че трябва да се промени цялата система на здравеопазване, включително и да се въведат частни здравни осигуровки. Държавните разходи за здравеопазване, възлизащи на пет процента от брутния вътрешен продукт, са твърде ниски в сравнение с тези в другите държави от ЕС, смята Фарфаров. "Най-големият проблем на българското здравеопазване е отливът на  медици, поради което най-вече селските райони остават без обслужване. Провинцията трябва да стане по-атрактивна за младите хора - така че те да могат да изградят живота си там. Не става дума само за здравеопазването, а и за цялата социална среда."

Проблемът с доходите

Еuronews привежда и данни за чистия доход на лекарите от спешната помощ в България - доскоро средно около 900 лева, а от началото на годината - между 1 200 и 1300 лева. В Германия началната заплата на асистент-лекарите в клиниките е 4 402 евро бруто. Според синдикални данни през последните десет години България е била напусната от близо 30 000 медицински сестри. В Западна Европа доходите им са до 10 пъти по-високи от тези в родината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
3
 
10
 
! Отговори
Х преди 4 години
Много е зле ситуацията...
284
5
 
8
 
! Отговори
славянин преди 4 години
Така е в ''просперираща'' евроатлантическа България и все ''по-добре'' ще става!
283
1
 
15
 
! Отговори
МУНЧО преди 4 години
Малко размисли....викаш лекар за домашно посещение- 2-3 лева такса, викаш електротехник- 20 лева такса идване и 20 лева такса " Установяване на проблема", тоест кой котлон на печката ти не работи, като че ли не го знаеш....А, и спешната помощ е безплатна!
282
0
 
4
 
! Отговори
Относно отношението2 преди 4 години
Когато има такива хора какво отношение очакваш? А за тъпите въпроси които получават да не започваме даже. Та така бабите на опашка пред аптеката да си купят поредното билково "лекарство" и да чоплят семки.
281
2
 
14
 
! Отговори
Относно отношението преди 4 години
Лекарите работят за парите на касиери. Идват хора без грам здравно образование и култура.И сега трябва да им оправяш бъркотиите. Един не си доизпил антибиотиците. Друг чакал месец за подутина, трети ще получи гастрит или киселини, четвърти идва защото детето им кихнало... и така цял ден. А за специализираните пътеки още по-зле. А спешна помощ е бойно поле. Защото на някой баба и е паднало кръвното от гледане на турски сериали. Викат спешното, триажа едвам измътва зелен код. И после къде е 112.
280
0
 
4
 
! Отговори
Ми то преди 4 години
До АнонименКато те стегне болката, забравяш за омразата си към източноевропейците.
279
4
 
24
 
! Отговори
Име преди 4 години
Зад всеки протест трябва да застава цялото общество. Когато в Гърция скочи един, скачат всички зад него. И разбира се, че лекарите ни заслужават уважение - това е тежка и отговорна работа. Знаете ли какво казват японците за своя успех? Най-високо се почита лекарят и учителят, точка по въпроса! От тях зависи да пазят едно общество здраво физически и духовно. Защо у нас и двете се превърнаха в бизнес, всеки си позволява да ги плюе и да изисква от тях и какви са резултатите?
278
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 316 Стоян - Комунизмът остави предприятия, които общо струваха към 150 милиарда долара. Ако сравним дълговете с тези на Гърция - към 400 милларда евро - нашите бяха едни смешни и нищожни дългове. В момента българската държава има тройно по-големи дългове оттогава. Виновни са Горбачов и Елцин,които не договориха със запада финансови компенсации за отстъпките,които направиха. В хаоса, който те предизвикаха ние загубихме пазарите на нашите стоки и т.н.
277
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво беше планът Ран - ако искате да ви дадем няколко милиарда , за да си стабилизирате финансиите на държавата ви, трябва да допуснете западните фирми да изкупят най-големите ви предприятия, банки, концесии и т.н. Така за всеки долар помощ за вас, ние ще си върнем 3-4 долара печалба за нас. Пито-платено, защото няма безплатен обяд
276
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мислете, че като идете в западноевропейска държава, там всички ще са благосклоно настроени към вас. Защото там настроенията и недоволството от големия приток на хора от източна Европа нарастват, особено в страните, в които нещата не вървят достатъчно добре. И когато в администрацията или там където работиш попаднеш на такива, могат да ти свият много мръсни номера. Във Франция е забранено да се дава работа с машини на чужденци. За чужденците - работата, която французите не я щат
275
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГотинЛекарите са търговци. Те работят за пари. Ти благотворително ли работиш? За без пари, ей така, от алтруизъм и защото си добър човек? Нещо не ми се вярва.Проблемът не е манталитета на лекарите, а манталитета на българското общество като цяло. Отивате за килограм сирене и нямате проблем да платите 20 лв. за качествено такова. Кой знае защо обаче, за медицински услуги не ви се плаща. Прочетете Хипократовата клетва, която цитирате като двойкари - там никъде не пише "работи без пари".
274
1
 
12
 
! Отговори
Ивелин Иванов преди 4 години
Няма стигане с доходите на запад, правителството спешно трябва да обърне внимание на медиците или скоро никой няма да остане тук.
273
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекДжипитата взимат по 2 лв. месечно на глава за всеки пациент, който се числи към тях. Ставаш джипи в малко населено място - район с няколко села и общо население 5000 души - 10 хил. лв. Други лекари, които правят огромни пари покрай феномена "избор на екип":- хирурзи;- акушер-гинеколози.Лекари, които по принцип изкарват много пари: - шефове на болници, които точат касата с фалшиви пътеки и несъществуващи пациенти;- частни практики, които не декларират доходи.
272
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
318 Акцент изчезва стига да седнеш и да се потрудиш. Външен вид не е проблем за повечето държави извън хомогенните от друга раса.И дори там,ако им научиш езика не им пука. А специално за Европа култура и ценности те са еднакви. Не говорим да ходиш в Саудитска арабия или друга подобна държава. Повърхностни неща са.
271
1
 
7
 
! Отговори
До 313 преди 4 години
Това ти го продават точно тия които искат да те вкарат като внос за да не се налагада плащат по-големи заплати на местните. Чужденец си заради акцент, външен вид,култура и ценности. Не може човек над 15 години просто да отиде някъде и да стане местен. Оставаш си чужденец цял живот.
270
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 309 (Енгелс)Изрази се малко по-детайлно, какво точно искаш да кажеш?Защото коментара ти може да бъде тълкуван по най-различни начини.Пиша, защото е интересен. Енгелс е живял в Англия, както и Карл Маркс, който е евреин.Куриозното при тях е факта, че социалистическите идеи на Маркс и Енгелс де факто победиха в най-развитите държави, тоест западните (точно според учението), а не във феодална изостанала Русия.Виж една Швеция - всичко им е безплатно! Наистина!
269
6
 
7
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
До Един от СеверозападаКъв план Ран-ът ?? Комунизма остави ужасяваща бедност и разруха .Ограбено население , имотите ,земите му и дългове на държавата за милиарди. Планът Ранът му бил виновен - глупчо !
268
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
314Държава изостанала с по 40-50 години изведнъж се хвърля в конкуренция със запада който не е спирал, и губи.
267
4
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 4 години
Последствията от унищожението на България от комунизма са потресаващи !
266
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
311Чужденец си само ако искаш.