Стигнахме дотук: В България вече няма кой да лекува хората

Три четвърти от бъдещите лекари искат да заминат
27 яну 2020 18:30, Елка Василева
368
Стигнахме дотук: В България вече няма кой да лекува хората
Снимка: архив, БГНЕС

Българското здравеопазване кърви: лекари и медицински сестри масово напускат страната. На много места, особено в провинцията, вече няма кой да лекува хората, се казва в репортаж на Euronews.

Пред Центъра за спешна медицинска помощ в София са строени чисто нови линейки. Европейският съюз е вложил много средства в българската медицинска инфраструктура. Но проблемът не е в машините – се казва в сайта на Еuronews – онова, което не достига, са хората.

Три четвърти от бъдещите лекари в България искат да заминат, сочи анкета сред студенти-медици. Най-предпочитаните от тях места за работа и живот са Германия, Австрия и скандинавските страни, пише Дойче веле.

Лекарката от Центъра за спешна помощ Кристина Манчева още като дете искала да стане лекарка. Тя е една от онези, които са решили да останат в страната. "Основният проблем е в недостига на квалифицирани медицински кадри във всички области, и най-вече в спешната помощ. Има огромна нужда от повече хора. Разполагаме с по-малко от половината от нужния персонал", казва тя.

България застарява, населението се топи

България бързо застарява и страната има нужда от медици, но младежта напуска. По прогноза на ООН до 2050-та година България може да загуби още 23 процента от населението си.

Само Германия е "внесла" близо 50 000 лекари от чужбина - от които някъде другаде има остра нужда. Към тях се прибавят и между 100 000 и 300 000 медицински сестри и санитари, предимно от Източна Европа. По данни на Българския лекарски съюз, цитирани от "Ди Цайт", само през 2018 година 348 лекари са напуснали страната, общо в периода между 2015-та и 2018-та те са били 1 692.

Репортерът на Еuronews посещава Видин, където средната възраст на населението е най-високата в България. В града е пълно с аптеки. След успешното лечение на раковото ѝ заболяване Цветелина Милославова има нужда от ежедневни медицински масажи. Но във Видин почти няма физиотерапевти – повечето са заминали.

В градската болница пък вече няма урология, а съвсем наскоро е затворена и неврологията. Както посочва главният лекар на частната клиника "Омега" във Видин Данчо Кирашки (бивш дългогодишен служител на градската болница) - в града липсват цели отделения. "Който има нужда от лекар-специалист, трябва да пътува 60 или 100 километра до следващата болница. Преди колегите ми да си стегнат куфарите, имахме във Видин 300 лекари, днес са само 120."

Болно здравеопазване

Софиянката Румяна Тодорова е патоложка, от пет години живее в Бавария. Те е една от двете хиляди български лекари, които работят в Германия. Защо? "Ние, лекарите, не получаваме достатъчно признание в България.

Запитах се дали искам да приема това обществено отношение. За да станеш лекар, трябва да работиш много, да полагаш усилия. За това има нужда от любов към професията и от мотивация. Страхувам се да не изгубя и двете в тази болна система на здравеопазване в България. И заплащането е ниско, и обществено признание липсва."

Именно в това отношение са препоръките, които дава невроложката д-р Велина Гергелчева. Нейната рецепта за България: по-високи заплати, модерна медицинска техника и шансове за кариерно развитие на младите лекари. "Аз смятам, че младите лекари трябва да имат избор. По време на специализацията е важно да се съберат знания и опит и в чужбина, защо не? Самата аз съм работила две години в Германия, в Мюнхен, преди да се върна обратно в България", казва Гергелчева.

Младият невролог Александър Фарфаров е сред тези, които искат да останат в България. Той обаче смята, че трябва да се промени цялата система на здравеопазване, включително и да се въведат частни здравни осигуровки. Държавните разходи за здравеопазване, възлизащи на пет процента от брутния вътрешен продукт, са твърде ниски в сравнение с тези в другите държави от ЕС, смята Фарфаров. "Най-големият проблем на българското здравеопазване е отливът на  медици, поради което най-вече селските райони остават без обслужване. Провинцията трябва да стане по-атрактивна за младите хора - така че те да могат да изградят живота си там. Не става дума само за здравеопазването, а и за цялата социална среда."

Проблемът с доходите

Еuronews привежда и данни за чистия доход на лекарите от спешната помощ в България - доскоро средно около 900 лева, а от началото на годината - между 1 200 и 1300 лева. В Германия началната заплата на асистент-лекарите в клиниките е 4 402 евро бруто. Според синдикални данни през последните десет години България е била напусната от близо 30 000 медицински сестри. В Западна Европа доходите им са до 10 пъти по-високи от тези в родината.
 


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
347
3
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Горките лекари на България ! Та , я се огледайте - през 30 м. има частни лекарски кабинети, частни зъболекарски кабинети, частни аптеки, частни лаборатории... - толкова са "зле" горките доктори, че имат пари за частни кабинети,лаборатории,аптеки.... Не достигали лекари ? Ами, защо болниците в страната са 5 пъти повече отколкото в другите страни? Що за манипулации правите тук ? За една пломба ви дерат 150 -200 лв !!!!!!!!!!!!!!!!! Това ми е пенсията за 1 м.
346
1
 
1
 
! Отговори
Ани преди 2 месеца
Нека да отиват! Да се научат как се работи. Ние напуснахме 1990 г. Помните ли? Тогава лекарите ни учеха кое е добро и кое лошо. Те бяха тези които потопиха 10 ноември в социализъм!
345
1
 
3
 
! Отговори
ясно преди 2 месеца
Като прочетох че лекарите искат да заминат за Скандинавските страни ми станаха ясни две неща:
• поради това че тук ги рекламират като социалистически рай, очевидно въпросните лица са много алчни
• големите илюзии пораждат големи разочарования. следователно ще се върнат като мокри котета.
344
2
 
2
 
! Отговори
пейо преди 2 месеца
Да заминават! И без тяхна помощ ще измрем.
343
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Мвого странен исторически факт е, че светът е оцелявал и без доктори, и здравни работници, като е изнамирал начини успешно да се самолекува...
342
1
 
3
 
! Отговори
парите преди 2 месеца
Докатко здравната каса е монополист в плащането на лечението, така ще е. Тя трябва да е само за желаещите, не за всички и задължителна. Въведете целеви банкови осигурителни смчетки за лечение, който има такава сметка, да не е длъжен към здравната каса. Колкото си е внесъл, за толкова пари и да е лекуван. Като не пстигат парите, да взема кредит. А като ви е страх, доктори няма да има. Ще бягат.
341
4
 
5
 
! Отговори
много ясно преди 2 месеца
Ако аз съм млад лекар и кроя планове за бъдещето, ще остана ли? Няма. Ако държавата ме задължи да изгубя първите 5 години от стажа си в България, изобщо няма да следвам медицина. Ще уча нещо друго и пак ще замина. Тука, ако си доктор, държавата гледа на теб като на престъпник, търгаш и прочее. Понеже и изнася докторите да са виновни за лошата организация на заплащането на лечението.
340
0
 
11
 
! Отговори
до 295 Иван преди 2 месеца
Разбира се, че няма кой да даде 2000 лв. заплата на лекарите. Ако в държавният сектор заплатите също станат "европейски" в частния ще пропищят - та нали за това плащат още смешни заплати от по 300-400 лв. (в провинцията, да не се разпищят пак някои, защото София не е България). Когато преди 10 години все още работех в България получавах такава заплата и още живеех с родителите си. Според шефа ми и това ми беше много (частник). Сега работя в чужбина и изобщо не мисля да се връщам.
339
2
 
9
 
! Отговори
Баце преди 2 месеца
Кво ви дреме за здравеопазването, сега съм зает да ви вкарам в еврозоната!
338
0
 
8
 
! Отговори
До 328 преди 2 месеца
Я посмали малко...това да не ти е комунизъм...като е учил в Бг си е плащал за това...02458
337
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма образование, здравеопазване но има магистрали...
336
2
 
10
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ ОПТИМИСТ преди 2 месеца
Безплатния обяд свърши със свършването на социализма. Кой ял-ял. Сега е време за плащане. Жестоко е - но е истина. Страшно е за тези дето са вземали без да плащат. Обикновения човек не се плаши - все едно да плашиш *** с банани.
335
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Видимите резултати! Пак за баце да гласувате!
334
3
 
6
 
! Отговори
Шаман преди 2 месеца
Лекувам по домовете, за млади жени - с промоция
333
4
 
12
 
! Отговори
ЕРИК преди 2 месеца
До Чудно Той плана Ран- ът е досаден... Сигурно затова , виетнамските зенитчици са извадили окото на Ричард Ран,докато им набивал в главите неолибералните и демократични ценности с помощта на бомби и ***.Та защото е досаден ,та взели и го свалили.Сигурно и досега си спомня с въжделение виетнамският затвор,ама го нямало Силвестър Сталоун да го измъкне
332
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
още 1999 беше пълно с частни кабинети, и живееха като царе, не им берете кахъра на докторята, тия с частното са добре.
331
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
мисля, че е преувеличено. убедена съм, че ако ти трябва лекар в България има достатъчно, естествено за високо качество трябва да платиш. има си лекари в България, и доста от тях са с висок стандарт. дори бих казала, че хитрите отсега нататък ще остават, понеже поради многото заминаващи останалите ще са като царе.
330
0
 
8
 
! Отговори
Ветеринар преди 2 месеца
Аз съм ветеринар и нямам проблеми. Не се оплаквам. Е , не съм като Д-р Джеф от Скалистите планини с 100 000 пациенти на година и 30 човека персонал .
329
3
 
5
 
! Отговори
Чудно преди 2 месеца
До ЕРИК 325 А стигах с тоя план Ран- Ът. Не виждаш ли че ставаш досаден ?Я кожи нещо за прана Путин ? Той е на мода.
328
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А тези, които умат тук, а после искат да заминат що не земат да учат медицина в Германия или Швеция и да си стоят там. Тук само цоцкат от системата и после дим да ги няма. Трябва да стане като преди години: щом си учил тук, поне 5 години оставаш и толкоз.